(HABER: ASLI AKIŞ- SERVET GÖKÇEK)- Emekliler sokağa indi, emekli maaşlarının yetersizliğini haykırdı, yaşam koşullarının kötüleştiği vurguladı. Emeklilere yılda 4 kez maaş tutarında ikramiye verilmesini, sağlığa erişimin kolaylaştırılıp  katkı paylarının kaldırılmasını talep ettiler.

foto galeri gif-2

Tüm Emekli Sen üyeleri çok sayıda emekli vatandaşın katılımıyla “Sadaka değil insanca yaşamak istiyoruz” sloganıyla belediye meydanında toplanarak hükümete seslendi.

Emekliler yağmur altında İzzet Baysal Caddesi boyunca ellerinde taşıdıkları “artık yeter geçinemiyoruz, emekli bayat ekmeğe çürük meyveye muhtaç, , yoksulluk kader değildir, sadaka değil hakkımızı istiyoruz” pankartları ile kardelen meydanına kadar yürüdüler.

Tüm Emekli – Sen Bolu Temsilciliği adına açıklama yapan Lütfiye Özkan, yıllarca çalışarak hizmet ve mal üretip, ülke ekonomisine katkı sunan emeklilerin, ömürlerinin geri kalan kısmını huzur ve refah içinde adil ve demokratik bir ortamda geçirmek istediklerine dikkat çekerek; “Ama AKP iktidarının yarattığı ekonomik kriz en çok emeklileri vurdu. Düşük emekli maaşlarına mahkûm edilen emekliler ek iş yapmak zorunda kalıyorlar. Çalışamayacak durumda olan emeklilerse sadakaya muhtaç durumlara düştüler” şeklinde konuştu.

“EMEKLİLERİ DEVLETİN SIRTINDA YÜK OLARAK GÖRÜYORLAR”

Özkan, emeklilerin pazarlardan topladıkları atıklar, fırınlardan aldıkları bayat ekmeklerle geçinmeye çalıştıklarını belirterek; Oysa bu emekliler en az 25 yıl bu ülkeye hizmet ettiler, emeklilikte rahat edebilmek için SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA Pirim ödediler. Aldıkları maaşlar da ödedikleri pirimlerdir. Devleti yönetenler ise maaşlarımızı sanki kendi ceplerinden veriyormuş gibi, emeklileri devletin sırtında yük olarak görüyorlar ve gösteriyorlar.

BİZ BU ZULMÜ HAK ETMEDİK”

Biz bu zulmü hak etmedik. Kimseden sadaka beklemiyoruz. Bedelini peşin olarak ödedik. Ömrümüzün sonbaharında insan onuruna yaraşır şekilde yaşamak istiyoruz. Bunun için de en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşından düşük olmamalıdır.” dedi.

“ASIL PAHALILIK 31 MART SEÇİMLERİNDEN SONRA GÖRÜLECEK”

Emeklilere çağrıda bulunan Özkan, yerel seçimleri de hatırlatarak;  “Emekliler kendilerini yoksulluğa mahkum edenleri, devletin sırtında yük görenleri iyi tanımalı. Şuan bile bizi sefaletten kurtaramayan, çoluğumuzun çocuğumuzun eline muhtaç bırakan ya da ilerleyen yaşımıza rağmen çalışmaya mecbur bırakanları iyi tanıyalım. Asıl pahalılık 31 Mart Seçimlerinden sonra görülecek. Bunu bilelim. Ülkemizde 15 milyon emekli var. Gücümüzü bilirsek oylarımızla iktidarı bile değiştirebiliriz. Gelin birleşelim Emekli – Sende ÖRGÜTLENELİM.  Önümüz de yerel seçimler var. Bu seçimlerde seçilecek yerel yöneticilerin emeklileri görmesini sağlamalıyız.” diye konuştu.

TALEPLERİNİ SIRALADILAR

Lütfiye Özkan, emekliler için taleplerini sıralayarak;  “Bizim emeklilerimiz para ödememek için havanın soğuk ya da sıcak olmasına bakmadan açık havada banklarda oturmakta, oralarda vakit geçirmektedir. 65 yaş üstü olmayanlar her yere yürüyerek gitmek zorunda kalıyorlar. Dünyada tek başına yeten 7 ülkeden biriyken AKP iktidarının yanlış politikaları yüzünden samana kadar ithal eder duruma geldik. Hükümet yanlısı 5 li ÇETENİN vergi borçları silinmeseydi, hem emeklinin durumu düzelir hem de üretici köylünün durumu düzelirdi. Ülke de ekonomik krize girmezdi. Belediyeler emeklilere uygun SOSYAL TESİS yapmalı ve kendisi işletmelidir. Ücretleri emeklilere uygun olmalıdır. Emeklilere bakımevleri ve huzurevleri yapmalıdır. Emekliler otobüslere ücretsiz binmelidir” ifadelerini kullandı.

“BİZİ EZENLERE OY VERMEYELİM”

Emekli maaşlarının en kısa sürede iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizen Özkan; “Sağlık kontrolü, muayene ve tedavi giderlerinin emekli maaşlarından kesilen katkı payı kaldırılmalıdır. Hastanelerde yaşlılık bölümleri açılmalıdır. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su, doğalgaz faturalarından KDV kaldırılmalıdır. Emeklilere yılda 4 kez maaş tutarında ikramiye verilmelidir. Emeklilerin maaşları en kısa zaman diliminde iyileştirilmelidir. Gerçek intibak yasası çıkarılarak 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmelidir. Sesimizi duyurabilmek ve taleplerimizi kabul ettirebilmek için Emekli- Sen de örgütlenelim. Birlikte mücadeleyi yükseltelim. Bizi ezenlere oy vermeyelim.” şeklinde konuştu.

Açıklamanın akabinde bir araya gelen emekliler sloganlar atarak ses yükselttiler.

Editör: Servet GÖKÇEK