Dr. Ramazan Demirtaş, Bolu için yapılan deprem riski açıklamalarına dair, “Bolu halkına korku salmanın savunulacak hiçbir bilimsel yanı bulunmamaktadır. Deprem riski var açıklaması doğru değil” dedi.

Bolu’da, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıl dönümünde düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu, “Marmara Denizi ne kadar ‘Eli kulağında’ deniyorsa, aynı şekilde Bolu’nun da risk altında olduğunu görmemiz gerekiyor” açıklamalarını yapmıştı. Kamuoyunda tedirginlik yaratan açıklamaya dair Paleosismoloji Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medyada açıklama yaptı. Bolu’da deprem riski olmadığını ifade etti. Demirtaş’ın paylaşımı şu şekilde:

“BU FAYLARIN YIRTILDIĞI GÖRÜLÜYOR”

“12 Kasım 1999 Düzce-Kaynaşlı depremi artçı dağılımına bakıldığında; yüzey kırığı Bolu viyadüklerinden tünel içinde saçılarak, deprem kırığının Bakacak ve Elmalık fayları boyunca dağıldığı yani bu fayların yırtıldığı görülüyor. Bolu'da böyle bir deprem riski söz konusu değil. Bir başka deyişle Bakacak fayı ve Elmalık fayı 12 Kasım 1999 depreminde kırılmış olup, sismolojik-jeodetik-gerilme analizi verilerinden yoksun bu tür açıklama ile Bolu halkına korku salmanın savunulacak hiçbir bilimsel yanı bulunmamaktadır.

“BOLU'DA DEPREM RİSKİ VAR AÇIKLAMASI DOĞRU DEĞİL”

Eğer bu iki fay kırılmamış olsaydı, 12 Kasım 1999 depreminden bu yana geçen 25yıllık dönemde çoktan tetiklenerek bu deprem olurdu.  Almacık bloğunun güneyinde 1944, 1957 ve 1967; kuzeyinde ise 12 Ocak 1999 depremleri olmak üzere 4 deprem ile yırtılarak kırılma tamamlanmıştır.

17 Ağustos 1999 depreminde kırılmayan en doğudaki yaklaşık 10 km uzunluktaki Karadere segmenti 23 Kasım 2022'de M6.0'lık deprem üretmişti. Halbuki Bakacak ve Elmalık fayları kırılmamış olsaydı, 25 yıllık dönemde çoktan deprem üretirdi. Bolu'da deprem riski var açıklaması doğru değil.”

Muhabir: Mehmet Şah Elkatmış