Bolu’da 48 kişinin hayatını kaybettiği, 353 kişinin yaralandığı 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen7,2 büyüklüğündeki Düzce Depremi’nin yıl dönümü yaklaşırken edinilen acı tecrübeler, yaşanan büyük kayıplar ve unutulmayan hafızalara kazınan o tarih anlar hala akıllarda. Peki, geçtiğimiz Cuma günü İzmir’de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremin ardından Bolu olası depreme hazır mı? Bolu’nun depreme hazır olup olmadığını hatırlatarak kamuoyu adına yetkilerden sorularımıza cevap bekliyoruz.

Haber: Aslı Akış

Türkiye’nin yüreğini yakan İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem Bolu’da da felaketin izlerinin ilk günkü gibi kalplerde hissedildiğini büyük bir felaket yaşanmadan önce tedbir alması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Deprem gerçeğini bilerek önlem alarak yaşamak gerekiyor da bu durumda kendimizi nasıl en iyi koruruz? Ne kadar riskteyiz? Uzmanların açıklamalarına göre zihinsel olarak hazır olmak da önemli. Doğal bir afet olan depremin güçlü, şiddetli ve ciddi bir hasara neden olması halinde psikolojik travmaya yol açmasına dair önlemler neler?

BİZ SORDUK SİZ CEVAPLAYIN

*Bolu’daki binalar güvenli mi?

*Hastane ve okul gibi toplu yaşam alanları yenilenip depreme dayanıklı hale getirildi mi?

*Bolu’da tehlike arz eden kaç bina, kaç daire bulunmakta?

*Şehir olarak olası bir depreme ve deprem sonrasına ne kadar hazırlıklıyız?

*Toplanma alanlarımız yeterli mi, deprem sonrası vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verecek mi ve bu konuda Bolulular ne kadar bilgilendirildi?

*Deprem psikolojisine hazır mıyız?

*Eğitimin en öncelikli olmasına istinaden okullarda çocuklarımıza yeteri kadar deprem eğitimi verildi mi?

*Deprem Testi nasıl yapılır? Deprem Testi maliyeti ne kadar?

*Deprem dayanıklılık raporu nasıl alınır?

Depremin ne olduğunu, nerede hangi büyüklükte olabileceğini, olası etkisini, depremde ne yapılacağını, nasıl korunacağını bilmek bir nebze de olsa hasarı azaltır. Deprem Bolu’nun gerçeğidir, kaderi değil. Unutmayalım!  Deprem her an gelmeye hazır peki biz depreme hazır mıyız?

Editör: TE Bilisim