(Haber: Emine Arzu Bayseç ) - Bolu’da kar yağışı başladı. İstanbul ve Ankara arasında, Anadolu Otoyolu ile ulaşımın rahat sağlanabildiği Bolu’da nereler ziyaret edilebilir? Türkiye’nin en çok kar yağışı alan illerden olan Bolu’da kışın milli parklar ve tabiat parklarında vakit geçirmek mümkün. Kış turizmi için ise Kartalkaya Kayak Merkezi konaklama imkanı sunuyor. Abant ve Yedigöller Milli Parkı da kışın ziyaret ediliyor.

 Bolu, Karadeniz ile Marmara bölgelerinin birleşiminde yer almaktadır. Batı Karadeniz’in gür ormanlarının kapladığı Bolu’da, her mevsim farklı bir doğa güzelliğine rastlanır. Yüzde 60’ı ormanlarla kaplı Bolu, gezilebilecek birçok alana sahiptir. Vahşi doğanın el değmeden korunduğu Bolu’da, doğal yaşam alanlarındaki canlıları gözlemleyebilirsiniz. Bu açıdan Bolu doğa fotoğrafçıları için kışın tercih edilebilecek bir mekândır. 

 Bolu’da; 2 milli park, 8 tabiat parkı, 3 tabiatı koruma alanı, 3 yaban hayatı geliştirme alanı, 4 avlak, onlarca kanyon ve yürüyüş parkuru, tarihi mağara sistemleri ile Türkiye’de nadir rastlanan doğal bir yapı olan Akkaya Travertenleri yer almaktadır.

KARTALYAKA KAYAK MERKEZİ

Sonbaharda sarının ve turuncunun tonlarını hâkim olduğu Bolu’da, kış gelmesiyle beraber beyaz renkler şehri kaplar. Kartalkaya Kayak Merkezi, kış mevsiminde misafirlerini ağırlamaya başlar. Kar kalınlığının 2 metreye ulaşabildiği kayak merkezine, Anadolu Otoyolu’na yakın olması nedeniyle ulaşım kolaydır. Kayak merkezindeki lüks oteller de yerli ve yabancı turistlere her türlü imkânı sunar. Yapay karlama sisteminin de kullanılabildiği Kartalkaya Kayak Merkezi uzun süreler, kış turizminin merkez noktası haline gelir.

ABANT MİLLİ PARKI

Bolu’nun milli parkları kışın başka bir güzelliğe bürünür. Şehrin gürültüsünden kaçmak isteyen on binlerce ziyaretçi kış mevsiminde sessizliği tatmak için Bolu’nun milli parklarına gelir. Bolu’nun Türkiye’de ve Dünya’da en bilinen milli parkı, Abant’tır. 1328 metre yükseklikte yer alan Abant Milli Parkı, Bolu şehir merkezine 35 kilometre mesafede. Anadolu Otoyolu üzerinden Abant Milli Parkı’na ulaşım sağlanabiliyor. Elektrikli fayton ile milli parkta bulunan göl çevresinde gezintiye çıkılabiliyor. Abant Milli Parkı’nda, ücretli, özel kamp alanı mevcut. Milli parkın girişinde ücretsiz doğa müzesi yer alıyor. Milli parkta yapılabilecek aktiviteler arasında; piknik, kamp, karavan kampı, yürüyüş gibi imkânlar bulunmakta. Ayrıca bölgedeki otellerde de konaklamak mümkün.  Ayrıca bölgede toplu ulaşımla gidilebilir.

YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI

Batı Karadeniz’in doğası ve ormanları korunan Yedigöller Milli Parkı, Bolu’nun en gözde mekanlarından. 4 mevsim yoğun ziyaretçi akımına uğrayan Yedigöller Milli Parkı yüksek rakımı nedeniyle kış mevsiminde yoğun kar yağışı alır. Bolu kent merkezinden ulaşımın sağlanabildiği Yedigöller’e yoğun kar yağışının olduğu zamanlarda ulaşım kapanabilmektedir. Bölgede konaklama imkânı sağlayan bungalov evler bulunuyor. Yedigöller’e toplu ulaşım bulunmamaktadır. Şehir merkezinden uzak olması nedeniyle, milli parkta doğal yaşam alanlarındaki hayvanları görmek mümkün.

GÖLCÜK TABİAT PARKI

Bolu’nun Gölcük Tabiat Parkı özellikle günü birlik ziyaretçilerin, kışın uğrak noktası haline gelir. Göl çevresinde elektrikli araçlarla gezintiye çıkmak mümkündür. Tabiat parkında bulunan restoran, kafeterya ve tuvalet gibi imkânlarla günlük ihtiyaçlar karşılanabilir. Bölgede piknik yapma imkânı vardır. Gölcük Tabiat Parkı’na kent merkezinden 10 kilometrelik bir yolculuk ile ulaşılır. Bölgeye toplu taşıma imkânı var.

Bolu’da ziyaret edilebilecek diğer tabiat parkları ise; Ayıkayası Tabiat Parkı, Beşpınarlar Tabiat Parkı, Kargılı Gölcük Tabiat Parkı, Göksu Tabiat Parkı, Karagöl Tabiat Parkı, Sülüklü Göl Tabiat Parkı, Sünnet Gölü Tabiat Parkı.

Editör: Oğuzhan EKE