Bolu’da kurulan Afganistan Gençleri Sosyal Kültürel ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Sabawoon Mansori, derneğin çalışmalarını ve amacını anlattı. Mansori, “Bolu’da Afgan göçmenlerin çok sıkıntıları var. Mesela dairelerde var, göç idaresinde var. Belediye başkanımızdan var. Sulara zam yaparsa… Böyle şeyler yaparsa, bunlar geri dönmek zorunda kalırsa ülkede ne yapacak?” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Türkiye’nin komşularında yaşanan savaşlar ve iç karışıklıklar sonrasında Iraklı, Suriyeli, Afgan ve farklı ülkelerden sığınmacılar, Türkiye’ye geldi. Kayıt altına alınarak, ülkenin farklı şehirlerine yerleştirilen sığınmacılar, yeni şehirlerinde yeni hayatlarına başladı. Bolu’ya yerleşen Afgan vatandaşlar da ‘Bolu Afganistan Gençleri Sosyal Kültürel ve Yardımlaşma Derneği’ni kurdu. Dernek, şehirde yaşayan sığınmacılar için tercüme ve iş bulma gibi hizmetler veriyor. Bolu’daki kurumlarla da iş birliği yapan derneğin başkanlığını Afganistanlı Sabawoon Mansori (23) yapıyor.

“YARDIM İÇİN KURULAN BİR DERNEK”

Dernekten farklı ülkelerden gelen sığınmacıların da faydalandığını belirten Mansori, özellikle Afgan kadınların talebi olduğunu belirterek, “2022’de kuruldu. Bir yardımlaşma derneğidir. Bizim için Suriyeli olsun, Türk olsun, Iraklı olsun, Afgan olsa fark etmez. Sadece biz gençler için yardımcı oluyoruz. Yardım için kurulan bir dernek. Gelen kadınlar da var, gelen erkekler de var. Üniversite, lise isteyen var. Şu anda maddi durumları nedeniyle çalışmak zorunda kalıyorlar. Onun gidemiyorlar okulu. Kadınlardan çok halı yapmak isteyen var. Başka türlü isteyen de çok” dedi.

“KAÇAK GELDİM, ÇÜNKÜ GELMEK ZORUNDA KALDIM”

Taliban’dan kaçarak, Türkiye’ye kaçak geldiğini ifade eden Mansori, “Ben kaçak geldim, çünkü gelmek zorunda kaldım. 2019 bitmek üzereydi buraya geldiğimde. Şimdi Türkiye Devlet’ine çok şükür bana kimlik verdi, çok yardımcı oldu. Mahcup etmediler. Taliban, geceleri babamı götürüyorlardı. Babam eskiden Amerikalılarla çalışıyordu. Onun için gelmek zorunda kaldım. Küçükken okula gidiyordum, sonra büyüyünce de Taliban salah almamızı istedi. Ben salah almadığım için babam beni göndermek zorunda kaldı” diye konuştu.

“ÜLKEYE DÖNERSE, ÜLKEDE NE YAPACAK?”

Afganistanlı vatandaşların yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Mansori, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a değinerek, “Bolu’da Afgan göçmenlerin çok sıkıntıları var. Mesela dairelerde var, göç idaresinde var. Belediye başkanımızdan var. Bunlar Afganistan’da neler yaşıyor bir bilse... Mesela bazılarının maddi olarak çok sıkıntısı var. Ev yok, buradan giderlerse nereye gidecekler? Onları düşünmesi lazım. Çok zor geliyor. Kira falan çok yüksek. Sulara zam yaparsa… Böyle şeyler yaparsa bunlar geri dönmek zorunda kalırsa, ülkeye dönerse, ülkede ne yapacak? Onları bilmesi lazım” şeklinde konuştu.

“HEPİMİZ KORKUYORUZ”

Mansori, diğer şehirlerdeki belediye başkanlarını örnek vererek, şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle daire bulamıyorlar. Eğer bulursa da yabancılara vermiyorlar. Bir şeyler iyi giderse iki katını istiyorlar. Hepimiz korkuyoruz. Başka şehirlerdeki belediye başkanları nasıl davranıyorsa Afgan göçmenler için, Suriyeli olsun, Iraklı olsun, onun gibi davranması lazım. Bu tutumları çok zor geliyor.”

Editör: Oğuzhan EKE