Emek Partisi Bolu Merkez İlçe Başkanı Soykan Çelikbaş,  organize sanayi bölgelerindeki elektrik kesintilerin yükünün işçilere ve halka kesileceğine işaret ederek; “Enerjide dışa bağımlığa bir son verilmeli, halka ucuz enerji sağlanmalı, oluşan kesintilerin faturası işçilere ve halka ödetilmemelidir” dedi.

İran’dan Türkiye’ye gelen doğalgazın iletim hattında meydana gelen bir arıza nedeniyle 10 gün süreyle kesintiye uğrayacağının açıklanmasının ardından Enerji Bakanlığı ülke genelindeki tüm organize sanayi bölgeleri ve OSB’ler dışındaki işletmelere 3 gün süreyle elektrik verilmeyeceğini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Emek Partisi Bolu Merkez İlçe Başkanı Soykan Çelikbaş,  “Enerjideki dışa bağımlılığın ve özelleştirmelerin bir sonucu olarak elektrik ve doğalgazı fahiş fiyatlarla kullanan emekçilere bugün bu dışa bağımlığın sonucu olarak ortaya çıkan kesintilerin bedeli de ödetilmek isteniyor” diye konuştu.

“KESİNTİNİN FATURASI İŞÇİ VE EMEKÇİLERE KESİLİYOR”

Çelikbaş,  Kocaeli sınırları içerisinde 14 organize sanayi bölgesinde on binlerce işçi istihdam edildiğine dikkat çekerek; “Bu haliyle de ilimiz 3 günlük elektrik kesintisinden doğrudan etkilenmektedir ve bu kesintinin faturası da işçi ve emekçilere kesilmektedir. Kesintinin yapılacağının duyurulmasının hemen ardından birçok fabrikada işçiler hafta tatilinde de çalıştırılmış, kimi işletmelerde cumartesi günü ile bu 24 saati bile bulabilmiştir. Patronlar çalışılmayan günler için kimi işyerlerinde telafi çalışması yapılmasını, kimi işyerlerinde ücretsiz izni, kimi işyerlerinde ise yıllık izinlerden kesinti yapılmasını dayatmıştır.” Şeklinde konuştu.

“BU NOKTAYA GELMEMİZİN NEDENİ İKTİDARIN POLİTİKALARIDIR”

Enerjideki dışa bağımlığın sonucu olarak ortaya çıkan bu tablonun faturasının işçilere ödetilmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizen Soykan Çelikbaş; “Enerjideki dışa bağımlığın sonucu olarak ortaya çıkan bu tablonun faturasının işçilere ödetilmesi kabul edilemez. Bugün bu noktaya gelmemizin nedeni iktidarın politikalarıdır. Yine bir kez daha işçilerden yaratmadıkları bir sorunun bedeline katlanmaları istenmektedir. İğneden ipliğe her şeye gelen zamlar nedeniyle yaşam koşulları gün geçtikçe ağırlaşan işçiler için 3 günlük yevmiye kesintisi tüm ekonomilerinin tepe taklak olması anlamına gelir” dedi.

“OLUMSUZLUK TÜM HALKA YAZILACAK”

“Ne ücretsiz izin, ne telafi çalışması, ne de yıllık izin kesintisi, bu uygulamaların hiçbiri kabul edilemez” diyen Çelikbaş; “Yapılması gereken tüm işçilere ücretli izin verilmesi, işçilerin hak kaybı yaşamasının engellenmesidir. Bu sorunu işçiler yaratmadı bedelini de kimse onlara ödetemez. Elektrik kesintileri sonucu yaşanan üretim duruşlarının olumsuz etkileri sadece o işyerlerinde çalışan işçilere değil bütün bir halka da yansıyacak. Yaşanan kesintiler nedeniyle tedarik zincirinde aksamalar yaşanacak ve bu durum da ürün maliyetlerini artıracak. Kısacası bu duruşların bedeli tüketicilere yani halka yeni zamlar olarak geri dönecek.

Enerjide dışa bağımlığa bir son verilmeli, halka ucuz enerji sağlanmalı, oluşan kesintilerin faturası işçilere ve halka ödetilmemelidir. Bu da ancak birleşik bir mücadele ile mümkündür.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim