ÖZEL HABER: EBRU BUKET EKE) - Kültür ve Turizm Bolu İl Müdürü Hakan Doğanay, mevcut kütüphanenin eski adliye binası yerleşkesine taşınacağını söyledi. Bu sayede mevcut müze alanı genişleyecek ve depoda duran birçok eser daha gün yüzüne çıkacak. 

Bolu Hürriyet Caddesinde, 2018 yılına kadar 74 yıl boyunca yer alan, geçtiğimiz haftalarda yıkımına başlanan eski Adliye Binasının akıbeti Bolulular tarafından merak ediliyordu. İl Müdürü Doğanay, konuya Köroğlu TV ekranları ve Youtube hesabında yayınlanan programımızda açıklık getirdi. Doğanay, Eylül ayında ihalesi gerçekleştirilerek yıkımına başlanan yerleşkeye ‘Kültür Sarayı’ olarak tabir ettiği, göz alıcı bir bina yapılarak Bolu’ya kazandıracaklarını ifade etti. Mevcut müze ve kütüphane alanının yeterli olmadığına dikkat çeken Doğanay, kütüphanenin eski Adliye Binası yerleşkesine taşınmasıyla mevcut müze alanının genişleyerek daha çok eseri sergilemelerine fırsat sağlayacağını söyledi. 

“TURİSTLER ARTIK GEÇMİŞİ KOKLAMAK, TARİHİ ÖĞRENMEK İSTİYOR”

Doğanay, şu ifadeleri kullandı:

“Bolu 4-5 medeniyeti bağrında barındırmış, medeniyetlerin beşiği olan aynı zamanda beşeri, medeni, tarihi, kültürel zenginliği bağrında barındıran Anadolu’nun kadim topraklarından biri. Müzemizin ve kütüphanemizin olduğu yerleşke 1956’da Türkiye’nin ilk kültür sitesi olarak yapılmış. O zamanlar Türkiye’nin şartlarına cevap verebiliyor ama gelişen ve dönüşen Türkiye’nin artık dinamiklerine ya da Bolu’ya gelen turistlere cevap veremiyor. Çünkü turistler artık geçmişi koklamak, tarihi öğrenmek istiyor. Burası da küçük geliyor. Ne yaptık? Sayın Valimizin de talimatlarıyla; eski adliye binamız var biliyorsunuz. O bina Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmişti. Bakanlık Kütüphaneler Genel Müdürlüğüne tahsili yapıldıktan sonra biz hemen devreye girdik. Müzeyi taşımak zordur, tarihin arşividir. Müzemiz burada kalsın dedik. Kütüphaneyi eski adliye binasına taşıyacağız. 4 Eylül’de ihalesi yapıldı. Dünya genelinde de kütüphane binalarını ve müzeleri çok iyi yapıyoruz artık. Bakanlığımız kütüphane binalarını son teknoloji ile donatıyor. Artık kütüphane demiyoruz da kültür sarayı diyoruz.”

“HERKES ÖNÜNDE FOTOĞRAF ÇEKTİRECEK”

“Bolu’ya her gelenin önünde fotoğraf çektireceği bir bina tasarlıyoruz. İnşallah güzel bir bina olacak. Bolu’ya güzel bir siluet, güzel bir bina kazandıracağız. Kütüphaneyi oraya taşıdıktan sonra, Bolu Müzemizi içinde bulunduğumuz yerleşkenin kütüphane kısmını da açarak genişleteceğiz. Depomuzda çok güzel eserlerimiz, mozaiklerimiz var. Bunları sergileyemiyoruz. Bu sayede Bolu arkeoloji ve etnografya müzesine kavuşacak.”

Eski Adliye binası 3.452 m² kapalı alandan oluşuyordu. Tabaklar Mahallesi Hürriyet Caddesi No:3 adresinde yer alan bina U şeklinde ve 2 katlıydı.

Editör: Ebru Buket EKE