Bu bayram mağazalar yerine terzilerde bir hayli yoğunluk var. Sebebi, ekonomik durumdan dolayı vatandaşların yeni kıyafet almak yerine ellerindeki mevcut kıyafetleri tamir ettirmeyi tercih etmeleri.

HABER: EBRU BUKET EKE  

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Mağazalar ve terziler dolu ancak bu doluluk alışveriş yoğunluğundan kaynaklanmıyor. Mağazalarda vatandaşlar alışveriş yapmak yerine fiyat araştırması yapıyor, terzilerde ise var olan kıyafetlerine tadilat yaptırıyor. Fiyatların pahalılığından dert yanan vatandaş ve esnaf, ekonomiden dolayı bu bayramın önceki bayramlar gibi hissettirmediğine dikkat çekti.

Fiyatları incelediğimizde ise, ortalama olarak;

Tişörtler 49-119 TL, bluzlar 49-249 TL, elbise 89-449 TL, gömlekler 99- 269 TL, takımlar 59-599 TL, tunikler 75- 249 TL, tulum ve salopetler 97- 275 TL, pantolonlar 59- 349 TL, etekler 69-269 TL, ceketler 119-449 TL, ayakkabılar ise 79 liradan 4 bin liraya kadar yükseliyor. 

“ÇOK FAZLA TADİLAT YAPIYORUZ”

Bolu’da terzilik yapan Mürüvvet Demir, insanların çoğunlukla eskileri değerlendirdiğine dikkat çekerek, “Yoğunluk bayağı çok. Günde ortalama 25-30 kişi geliyor. İnsanlar yeni kıyafet almak yerine çoğunlukla eskilerini değerlendiriyorlar. Çok fazla tadilat yapıyoruz. Tadilat fiyatları bize göre uygun ama müşteriye göre çok pahalı geliyor. Her şey çok pahalı olduğu için biraz sıkıntı. O yüzden müşteriyle bayağı sıkıntı yaşıyoruz bu konuda.” diye konuştu.

“İNSANLAR O KADAR PARA VEREMEM DÜŞÜNCESİYLE ALIM YAPIYORLAR”

Esilam Çocuk Giyim Mağazası Sahibi Fatma Özdemir, “Ürünlerimiz yenidoğandan 16 yaşa kadar mevcut. Bazı ürünlerimizde XLarge’a kadar var. Şu ara bayram arifesinde tabii ki yoğunluk oluyor ama hiç önceki bayramlar gibi değil. Özellikle seçim öncesinden başlayan bir enflasyon düşüklüğü nedeniyle fiyatların artışı var. Yani bu bayram arifesini biz hiç bayram arifesi gibi görmüyoruz açıkçası. Fiyatlar hiçbir şekilde yerinde sabit kalmıyor. Bunlar insanları zorluyor. Zorladığı için tabii ki haliyle bizi de zorluyor. Bu konuda sıkıntıya düşüyoruz açıkçası. Bayram arefelerimiz normalde çok yoğun geçerdi. Yine de çok şükür tabii ki, Rabbim bereketini versin. Ürünlerimizde de yenidoğandan 16 yaşa kadar tüm çeşit ürünlerimiz mevcut. Bolu merkez İzzet Baysal Caddesi'nde yerimiz. En çok ara yaş grubu özellikle tercih ediliyor ama Bolu'da sıkıntı olan büyük yaş, gez boy ve garson boy dediğimiz ürünler de mevcut. Onlar da fiyattan, modelden, piyasadan dolayı sıkıntı olduğu için… Şu an bizde her grupta var. Genel anlamda insanlar artık kapı önü olarak tabir ettiğimiz ürünleri tercih ediyorlar. Normal içeriden takım alan müşterilerimiz bile çocuklar eskitiyor diyerek, günlük, o kadar para veremem düşüncesiyle alım yapıyorlar. Çünkü insanlar artık karın doyurma derdinde kıyafetten daha çok. İnşallah düzelir ama nasıl gidecek, ne olacak bilmiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“GEÇEN BAYRAMDAN KALANLARI GİYECEĞİZ”

Bolu’da yaşayan Sümeyye Polat, fiyatların pahalılığından der yanarak, “Bayram alışverişi yapmadık. Yapmayı da düşünmüyorum. Çünkü geçen bayramdan kalanları mecbur giyeceğiz. Çok pahalı, fiyatlara yetişemiyoruz. Ondan dolayı arda kalanlarla onları giyeceğiz. Öyle idare edeceğiz. Yapacak bir şey yok.” Sözlerine yer verdi.

“ÇOCUKLAR İSTİYOR MECBUREN ALIYORUZ”

Bayram alışverişi yapan Erhan Şimşek, esprili bir dille alışveriş yaptıklarını anlattı: “Bayram alışverişi yaptık tabii ki de. Her şeyi aldık. Çocuklara elbise, ayakkabı… Ama fiyatlar pahalı. Hem de çok. Mecburen yeni kıyafetler alıyoruz, çocuklar istiyor yani. Hanım da alalım diyor. Olan erkeklere oluyor yani. Ben de dışarıda onların alışveriş yapmasını bekliyorum.”

Editör: Ebru Buket EKE