14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında Bolu Valiliği koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Diyabet Farkındalık Programı” düzenlendi.  Bolu Valisi Erkan Kılıç,  diyabet hastası çocukları ve aileleriyle bir araya geldi. Tip 1 Diyabet rahatsızlığı olan çocukların ve ailelerin ile bir araya geldiği organizasyonda tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılan diyabete dikkat çekildi.

Haber: Aslı Akış-Yasin Celal Torun

Bolu Akşemseddin İmam Hatip Ortaokulu’nda düzenlenen programa; Bolu Valisi Erkan Kılıç, İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Emin Demirkol, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İl Müdürü Basri Rozan, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Endokrin Uzmanı Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, BAİBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Endokrin Uzmanı Doç. Dr. Semih Bolu, hekimler, sağlık çalışanları diyabet hastası çocuklar ve aileler katıldı.

BİR BABANIN GÖZÜNDEN DİYABET” HASTALIĞINI ANLATTI

Programda ilk olarak hasta yakını Davut Elgaz yapmış olduğu konuşmada “Bir Babanın Gözünden Diyabet” hastalığını anlatarak diyabet hastalarının ve ailelerinin karşılaştığı sorun ve ihtiyaçları dile getirdi.

TEDAVİYE YÖNELİK TEKNOLOJİK GELİŞMELER KONUŞULDU

Programın akabinde Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu ve Doç. Dr. Semih Bolu, Tip 1 Diyabet hastalığı ile tedaviye yönelik hayata geçirilen teknolojik gelişmeler ve uygulamalar hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdiler. 

DEMİRKOL, , İSTEK VE ÖNERİLERİ DİNLEDİ

Sunumlarından ardından İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Emin Demirkol, Diyabetli çocuklar ve aileleriyle karşılıklı olarak görüş alışverişinde bulundu, istek ve önerileri dinledi.

Programda diyabet hastası çocuklara ve ailelerine geçmiş olsun dileklerini ileten Bolu Valisi Erkan Kılıç; “Vatandaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz halk günü toplantıları vesilesiyle Tip 1 Diyabet hastası evladı olan birkaç vatandaşımız ziyaretimize gelmişti ve onların talebi üzerine hem Bolu’da bu hastalığa karşı farkındalığı artırabilmek hem de Valilik olarak neler yapılabiliriz noktasından hareketle bu programı düzenledik.

“HASTALARIMIZA VE HASTA YAKINLARIMIZA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Bildiğiniz üzere devletimiz sağlık alanında Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere her türlü çabayı gösteriyor. Dünyada da, salgın döneminde de bu görüldü. Şimdi de sağlık sistemimizdeki ilerlemeleri, teknolojik gelişmeleri hepimiz görüyoruz. Ben inanıyorum ki Tip 1 Diyabetle ilgili çocuklarımızın sensör ve insülin pompası gibi sağlık giderlerinin de kısa süre içerisinde devletimiz tarafından karşılanacağını düşünüyorum. Ama bu süre zarfında bizler de Sosyal Yardımlaşma Vakfımız aracılığıyla Valilik olarak bir durum değerlendirmesi yaparak ihtiyacı olan hastalarımıza ve hasta yakınlarımıza yardımcı olmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

“ANNELER BAŞTA OLMAK ÜZERE HEPİMİZİN CANI ACIYOR”

Vali Kılıç, diyabet hastası çocukların en konforlu şekilde tedavi olmaalrı gerektiğine işaret ederek; İlimizde şu an da 47 diyabet hastası olan evladımız var. Bizler de bu konuda imkanlar dahilinde bu soruna karşı nasıl yardımcı olabiliriz onu kendi içimizde değerlendireceğiz. Çünkü küçücük çocuklarımızın parmaklarının günde on defa delindiğini düşündüğümüzde çocuklarımızla birlikte anneleri başta olmak üzere hepimizin canı acıyor. Dolayısıyla çocuklarımızın sosyal devletin bir gereği olarak en konforlu şekilde tedavi olmaları gerekiyor. Bununla ilgili olarak üst düzey yöneticilerimizin ihtiyaç duyulan tedavi ve takip yöntemlerinin de kapsama dahil edilmesi noktasında çalışmaları olduğunu biliyorum. Bizler de bu konuda elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu vesileyle; programı düzenleyen Sağlık Müdürümüz başta olmak üzere bu programda emeği geçen herkesi tebrik ediyor, katkı sağlayan hocalarımıza, hasta yakınlarımıza teşekkür ediyor, kıymetli evlatlarımıza acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

TEŞEKKÜR BELGESİ TAKDİM EDİLDİ

Vali Kılıç’ın konuşmasının ardından, Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu ve Doç. Dr. Semih Bolu’ya diyabet hastalarına yönelik özverili çalışmaları dolayısıyla teşekkür belgesi takdim edildi.  Vali Erkan Kılıç, Arslanoğlu ve Semih Bolu’ya çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diledi.

“Diyabet Farkındalık Programı” Vali Erkan Kılıç ile beraberindeki kurum müdürleri ve uzman hekimlerin diyabet hastası çocukları ve aileleriyle sohbet etmelerinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim