Düzce, Bolu yaylalarını kendi turizm ağına almak için çabalıyor. Abant Milli Parkı yakınında bulunan ve Bolu sınırları içerisinde yer Balıklı, Pürenli, Kocayayla, Sinekli ve Sakarca yaylaları için Düzce İl Genel Meclisinde rapor hazırlandı. Raporda, Düzce turizmine katılmak istenen yaylalardaki sınır probleminin çözülmesi gerektiği belirtildi.

Haber: Oğuzhan Eke

Düzce’nin Bolu’dan ayrılışından bu yana sürekli yaşanan sınır problemine bir yenisi daha eklendi. Düzce’den Abant’a ve Yedigöller’e açılan yollarda çalışmalar her gün sürerken Bolu, elinde bulundurduğu siyasi güce rağmen Düzce ile yaşanan sıkıntıya çare bulamıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda, geçmiş dönemden bu yana Bolulu bakan yardımcılarının olmasına rağmen konuya ilişkin açıklama yapılmıyor. AK Parti’nin Bolu yöneticileri, Bolulu milletvekilleri ve şehirden sorumlu isimler Düzce’nin yaptığı girişimlere sessiz kalıyor. Bu sessizlik Düzce’nin, Bolu’nun en önemli değeri olan Abant Milli Parkı sınırındaki yaylaları istemesine neden oldu.

 RAPOR HAZIRLANDI

Düzce İl Genel Meclisi Ağustos Ayı toplantılarının 2’nci birleşiminde gerçekleşen toplantısında Düzce’nin yayla turizmi konusunda izleyeceği yol görüşüldü. Konuyla ilgili Gençlik, Spor ve Turizm komisyonu tarafından hazırlanan rapor Meclise okundu. Raporda, yayla turizmi için Bolu ile olan sınır sorununun çözülmesinin önemine dikkat çekildi. Elmacık Dağları üzerinde oluşturulacak 81 kilometrelik hat ile Düzce’nin yayla turizmi konusunda öne çıkacağı ifade edildi.

Raporda, “Bolu ile olan sınır problemlerinin çözülmesi bu yaylalarda ileride yapılacak olan çalışmaların daha sağlıklı yürümesini sağlayacak ve ilimize doğa ve yayla turizmi açısından büyük katkı sağlayacaktır” denildi.

8 YAYLANIN 5’İ BOLU SINIRI İÇİNDE

Hazırlanan raporda Bolu ile ortak kullanımı olan 8 yaylaya özellikle yer verildi. İsmine yer verilen yaylalardan Balıklı, Pürenli, Kocayayla, Sinekli ve Sakarca yaylaları Mudurnu sınırları içerisinde. Odayeri, Torkul ve Kardüz yaylaları ise Düzce il sınırı içerisinde.

Raporda Pürenli Yaylası’nın Bolulular tarafından kullanılmasının belirtilmesine rağmen, “Düzce ile Bolu’nun en fazla karşı karşıya geldiği yayla. Yayla kullanımı Bolu Ortaköy halkı tarafından kullanılmakta ancak yayla her iki ilin sınırında yer almaktadır. Bu yayla en çok bilinen yaylalar arasında olup özellikle kamp ve doğa sporları tarafından tercih edilen adreslerden biridir. Bu yayla ile ilgili sınır sorunu acilen çözülmelidir” denildi.  

ABANT’IN YANINDAKİ YAYLALAR İSTENİYOR

Bolu’nun en önemli değeri olan Abant Milli Parkı civarında yer alan ve Bolu sınırları içerisinde görünen Sakarca, Sinekli ve Kocayayla’nın Düzce turizmine katkı sağlayacağı belirtiliyor. Yaylaların Abant’a yakın olduğunun altı çizilerek, sınır sorunun çözülmesi gerektiği ifade edildi.

Sinekli yaylasının Bolu’da göründüğü belirtilerek, “Abant’a 5 kilometre mesafede bulunan bu yayla kullanım hakkı Düzce’de olup yakın zamanda yapılan 22A çalışması ile yayla Bolu Örenci Köyü sınırlarında gösterilmiştir. Sinekli Yaylasının İdari sınır problemi çözülmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Agustos-ayi-Meclis-Kararlari-1

Agustos-ayi-Meclis-Kararlari-2

Ekran Alıntısı-5

Editör: Oğuzhan EKE