Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Başkanı Nurullah Öztürk, 18 Temmuz’dan itibaren TCKN ve cep telefonu numarası ile girişlerin 2 aylığına askıya alındığını, işlemlerin sadece "DOA" mobil uygulaması üzerinden QR kod ile yapılacağını açıkladı.
1 Temmuz 2026 itibarıyla Türkiye genelinde resmen hayata geçen Depozito İade Sistemi’nde (DOA) ilk haftaların bilançosu netleşti. İlk 10 günde 20 milyon iade barajını aşarak büyük bir başarıya imza atan sistemde, makineleri saatlerce meşgul eden ve limit aşımı yapan suiistimallere karşı radikal önlemler devreye alınıyor. Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Başkanı Nurullah Öztürk, yarından itibaren TCKN ve telefon numarası ile sisteme girişlerin geçici olarak askıya alınacağını, işlemlerin sadece mobil uygulama üzerinden QR kod ile yapılacağını açıkladı.
AKRABA VE ARKADAŞ TCKN'LERİYLE LİMİTİ DELDİLER
Sistemin devreye girmesiyle birlikte depozito iade noktalarında yaşanan yoğunluk ve bazı kullanıcıların makineleri adeta "rehin alması" üzerine bakanlık ve ajans harekete geçti. Normal şartlarda makine başında kuyruk oluşmasını engellemek amacıyla işlem başına sınır koyulduğunu belirten TÜÇA Başkanı Nurullah Öztürk, bu sınırın bazı kullanıcılar tarafından organize bir şekilde delindiğini açıkladı. Öztürk, yaşanan suiistimal yöntemini şu sözlerle detaylandırdı: "Makinelerimizde 4 parça halinde toplam 200 adet sınırlamasıyla başladık. Sıra olmasın diye bu sınırı düşük tutmaya gayret ettik. Ancak entegrasyon döneminde biz de yeni tecrübeler ediniyoruz. Bazı vatandaşlarımız 1500-2000 adet ambalajla geliyor. Arkadaşının, eşinin, dostunun TCKN ve cep telefonu numarasını girerek bu sınırı aşan uygulamalar gördük."
2 AY BOYUNCA SADECE "QR KOD" OLACAK
Kuyrukların önüne geçmek ve makinelerin adil kullanımını sağlamak amacıyla yarından itibaren giriş prosedürleri tamamen değişiyor.
Bu doğrultuda;
TCKN ve cep telefonu numarası ile sisteme girişler belli bir dönemliğine kısıtlanacak.
Makinelerden işlem yapabilmek için sadece "DOA" mobil uygulaması üzerinden oluşturulacak QR kod kullanılabilecek.
Bu kısıtlama, sistemin stabil hale gelmesi ve suiistimallerin tamamen engellenmesi amacıyla önümüzdeki 2 aylık dönem boyunca kesintisiz uygulanacak.





