Hayırseverlerin malzeme desteği, İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve usta öğretmenleri tarafından deprem bölgesindeki vatandaşların ısınma ihtiyacının karşılanması için soba, seyyar WC ve duş kabini üretimi yapılıyor.

HABER: ASLI AKIŞ

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde binalar yıkıldı, can kayıpları yaşandı, yaralıların ise tedavileri sürüyor. Depremden etkilenen 10 ilin çoğunda arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken evlerine giremeyen depremzedeler için AFAD çadırları ve konteynerler kuruldu. Deprem sonrası yaraların sarılması için harekete geçildi.

İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri, öğrencileri gece gündüz mesai yaparak depremzedeler için hayati önem taşıyan ve sık sık dile getirilen en büyük ihtiyaca yönelik mobil tuvalet ve ısınmak için soba üretimi gerçekleştiriyor.

Dış kaplaması suya ve ısıya dayanıklı yanmaz malzemeden üretimi yapılan seyyar WC ve duşa kabininin ilk etapta iskeleti oluşturuluyor, boyaması yapılıyor, akabinde tuvaletlerin zemininin gider kısmının kesimleri gerçekleşiyor.  Tuvaletler ile banyoların su tesisatını ise gönüllü olarak tesisat ustası Asım Altındaş hazır hale getiriyor.

DEPREMZEDELER ÜŞÜMESİN DİYE…

Deprem bölgesinde hava sıcaklıklarının eksi derecelerde seyretmesi bölgede ısınma ihtiyacını da ortaya çıkardı, 200 soba üretimi için kollar sıvandı. Büyük gayretle kısa sürede üretimi yapılan sobalar, Depremden etkilenen vatandaşların soğuktan korunmalarını sağlayacak.

“AFETZEDELER İÇİN YENİ İHTİYAÇLAR DOĞUYOR”

İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Teknik Müdür Yardımcısı Emine Karaoğlan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek; “Öncelikle hepimize çok büyük geçmiş olsun. Bütün ülkemize kolaylıklar sabırlar diliyorum. Depremin üzerinden geçen 1 haftadan sonra, planlama ve tasarlama yaptık. Okul Müdürümüz Hasan Aksay’da bizi topladı. Bütün bölüm arkadaşlarımız, şeflerimiz ne yapabiliriz? Dedik. Afetzedeler için yeni ihtiyaçlar doğuyor, değişiyor. Tuvalet, banyo ve ısınma ihtiyacı çok önemliydi.  Okulumuzda öncelikli olarak bir deneme yaptık. Üretebileceğimizi anlayınca ekip toplandı. Hem soba, hem tuvalet hem banyo için oluşturduğumuz prototipler uygun bulundu” şeklinde konuştu.

“KALABALIK BİR EKİPLE ÜRETİME DESTEK VERİYORUZ”               

Karaoğlan, Bolu Valiliği koordinesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde çalışmalara başladıklarına işaret ederek; “Denemelerimiz, tasarımlarımız beğenildi. Yerinde incelendi. Bölümdeki öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz toplandık. Burada bütün bölümler çalışıyor. Aslında ekip 50 kişi kadar görünüyor ama görünmeyen kısımda da bir ekibimiz var tasarımdan son aşamaya kadar. Öğrencilerimizde çok gönüllü çalışmaları vardı zaten özellikle yardım çalışmalarında, ekmek üretiminde hep destek veriyorlardı. Biz bu sefer okulumuzda üretim yapmak için toplandık. Ayın 13’ünden beri çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor.” dedi.

“İLK ÜRETİMLERİMİZİ HAFTA SONU GÖNDERMEYİ PLANLIYORUZ”

Farklı atölyelerde soba, seyyar WC ve duş kabini üretim aşamalarının gerçekleştirildiğini dile getiren Karaoğlan;  “Şuana kadar 20’ye kadar bir üretimimiz var ama bunların aşamaları var. Gördüğünüz atölye iskelet kısmının yapıldığı metal atölyesi. Burada kabin iskeletleri yapılıyor. Sobamızın kesim, kaynak ve birleştirme işlemleri yapılıyor. Bundan sonra mobilya kısmımızda da yan paneller kesilip montajlanıyor. Son atölyemizde de montaj kısmı yapılıyor. Tabi montajda vidalama işlemi, boya işlemi, temizlik işlemi, birleştirme işlemi, öğrencilerimiz farklı bölümden öğretmen arkadaşlarımız hep birlikte çalışıyoruz. Çok hızlı bir şekilde ilk üretimimizi ilk aracımızı hafta sonu göndermeyi planlıyoruz bir aksilik çıkmazsa. Burada 26 adet tuvalet, banyodan oluşan bir bölüm var. Birde 200 adet soba planladık. Tabi bu yaptıkça peyder pey artacak ama ilk hedefimiz bunları yetiştirmek” ifadelerine yer verdi.

SEVKİYATLAR HAFTASONU YAPILACAK

Depremzedeler için büyük bir titizlikle hazırlanan ve yapımı tamamlanan tuvalet kabinleri ve sobalar bolu valiliği öncülüğünde hafta sonu tırlara yüklenerek bölgeye sevk edilecek.

Editör: TE Bilisim