“Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” sloganıyla Bolu’nun geleneksel lezzetleri özel sunumlarla tanıtıldı. Davetlilere coğrafi işaret almış ürünler ikram edildi.

Haber: Aslı Akış – Servet Gökçek

İzzet Baysal Abant Mesleki Teknik Lisesi (MTAL) Bahçesinde düzenlenen etkinliğe; Bolu Valisi Erkan Kılıç, MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Gülden Özaydın, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Haluk Saygılı, Mengen ve Kıbrıscık ilçe belediye başkanları, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, MHP Bolu İl Başkanı İlhan Durak,  kurum müdürleri, İzzet Baysal Abant MTAL Okul Müdürü Ayhan Vural, aşçılar, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde kutlanan Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde, Bolu Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde Bolu’da etkinlik gerçekleştirildi.

Türk Mutfağı Haftası kapsamında Osmanlı Mutfağını kuran Bolu Turizm Komisyonu tarafından gerekli hazırlıklar yapıldı. 10 Belediye, yiyecek içecek hizmetleri alanı olan altı okul, kooperatifler ve ilimizin Gazelle, Narven Termal Kasaba, Büyük Abant Oteli, Termal Otel, Abant Palas Taksim Otelcilik, Vone Resort gibi 5 yıldızlı otelleri stantlarda yemeklerini sundu.

Depremzede vatandaşlara atölyeler açıldı. Türk Kızılay Bolu işbirliğiyle Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş illerinden gelen depremzedeler kendi mutfaklarını atölyelerde sergiledi.

Türk Mutfağının en iyi ustalarını ve en iyi işletmecilerinin bir araya geldiği etkinlikte kadın girişimcilerde yer aldı.

21-27 Mayıs Türk mutfağı haftası kapsamında Bolu mutfağı etkinlik programı saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Akabinde açılış konuşmasını İzzet Baysal Abant MTAL Okul Müdürü Ayhan Vural yaptı.

“TÜRK MUTFAĞININ ZENGİNLİĞİ SADECE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNDEN DEĞİLDİR”

İzzet Baysal Abant MTAL Okul Müdürü Ayhan Vural, tanımadıkları misafirlere büyük bir hürmet gösterdiklerini aktararak, “Mutfak, sevgi, saygı, hoşgörü inşa eden bir iletişimin anahtarıdır. Türk mutfağı tarih boyunca coğrafi görüşlerle farklı medeniyetlerin etkileşimi ve kültürel yakınlaşmalarla ziyadesiyle zenginleşmiştir. Türk mutfağının zenginliği sadece ürün çeşitliliğinden değildir. Yaşam kültürümüzün bir ifade biçimi olan Türk Mutfağı, büyük sofralar, geniş aileler, misafirler, yabancıya ikramlarla gündeme gelir. Bu sofralardan yüksek bir sevgi enerjisi yükselir. Bugün hala Anadolu’da hiç tanımadığımız bir kapıyı çaldığımızda tanrı misafiri olarak adlandırılır. Büyük bir hürmet gösterilir. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olur. Yemek kültürümüzde sosyal ilişkiler açısından da iletişimi kuvvetlendiren bir dönemi vardır” dedi.

“MUTFAK KÜLTÜRÜ TÜM TOPLUMLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR YER EDİNMİŞTİR”

Vural’ın ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, konuklara seslenerek, bu yıl ikincisi düzenlenen Türk mutfak günlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde kutlandığını belirterek; “İnsanlığın tarih sahnesine çıktığı günden beri beslenme kültürü ve bu kültürün çevresinde oluşan mutfak kültürü tüm toplumlar için önemli bir yer edinmiştir. Öyle ki insanlık temel ihtiyaçlarından biri olan beslenmeyi ilk zamanlarında sadece vücudun temel gereksinimlerini karşılamak için yapıyorken tarihsel süreç içerisinde bu durum gereksinim karşılamanın ötesine geçmiş lezzet denilen o sihirli özellikte eklenerek kültür dediğimiz büyük bir toplumsal olgunun içerisinde kendine yer bulmuştur.” şeklinde konuştu.

“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN AŞÇISI DA BOLU MENGENLİDİR”

Doğanay, kadim Anadolu coğrafyasında yemek deyince akla Bolu Mengen geldiğinin altını çizerek; “Bolumuzda sayısız farklı kültürler bir arada yaşamakta aynı atmosferi paylaşmaktadır. Kültürel çeşitliliğinin her alanda hissedildiği bu coğrafyada etnik kökenler arasındaki en güzel iletişimi yemek kültüründe görebilmemiz mümkündür. MÖ bir kültüre ev sahipliği yapan bolumuz geçen süreç içerisinde yemeklerin yanı sıra bir botanik bahçesini andıran topraklarında yetişen birbirinden farklı otlar ve tarım ürünleriyle bu lezzet şölenini perçinlemeye davet etmektedir. Bolu için yemek bir yaşam tarzıdır. Lezzetlerin çeşitliliği bu topraklar üzerindeki yaşam biçimde oldukça önemlidir. Kadim Anadolu coğrafyasında yemek deyince akla Bolu Mengen gelmektedir. Tarih boyunca Mengen’de yetişen aşçılar saray mutfaklarında hizmet etmişlerdir. Bu durum Cumhuriyet döneminde de sirayet etmiştir ve Mustafa Kemal Atatürk’ün aşçısı da Bolu Mengenlidir. Günümüzde de turistik tesislerin yüzde 90’nın da bolu ve Mengenli aşçılar çalışmaktadır. İlimizde birçok coğrafi işaret almış tescilli ürün bulunmaktadır.” İfadelerini kullandı

“BOLU’NUN YEMEK YAPMA VE AŞÇILIK KÜLTÜRÜNÜ ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA BİLMEYEN YOK”

Yemek kültürünün turizmin olmaz olmaz bir parçası şeklinde niteleyen Bolu Valisi Erkan Kılıç; “Bir ilin gelişmesinde ekonomiden yeterince pay alması son derece önemlidir. Bolumuz ve Mengen başta olmak üzere Osmanlı imparatorluğundan Osmanlı padişahlarına saraylardan tutunda Gazi Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün konutundaki aşçılar olmak üzere çok önemli yerlerde önemli kişilere aşçılık hizmeti ve yemekle alakalı hizmet verdiler. Bolu’nun bu yönde tarihi çok eskilere dayanıyor. Bolu’nun yemek yapma ve aşçılık kültürünü ülkemizde ve dünyada bilmeyen yok. Bu kadar değerli aşçılarımızın olduğu hem de aşçılığın olduğu yeri turizm de yeterince tanıtamıyoruz. Bolu’da müthiş bir doğamız var. Doğa turizmi için Türkiye’de belki de ilk sıradayız. Bunun yanında aşçılarımız var ama turistlere aşçılarımızın yaptığı yemekleri sunacak bir ortamı maalesef yeterince karşılayamıyoruz. Bizim asıl sorunumuz bu. Çok önemli bir konumdayız.” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının devamında halk oyunları gösterileri beğeniyle izlendi. Güzel sanatlar müzik korosunun müzik dinletisi alkış aldı. Etkinliklerin ardından Bolu Valisi Erkân Kılıç ve protokol üyeleri deprem bölgesine gönderilen ekmeklerin yapımı ile depremzede vatandaşların hazırladığı yöresel lezzetleri inceledi. Hazırlanan yemek stantlarını tek tek gezdi.

9-310-28-56-87-84-215-162-473-331-65

Editör: Servet GÖKÇEK