TUİK, Türkiye’de 2013 yılından itibaren il düzeyinde yıllık olarak üretilen hayat tabloları, 2023 yılı itibarıyla ilk kez eğitim durumuna göre de hesaplandı. Bu yeni verilerle, doğuşta beklenen yaşam süresi bilgisine ek olarak eğitim düzeyinin yaşam süresi üzerindeki etkileri de incelendi.
Bolu'da Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi 79,1 Yıl
İstatistiklere göre, Bolu’da doğuşta beklenen yaşam süresi 79,1 yıl olarak belirlendi. Komşu il Düzce'de ise bu süre 77,4 yıl oldu. Türkiye genelinde ise doğuşta beklenen yaşam süresi 2020-2022 döneminde 77,5 yıl iken, 2021-2023 döneminde hafif bir düşüşle 77,3 yıl oldu.
Kadınlar Erkeklerden 5,3 Yıl Daha Uzun Yaşıyor
Türkiye’de kadınlar, erkeklere göre daha uzun yaşamaya devam ediyor. 2021-2023 verilerine göre, kadınların doğuşta beklenen yaşam süresi 80 yıl iken, erkeklerin 74,7 yıl olduğu tespit edildi. Bu fark, kadınların erkeklerden ortalama 5,3 yıl daha uzun yaşadığını gösteriyor.
Çalışma Çağındaki Bireylerin Beklenen Yaşam Süresi
15 yaşındaki bireyler için ortalama kalan yaşam süresi 63,5 yıl olarak hesaplandı. Erkeklerde bu süre 60,9 yıl, kadınlarda ise 66,1 yıl oldu. 30 yaşındaki bir kişinin beklenen yaşam süresi ise ortalama 49,1 yıl olup, erkekler için 46,6 yıl, kadınlar için ise 51,5 yıl olarak belirlendi.
Eğitim Durumuna Göre Yaşam Süresi Uzuyor
İlk kez hesaplanan eğitim durumuna göre yaşam süresi verileri, eğitim düzeyi yükseldikçe beklenen yaşam süresinin arttığını ortaya koydu. Düşük eğitim seviyesine sahip bireyler, daha kısa yaşam süresine sahipken, yükseköğretim mezunu bireylerin daha uzun yaşadığı görüldü. 30 yaşındaki kişiler arasında eğitim farkının yaşam süresine etkisi yaklaşık 5 yıl olarak hesaplandı.
En Uzun Yaşam Süresi Tunceli’de
Türkiye genelinde doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli'yi, 79,7 yıl ile Şırnak ve 79,7 yıl ile Mardin izledi. Beklenen yaşam süresinin en düşük olduğu il ise 76,1 yıl ile Kilis oldu.
Büyükşehirlerde Yaşam Beklentisi
İstanbul’da doğuşta beklenen yaşam süresi 78,6 yıl olarak Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldı. Başkent Ankara’da ise bu süre 79,2 yıl olarak kaydedildi.
Eğitim düzeyi yükseldikçe beklenen yaşam süresinin uzadığı görüldü
Türkiye'de eğitim düzeyine göre beklenen yaşam süresi incelendiğinde; eğitim düzeyi yükseldikçe beklenen yaşam süresinin de uzadığı görüldü. Her yaştaki beklenen yaşam süresi, düşük eğitime sahip kişiler arasında daha az olurken, artan eğitim düzeyi ile birlikte beklenen yaşam süresinin de arttığı tespit edildi.
Cinsiyet ayrımında, eğitim düzeyine göre beklenen yaşam süresine bakıldığında, hem erkek hem de kadınlarda eğitim düzeyi yükseldikçe beklenen yaşam süresinin de arttığı tespit edildi. Ortaöğretim altı eğitim seviyesi ile yükseköğretim eğitim seviyesine sahip 30 yaşındaki kişilerin beklenen yaşam süreleri arasındaki farkın 5 yıl civarında olduğu görüldü.