(HABER MERKEZİ) - Bugün 21 Aralık, kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanacak. Bolu'da ise en uzun süre 14 saat 46 dakika olacak.

En uzun gece olan 21 Aralık, birçok kültür ve gelenekte kutlamalarla karşılanıyor. Her ne kadar uzun süre gece ile karanlığı çağrıştırsa da ardından gelecek olan uzun güneşli günleri çağrıştırdığı için umudu da temsil ediyor. Bu nedenle, birçok kültürde en uzun gece, yeni başlangıçlar ve güzelliklerle dolu bir geleceğin müjdecisi olarak kabul edilir. Gelin 21 Aralık’ta neler oluyor inceleyelim:

21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak dönencesine dik gelir. Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Kuzey Yarımküre'de, 21 Aralık’ta kış gündönümü gerçekleşir ve bu tarih en uzun geceyi simgeler. Güneş, gökyüzünde en alçak noktada olduğu için gün ışığı en kısa süreyle hissedilir ve gece daha uzun olur. Bu, kuzey enlemdeki bölgelerde özellikle belirgin bir durumdur; kutup dairesi yakınlarındaki yerlerde bazen gün ışığı hiç gözlemlenmeyebilir, bu duruma "polarnacht" denir.

Birçok kültür ve gelenekte, en uzun gece kavramı çeşitli ritüeller, festivaller veya geleneksel kutlamalarla ilişkilendirilir. Örneğin, birçok yerde Yule Festivali gibi geleneksel kutlamalar, ateş yakma, ışıklandırma ve toplumun bir araya gelmesi gibi etkinliklerle en uzun geceyi kutlar.

BOLU’DA KAÇ SAAT SÜRECEK?

Kuzey yarım kürede gölgelerin en uzun olduğu gündür. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise en kuzeyimizde yer alan Sinop’ta yaşanır.  Sinop’ta 15 saat 6 dakika sürecek. Sinop’tan sonra ise sırasıyla Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun geliyor. İlimizde ise,  08:14 civarında güneş doğmakta, 17:28 civarında batmakta. Buna göre Bolu’da gündüz süresi: 9 saat 14 dakika (günün %38,47'si), gece süresi ise 14 saat 46 dakika (günün %61,53'ü) olacak.

Editör: Ebru Buket EKE