Bolu İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, Güney Çevre Yolu kenarındaki su kanalında hatalı çalışma yapıldığını, kanalın çok dar olduğunu ve su baskınlarının yaşanacağını dile getirdi. Beykoz, “Yukarıdan gelecek yoğun suyu bu köprünün taşıması mümkün müdür? Yarınlarda belki bu su taşkınları birçok evi ve buraların tamamını su basacak. Acil olarak buraların yeniden elden geçirilmesi lazım” dedi.

foto galeri gif

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Bolu İl Genel Meclisi CHP Meclis Üyeleri; Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, CHP Mengen İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli, CHP Kıbrıscık İl Genel Meclisi Üyesi Alaattin Karadoğan ve CHP İl Genel Meclisi Üyesi Bedri Pehlivan Güney Çevre Yolu’ndaki son duruma ilişkin basın açıklaması yaptı.

Grup Başkanvekili Beykoz’un yaptığı açıklamada, güney Çevre Yolu’nun belirtilen tarihte açılmadığına dikkat çekildi. Yolun aydınlatılması için SEDAŞ’a gerekli başvurunun yapılmadığını ifade eden Beykoz, yolun kenarındaki derenin taşma riskinin olduğunun altını çizdi.

“YOLUN EKSİKLİKLERİ YENİ YENİ GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYA BAŞLADI”

Beykoz, yolun 15 Ağustos’ta açılışını beklediklerini ifade ederek,

“2017- 2016 yıllarında yaklaşık 60 milyon lira civarında, o zamanın rakamıyla bu yol, Güney Çevre Yolu olarak ihale edildi. Sonradan Bolu’daki çevre örgütleri, kamuoyu, sivil toplum örgütlerinin ciddi baskısı sonucu projede değişimler oldu. Bu değişimlerin ana kaynağı da yolun yüksekliğiydi. Bu yükseklik Bolu’yu ikiye bölecekti. Hatta Karacasu Yolu’na gitmiş olsaydı 3’e bölecekti. 12 metreye kadar kotun çıktığını biliyoruz. Ama bu Güney Çevre Yolu, en son halini aldığında ayın 15’inde açılışının yapılması gerekiyordu. Ayın 15’inde açılışının yapılabilmesi için bütün sorunların çözülmüş, belki şimdinin 600 milyon lirası olan bir bedelle yapılan, bu milletin parasıyla yapılan yolun eksiklikleri yeni yeni gün yüzüne çıkmaya başladı” dedi.

“BU AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİREMEDİLER”

Yolun açılamamasının sebebinin SEDAŞ’a gerekli başvurunun yapılmamış olduğunu dile getiren Beykoz,

“Yolu 15 Ağustos’ta açamadılar, niye açamadılar SEDAŞ’a herhangi bir yazı yazmamışlar. SEDAŞ’ın hiçbir haberi yok. Ortadaki aydınlatmaları yapamadıkları için ve SEDAŞ’ın da son yaptıkları girişimden sonra ‘Bizim böyle bir ödeneğimiz yok, bu sene yapamayız’ dedikleri için bu açılışı gerçekleştiremediler” ifadelerini kullandı.

“MİLLETİN GÖZÜNÜ BOYAMAK İÇİN YALANDAN TAŞ DÖŞEDİLER”

Bölgede su baskınları yaşandığını işaret eden Beykoz,

“Burada daha dün bu ülkede sel baskınlarından ölen vatandaşlarımız, yurttaşlarımız oldu. İçimiz acıyor, altyapının olmaması, kanalların kapatılması, bir takım eksiklerin olması nedeniyle birçok vatandaşımız daha dün öldü. Meteorolojinin, sıklıkla Bolu’da yeniden sel baskınlarının olacağını söylemesine rağmen, şurayı hala açamadılar. 2019 yılındı sanırım ya da 2020, bu kanalizasyondaki kapatmadan, yol çalışmasından dolayı kapatma yaptılar. O kapatmadan dolayı Tepecik Mahallesi’ni su bastı. Bundan evvelki su baskınında, sel baskınında mezarlığın tüm duvarları gitti. Mezarlığı su bastı. Bundan sonra hemen devreye giren yetkililer milletin gözünü boyamak için sadece bu evi kurtarmak adına, şuraya yalandan taş döşediler” diye konuştu.

“D-100 KARAYOLU’NU ORTADAN KESEREK KANAL YOLU AÇIYORLAR”

Beykoz, yol kenarına yapılan su kanalının dar olduğunu, olası su baskınlarında kanalının tınarak taşacağını belirterek,

“Kanalı görüyorsunuz. Bu kanal, bu suyu taşımayacaktır. Kızılağıl’dan gelecek su ve Kızılağıl ile buranın bağlantısının olmadığını fark eden yetkililer D-100 Karayolu’nu ortadan keserek şimdi oraya bir kanal yolu açıyorlar. Bu sadece Kızılağıl değil. Beşkavaklar’ın olduğu yerde de aynı çalışmayı yapan ve gerçekten önlem almaya çalışan yetkililer, şu gördüğünüz kanalda hiçbir şey yapmıyorlar. Suyun önünde hiçbir şeyin durma şansı yok. Yukarıdan gelecek yoğun suyu bu köprünün taşıması mümkün müdür? Yarınlarda belki bu su taşkınları birçok evi ve buraların tamamını su basacak. Acil olarak buraların yeniden elden geçirilmesi ve buraların acil olarak da çağa uygun, olası baskınlarına uygun olarak yapılması lazım. Sırf göz boyamak için yalandan gelmişler, beton atmışlar. Bunların tamamı geçmişin 60 milyon lirası, şimdinin 600 milyon lira, bu halkın parasıyla yapılacak, Bolu halkına yapılacak iş midir? Bu konuda yetkilerin, özellikle Sayın Valimiz Erkan Kılıç’ı göreve davet ediyorum.  Herkes görevini yerine getirsin. Görevini yerine getirirken de doğru yapsın. Eğer bakın, buna ‘doğru’ diyorlarsa, bu yapılan iş ‘Doğru’ diyorlarsa benim söyleyecek hiçbir şeyim yok. Onları vicdanlarına teslim ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Oğuzhan EKE