(Haber: Aslı Akış) - Türk Dünyası’na göre Türkler’in ortak milli bayramı, eski takvimlere göre baharın ilk günü olan Nevruz Bayramı yapılan törenle kutlandı.

foto galeri gif-2

Etkinliğe, Bolu Valisi Erkan Kılıç, MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Samettin Gündüz, MHP Bolu Belediye Başkan Adayı İlhan Durak, MHP Bolu İl Başkanı Ayhan Çelikkol, KAÇEP Başkanı Sema Gülen, Ülkü Ocakları Başkanı Cihan Özkalem, daire amirleri, akademisyenler, BAİBÜ personeli ve öğrenci toplulukları katıldı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Öğrenci konseyi tarafından düzenlenen ve geniş bir coğrafyada baharın gelişi olarak kabul edilen Nevruz, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde yapılan programla kutlandı.

BAİBÜ Kültür Merkezi önünde gerçekleşen etkinlikte ilk olarak Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

“TÜRK ULUSUNUN YENİDEN DİRİLİŞİNİN SEMBOLÜDÜR”

Etkinlikte konuşan Türk Dünyası Topluluğu Başkanı Ahmet Güvenç, Nevruz'un Türklerin Ergenekon’dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini ve doğanın uyanışını temsil ettiğini belirterek; “Bundan binlerce yıl önce büyük bir ihanetin ardından katledilmiş, dağılmış ve zayıflamış Türkler Ergenekon denilen demir dağlarla çevrili bir vadiye geldi orada tekrar çoğalıp güçlenip bu vadiye sığamaz oldular. Bir bozkurdun yol göstermesi ile demirden dağları çelikten yürekleri ile eritip o vadiden çıktılar, başlıya baş eğdirdiler dizliye diz çöktürdüler. Bu destanı bugün burada bulunan herkesin birçok kez dinlediğini biliyoruz. Bu olay Türk ulusunun yeniden dirilişinin sembolüdür.” diye konuştu.

“BU İRADE TÜRK’ÜN SARI BAŞBUĞU GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN İRADESİDİR”

Güvenç,  Türk milletinin tarih boyunca  ihanetler ve düşmanlar yüzünden yok olmanın eşiğine gelse de  çelikten iradelerin güçlü olduğuna işaret ederek;  “Bütün tarih boyunca yeryüzünde bulunan Türkler çeşitli zamanlarda ihanetler ve düşmanları yüzünden yok olmanın eşiğine gelmiş ama yine de çelikten iradeleri ile onları tutan kafesten kurtulmuştur. Bu irade ardında kırk yiğidi ile Çin sarayını basan Kürşad’ın iradesidir, bu irade Roma imparatorluğunu parçalayıp Papa'ya diz çöktüren Attila'nın iradesidir, bu irade Malazgirt’te kendinden 5 kat büyük bir orduyu tarihe gömüp Anadolu'yu yurt kılan Alparslan'nın iradesidir, bu irade 300 çadırdan koca bir cihan imparatorluğunun temelini atan Osman Bey'in, Çağ açıp cağ kapatan Fatih'in iradesidir, bu irade Çeğen tepesinde yalınkılıç mitralyözlerin üzerine koşan Enver Paşanın iradesidir, yine bu irade bütün dünyaya karşı durup kazanıp son Türk devletini kuran Türk'ün sarı başbuğu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün iradesidir. Biz büyük Türk milletinin evlatları olarak bu iradeyi taşıdığımızı ve son nefesimize kadar ulusumuz için çalışıp onu her şeyden üstün tutacağımızı tekraren ilan ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“TÜRK DÜNYASI OLARAK BORCUMUZU ÖDEMEK GÖREVİMİZ”              

Türk dünyası topluluğu olarak kendilerine  her konuda destek olan herkese teşekkür eden Ahmet Güvenç; “Bugün burada bulunmamızı sağlayanlara borcumuzu ancak bizden sonraki nesillerin de burada bulunmasını sağlayarak ödeyebiliriz. Türk Dünyası Topluluğu olarak bu borcu ödemek en büyük görevimizdir; görevimizi yerine getirirken bize yol gösteren, eğitimci olmanın ne demek olduğunu bizlere öğreten topluluk danışmanımız sayın Prof. Dr. Dündar Yener hocamıza, bizlere her konuda desteğini esirgemeyen yıllardır yanımızda hatta yeri geldiğinde önümüzde bize set olan sayın Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili İsmail Akgül beyefendiye, bugün Milliyetçi Hareket Partisi Belediye başkan adayı ama onun öncesinde tüm öğrenciler için Bolu'da sığınacak limanımız olan İlhan Durak beyefendiye, yeri geldiğinde bizimle beraber her koşulda mücadele eden en büyük destekçimiz olan Bolu Ülkü Ocakları İl Başkanımız Sayın Cihan Özkalem beyefendiye öğrenci arkadaşlarımız adına teşekkür ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

“NEVRUZ BAHARIN GELİŞİ, YENİ YILIN MÜJDELEYİCİSİDİR”

Güvenç, konuşmasının sonunda Türk dünyasının Ergenekon’dan kurtuluşunun yıl dönümünü kutlayarak; “Başbuğ Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ÜN şu sözünü hatırlatmak istiyorum "Türk budur: Yıldırımdır, kasırgadır dünyayı aydınlatan güneştir. "Nevruz baharın gelişi, yeni yılın müjdeleyicisidir, Türk'ün yeni yılının bu söz doğrultusunda yeni bir Türk asrının temellerini atacak şekilde geçmesini diliyorum. Türk ulusunun Ergenekon'dan kurtuluşunun yıldönümü kutlu olsun” dedi.

ÖRSTE DEMİR DÖVÜLDÜ, NEVRUZ ATEŞİNDEN ATLANDI

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ilk olarak örste demir dövdü akabinde çekiçle demir dövdü. Daha sonra katılımcılar yakılan nevruz ateşinden atladı.

OYUNLAR OYNANDI

Etkinlik kapsamında "ok-yay" ve "yumurta tokuşturma" oyunları oynandı. Müzik eşliğinde oyunların oynanmasının ardından etkinlik sona erdi.

Editör: Oğuzhan EKE