Eğitim Sen Bolu Şubesi sendikası üyeleri, öğretmenlik meslek kanununun eğitim emekçilerini bölerek ayrıştırdığını belirterek, öğretmenlik meslek kanunun ve yönetmeliğinin iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

Haber: Aslı Akış

Kamera: Oğuzhan Eke

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen)Bolu Şubesi, şubat ayında resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, “ÖMK geri çekilmeli, eğitimcilerle birlikte yeni bir kanun hazırlanmalıdır” dedi.

“ÖĞRETMENLER ARASINDAKİ AYRIŞTIRMA DOĞRU DEĞİLDİR”

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK), eğitim alanındaki sendika ve meslek örgütlerinin bütün eleştiri ve itirazlarına rağmen 3 Şubat 2022 tarihinde TBMM’de kabul edildiğine işaret eden Gezici; “Eğitim emekçilerinin temel haklarını, ekonomik talepler ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik, mesleki ve özlük haklarını güvenceye almayan bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Eğitim emekçilerini kariyer basamakları üzerinden ayrıştırarak bölen ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesine aykırı bir içerikte hazırlanan ÖMK ve yönetmelik düzenlemesinin eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunları çözmek bir yana daha da karmaşık ve içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Aynı işi yapan öğretmenler arasında halen var olan kadrolu, sözleşmeli, ücretli öğretmen ayrımlarına ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ gibi yeni statülerin eklenmesi doğru değildir. Öğretmenlerin kariyer basamaklarına göre ücret ve sosyal haklar bakımından farklılaştırılması, Anayasa’nın 55’inci maddesinde belirtilen ücrette adaletin sağlanması ilkesine de aykırıdır” şeklinde konuştu.

“KANUNDA DA, YÖNETMELİKTE DE HAKLARIMIZI GÜVENCEYE ALACAK BİR DÜZENLEME YER ALMAMIŞTIR”

Zehra Kulalı Gezici, Gerçek bir meslek kanununun biçim ve içerik açısından eğitim emekçilerinin temel haklarını, ekonomik talepler ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik, mesleki ve özlük haklarını güvenceye almak durumunda olması gerektiğine vurgu yaparak; “Kanunda da, yönetmelikte de haklarımızı güvenceye alacak bir düzenleme yer almamıştır. Adaylık sınavının kaldırılması ve sınavın işlevinin MEB bünyesinde kurulacak bir değerlendirme komisyonuna devredilmesi, öğretmenlerin adaylığının kaldırılmasında şaibeli ve adaletsiz uygulamaları ayyuka çıkacaktır.  Bunun örneklerini mülakatla yapılan öğretmen atamalarında gördük.” İfadelerini kullandı.

“DÜZENLEMENİN EĞİTİM SİSTEMİNİ İLERİYE TAŞIMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Gezici, öğretmenlik meslek kanununu gerçek bir meslek kanunu olmaktan uzak olarak nitelendirerek; “Öğretmenlerin kariyer basamağına başvurusunu kademe ilerleme cezası almamış olmaya bağlayan, siyasal iktidara her koşulda biat eden, eleştirmeyen, sorgulamayan, adaylık sürecinden itibaren iktidara yakın sendikalara üye olmaya yönlendirilen bir düzenlemenin eğitim sistemini ileriye taşıması mümkün değildir.  Gerçek bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ düzenlemesini Anayasa Mahkemesi ‘esastan görüşmek’ üzere gündemine almış durumdadır. Benzer bir şekilde  ‘Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin de ilgili yasalara ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içermesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimini ve işleyişin nasıl olacağını açıklaması anlaşılmaz bir durumdur.” dedi.

“ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU GERİ ÇEKİLMELİ”

Öğretmenlik meslek kanunu ve yönetmeliğine karşı hukuksal ve örgütsel mücadelelerine devam edeceklerini dile getiren Gezici; “Yapılması gereken ÖMK’da yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde sağlanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir. Eğitim Sen olarak gündeme geldiği andan itibaren eleştiri ve itirazlarımızı kamuoyu ile paylaştığımız Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğine karşı gerek hukuksal, gerekse örgütsel mücadelemiz sürecektir. Bu haliyle ÖMK geri çekilmeli, eğitimcilerle birlikte yeni bir kanun hazırlanmalıdır” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim