Mengen ilçesi Ağalar Köyü mevkiinde 9.99 hektarlık alanda yılda 400 bin ton üretimle kuvarsit maden ocağı açılması için proje başlatıldı. 3412677 erişim numaralı maden sahası için 24 Mart 2025’te “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir/ ÇED Olumlu” kararı verildi. Maden sahasından etkilenecek Mengen’in Ağalar köyü, Babahızır köyü, Ağacalar köyü, Küçükkuz Köyü, Çukurca köyü halkı projeye karşı çıktı. CHP Mengen İlçe Başkanı Avukat Nail Dursun Kırbaş tarafından, maden projesi için verilen “ÇED Gerekli Değildir Kararı”na karşı dava açıldı. Bolu İdare Mahkemesi, itirazı haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kapsamda proje için yeniden Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlanması gerekecek.

“HUKUKA VE MEVZUATA UYARLIK BULUNMADIĞI SONUCUNA VARILMIŞTIR”
Durdurma kararında, maden ocağının akarsuya zarar vereceğini belirterek, “Faaliyet süresince gerekli tedbir alınsa dahi faaliyet alanının kuzeyinde bulunan dereye toprak taşınımının kaçınılmaz olacağı, bu durumda derede ciddi oranda kirlilik oluşacağı ve bu kirliliğin, derenin bağlandığı diğer dereleri de etkileyeceği, bu durumda deredeki canlı yaşamının önemli ölçüde etkileneceği ve su kirliliğinin ilçe merkezi de dahil olmak üzere geniş bir alanı etkileyebileceği anlaşıldığından, bu yönüyle herhangi bir açıklama ve tedbir yahut bilimsel öngörü içermeyen proje tanıtım dosyasına istinaden dava konusu kararın alındığı sonucu ile koruma ve kullanma dengesi çerçevesinde tesis edilen ÇED kararında hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

“BOLU İDARE MAHKEMESİNDE DAVA AÇTIK”
İlçe Başkanı Avukat Kırbaş, “Maden için ÇED gerekli değildir raporu verildi. Biz de bu raporun iptali için köylüler adına, avukatlar olarak Bolu İdare Mahkemesinde dava açtık. Bu davanın sonucunda mahkeme yürütmenin durdurulması kararı verdi” dedi.





