Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Figen Varlık, Bolu’ya çevre illerden yoğun bir şekilde hayvan bırakımı olduğunu belirterek, “Bu sene içinde Bolu’dan aldığımız hayvan sayısı 2 bin 500. Bu az bir rakam değil” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Türkiye’de hayvanların korunması ve bakımının yapılması esaslarını barındıran, Hayvanları Koruma Kanunu mevcut. Kanun kapsamında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve ilerleyen süreçte tekrar bırakılması da belirli şartlar altında açıklanmakta. Öte yandan Bolu’ya bu kanunu çiğneyen şekilde çevre illerden sokak hayvanları bırakılıyor. Özellikle ormanların ve geçiş yollarının yoğun olduğu il sınırlarında hayvan bırakma olayları gün geçtikçe artıyor.

“KAMYONLARA YÜKLENİP KÖYLERE BIRAKILIYOR”

Gelişmelerle ilgili olarak Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Figen Varlık, detaylı bilgi verdi. Bolu Belediyesi olarak 9 besleme noktası oluşturduklarını açıklayan Varlık, çevre illerden yoğun bir hayvan bırakma durumunun olduğuna dikkat çekerek, “Bu aralar sayıda çok artış var. Sahiplenip bırakılanlar, artı bunun yanı sıra, bu sadece Bolu’nun sorunu değil, tüm Türkiye’nin sorunu. Kısırlaştırma yapıldıktan sonra çoğu belediye tarafından bir malmış gibi, kamyonlara yüklenip başka ilin sınırına, köylerine bırakılıyor. Biz bunu Bolu’da yapmıyoruz. Biz kendimiz Bolu çevresinde 9 besleme noktası oluşturduk. Kısırlaştırdığımız hayvanlarımızı buraya bırakıyoruz ve gün aşırı, yaz-kış hiç aksatmadan gidip oralarda beslemelerini yapıyoruz. Yani tüm belediyelerin kendi sınırları içerisindeki hayvanların kısırlaştırmasını yapıp, besleme noktaları oluşturup, beslemelerini yapmaları gerekiyor. Yoksa bu sıkıntıyı biz aşamayız” dedi.

“12 TANE KÖPEĞİ POLİS EVİ CİVARINDAN ALDIK”

Gelen ihbar üzerine, Bolu Dağı’ndan 12 tane köpek aldıklarını ifade eden Varlık, “Bize yakın bir il, kamyona dolduruyor, Bolu Dağı’na köpekleri bırakıyor. Geçen hafta 12 tane küçük ırk köpeği polis evi civarından aldık ve daha ameliyat iplikleri üzerinde duruyordu. Küpeleri çıkarılmış vaziyette oraya terk etmişler. Yani bu hem hayvanın canı açısından hem orada yolculuk yapan insanlar tarafından tehlike arz ediyor” ifadelerini kullandı.

“ALDIĞIMIZ HAYVAN SAYISI 2 BİN 500”

2021 yılında 2 bin 500 köpek aldıklarını açıklayan Varlık, “Bolu çevresine çok yoğun bir şekilde, başka il ve ilçeler tarafından köpek bırakımı olmaktadır. Ekiplerimiz 24 saat görev başında olmalarına rağmen, bu popülasyon karşısında yetersiz kaldığımız zamanlar oluyor. Yani bu sene içinde Bolu’dan aldığımız hayvan sayısı 2 bin 500. Bu az bir rakam değil ama maalesef çevre illerden, ilçelerden böyle bırakımlar olduğu müddetçe biz bu işi çözmeyeceğiz ve başka iller de çözemeyecekleler” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim