Fahiş kira artışları milyonlarca kişinin ortak sorunu. Birçok ilde kiracılar zam baskısı ile uğraşırken, kiralık ev arayanlar bütçesine göre seçenek bulmakta zorlanıyor. Emlak Danışmanı Turgay Akkaya, kiralık evlerdeki fahiş fiyat artışlarıyla ilgili vatandaşları uyardı.

Özel Haber: Servet Gökçek

BAİBÜ 2023-2024 eğitim yılı akademik takvimin 25 Eylül’de başlayacağının duyurulmasının ardından il dışından gelecek öğrenciler kiraya çıkmak için ev arayışına başladılar. Ev kiralarının fahiş fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyen Emlak Danışmanı Turgay Akkaya, 1+1 dairelerin 12bin - 13 bin TL’den başladığını ilanda görülmeyenlerin ise 30 - 35 bin TL bandında olduğunu ifade etti. Akkaya, emlak danışmanlarının öğrencilerin taleplerini karşılayamadıklarını da belirtti.

“HİÇBİR ŞEKİLDE YER BULUNMUYOR”

Emlak Danışmanı Turgay Akkaya, arz ve talep dengesini artık karşılayamadıklarından bahsederek, “Kiralar, fahiş çok yüksek ve hiçbir şekilde, hele ki yeni gelen öğrencilerin hiçbir taleplerini karşılayamaz olduk. Bunun yanı sıra zaten yeni yapılan evlerin durumları belli. 25 bin TL’den başlıyor. Arz ve talep dengesini hiçbir zaman karşılayamıyoruz. Hiçbir zaman böyle bir kötü zaman görmedik. Mutlaka bir yerler bulurduk. Öğrencilerimizi mutlaka bir yerlere yerleştirirdik. Fakat öyle bir döneme denk geldik ki hiçbir şekilde yer bulunmuyor. Odalarını kiralamaya başladılar. 3 bin 500 TL, 4 bin TL gibi kendi odalarını, kirayı ödeyemedikleri için tek odayı kiraya vermeye başladılar.” şeklinde konuştu.

“HAK VERMİYORUZ”  

Akkaya, %300- 400 fahiş zam isteyen ev sahipleriyle karşı karşıya olduklarının altını çizerek, “Ev sahiplerine hak veriyoruz ama fahiş durumunda hiçbir zaman hak vermiyoruz. 25 bin TL gibi 20 bin TL gibi kiraları kimsenin kaldırabileceğini, hele ki şu günlerde, şu zor günlerde kaldırabileceğini zannetmiyoruz” dedi.

Son yıllarda birçok ilde vatandaşın ortak sorunu fahiş kira artışları. Hem kiracılar hem de yeni Kiralık ev arayanlar zorlu bir dönemden geçiyor. Öyle ki istenen kira bedelleri çoğu zaman maaşların dahi üzerine çıkıyor.

“TAKAS SİSTEMİ ÇOĞALMAYA BAŞLADI”           

Paranın artık bir değeri kalmadığı gibi takas sistemi çoğalmaya başladığına işaret eden Akkaya; “Arabam var ev verir misin? Evim var araba verir misin? gibi suallerle karşılaşmaya başladık. Şuan ki derdimiz tamamen öğrenciye yönelik. Çünkü öğrencinin hiçbir şekilde taleplerini yerine getiremiyor ve karşılayamıyoruz. Karşılasak bile çok fahiş durumda kiralar. 1+1 gibi bir daire 12-13 bin TL’den başlıyor. 20 -25 bin TL hatta ilana koymayanlar 30-35 bin TL bile istiyor. İlan sayfasına baktığınız zaman 25 bin TL’den başlıyor fakat birde bunun örtülü kısmı var. Bu örtülü kısmında da 30-35 bin TL kadar giden kiralar mevcut. Hiçbir zaman böyle portföyleri almayı talep etmiyoruz. Aradıkları zaman başka emlakçılarla iletişime geçmelerini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

BOLU HALKI ELİNİ VİCDANINA KOYSUN”

Akkaya, devletin belirlediği uygulanması gereke zam oranını da hatırlatarak; “Üstüne basa basa söylüyorum. Bolu halkı ellerini vicdanlarına koymalarını istiyorum. Muhakkak onlarda haklı. Çünkü insanların asgari ücret çoğaldı. Asgari ücret çoğalınca insanlar tabi ekonomik durumdan dolayı kirasının yükselmesini istiyor ama orantılı olmalı. %25 devletin verdiği bir oran var. Bunun üstüne yüzde 300-400 fahiş zam isteyen ev sahipleriyle karşı karşıyayız. Bu da bizim için büyük bir sorun.” Diye konuştu.

Editör: Servet GÖKÇEK