(HABER: SERVET GÖKÇEK)- BAİBÜ öncülüğünde düzenlenen Gerede Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu başladı. Bolu’nun en büyük ilçesi olan Gerede’nin, tüm yönleriyle ele alındığı, renkli, zengin ve dopdolu içeriğiyle dikkat çeken sempozyum, 3-5 Kasım 2023 tarihlerinde Gerede’de gerçekleştiriliyor.

Bolu Valiliği, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü, Gerede Kaymakamlığı, Gerede Belediyesi, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası ile Gerede Kültür, Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (GERKAV) desteğiyle düzenlenen Gerede Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu, Melih Gökçek Kültür Merkezi’nde açılış programıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu. BAİBÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Gamze Çalık Çetin ve Öğretmen İbrahim Çetin, Gerede türkülerinden oluşan müzik dinletisi sundu.

Sempozyumun açılış konuşmasını BAMER Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa yaptı.

Hızla küreselleşen dünyada enformasyon sistemlerindeki olağanüstü gelişmelerin kültürel çeşitliliği ve milli kimliği olumsuz yönde etkilediğini belirten Yasa, doğal ve kültürel varlıkları bir arada korumanın önemini vurgulayarak, “Bolu’nun halk kültürünü korumak, tanıtmak ve gelecek nesillere iletmek görevini üstlenen BAMER de, bu konuda bir farkındalık yaratmak, kültürel değerlerimizi halkımıza ve özellikle kendi öz kültüründen uzaklaşan, ona yabancılaşan gençlerimize tanıtmak, sevdirmek, bunların korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusundaki hassasiyeti artırmak için çalışmalar yapıyor; yapılan çalışmalara destek veriyor. Seben, Mudurnu, Kıbrıscık ve Göynük’ten sonra bu kez Gerede’yi ele alıyor. Sempozyumla Gerede’nin tüm zenginliklerini gözler önüne seriyor.” dedi.

GEREDE ARŞİVİ OLUŞTURULACAK

Dr. Öğr. Üyesi Yasa, sempozyumun üniversitemizle halkı buluşturmak, Gerede arşivi oluşturmak, Gerede’nin dericilik, turizm ve benzeri konularda sahip olduğu potansiyeli ortaya koymak ve üniversitemizin Gerede konusunda yaptığı araştırmaların sonuçlarını bir araya getirmek amacıyla düzenlendiğini söyledi.

142 BİLİM İNSANI 119 BİLDİRİ SUNACAK

Sempozyumun içeriği hakkında bilgi veren Yasa, “25 oturumda Gerede’nin eski çağ tarihi ve arkeolojik verilerinden iktisadi hayatına, depremden Gerede maarifine kadar pek çok konu 142 bilim insanı tarafından alanda yapılan araştırmaların sonuçları olarak 119 bildiri ile ilim aleminin istifadesine sunulacak.” dedi.

“GEREDE’NİN TANITIMINA KATKI SAĞLAYAN REKTÖRLÜĞÜMÜZE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka ise, “Tarihi İpekyolu üzerindeki ilçelerden bir tanesi yine menzilhane olarak geçiyor.” Yani, uzun yıllardan bu yana toplanma ve geçiş noktalarından biri. Yine geçmişimizde dericilikle beraber Ahilik kültürü, Esentepe’de 3 yılda bir düzenlenen İcazet törenlerinin, desturlar ve iş gören ile iş veren arasındaki uyumun en önemli olduğu ilçelerden biridir Gerede. Deri sektöründe 3 yılda bir Esentepe’de şenlikler düzenlenir, çalışanlara desturlar verilir. Çalışan kendi iş yerini açana kadar, iş verenin çalışanına babalık yaptığı bir yerdir Gerede sanayisi. Bugün Gerede, 2 organize sanayi bölgesiyle, turizmiyle, üniversitesiyle Türkiye’de birçok yerde örnek gösterilen bir ilçedir. Özellikle bu kadar zengin bir programa imza atan, Gerede’nin tanıtımına katkı sağlayan başta Rektörlüğümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar ise, Bolu’nun en büyük ilçesi Gerede’nin gelişimi için sanayi, turizm ve eğitim olmak üzere 3 hedef belirlediklerini kaydetti ve bu hedefler doğrultusunda gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı.

“SEMPOZYUMUN İLÇEYE VE BÖLGEYE HAYIRLI SONUÇLAR GETİRMESİNİ DİLİYORUM”

Dericiliğin ilçede 1000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayarak önemine işaret eden Allar, “Yaklaşık 3000 insanımıza iş imkânı sağlayan Gerede’nin lokomotif sektörüdür. Ayakkabı deri ihtiyacının yüzde 50’sini karşılamaktadır. Dericiliğin yan kolu olarak kemercilik de ekonomimizde önemli yer tutar. İrili ufaklı atölyelerde yaklaşık 150 kemercimiz ülkemize ve yurt dışına yıllık 30 milyon erkek kemer satışı gerçekleştirmektedir.” diye konuştu.

Sempozyumun ilçeye ve bölgeye hayırlı sonuçlar getirmesini dileyen Allar, “Kıymetli akademisyenlerimizin yapmış olduğu birbirinden değerli çalışmalarla Gerede’mizin bilinmeyenlerinin ortaya konulmasını temenni ediyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

REKTÖR ALİŞARLI, SEMPOZYUM VERİLERİNİN ÖNEMİNİ VURGULADI 

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, sempozyumu düzenleme amacına değinerek, “Öncelikli olarak ilçenin hem tanıtımına katkı sunmak hem de ilçenin uyuyan bazı dinamiklerini, unutulmuş, küllenmiş bazı değerlerini açığa çıkarmak için bu sempozyumu düzenliyoruz. Aynı zamanda kurumlar arası irtibatı gerçekleştiriyoruz. En önemli özelliği de sempozyum tamamlandığı zaman, oturumlardan elde ettiğimiz çıktılarla bir sonuç bildirgesi hazırlayacağız ve kitaplaştıracağız. Bir rehberimiz, arşiv kitabımız olacak. 142 araştırmacının sunumları ile çok ciddi bir veri kaynağı elde edeceğiz. Bu veriler bilirkişiler tarafından ele alınıp sonuçta bir kazanca dönüştürülecek.” ifadelerini kullandı.

“MESLEK YÜKSEKOKULLARIMIZI TEMATİK ALANLARA ÇEVİRDİK”

İlçelerdeki tüm meslek yüksekokullarımızı tematik hale getirdiklerini vurgulayan Rektör Alişarlı, “Mengen, aşçılık ve turizmle ilgili; Yeniçağa, lojistik; Mudurnu, hayvancılıkla ilgili; Seben, tarımla ilgili. Gerede ise teknoloji ve ticaretle ilgili. Bu alanda bölüm ve programlar açıyoruz ilçelerimize. Tematik alanlar, öğrencinin daha çok dikkatini çekiyor. Doluluk oranlarımız yüzde 82’lerden yüzde 100’leri aştı. Bu çalışmalar sayesinde bunları yapabildik. Fakülte sayısı 10’du, 16’ya çıktı. Yüksekokulları fakülteye dönüştürüp değerini artırdık. Bunlar zamanla sonuçlarını vermeye başladı. Bu şekilde yöremize, bölgemize ciddi katkılar sunmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Üniversitelerin birçok fonksiyonu ve üstlendiği görevi olduğunu, bunlardan birinin toplumsal katkı olduğunu belirten Rektör Alişarlı, “İşte bu sempozyumların, çalıştayların, konferansların tamamı topluma katkı sunma kapsamında yapılıyor. Sempozyumun sonuçları, elimizde bir rehber oluyor. Konu başlıklarına baktığımız zaman Gerede Sempozyumu’nun da sonuçlarının çok fazla olacağını, önümüzdeki yıllarda Gerede’mizin kalkınmasında, gelişmesinde rehber olacağını, kalkınmasına ışık tutacağını düşünüyorum.” dedi.

“SEMPOZYUMUN SONUÇLARI, GELECEK NESİLLERE IŞIK TUTACAK”

Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek ise sempozyumun düzenlenmesinde başta Bolu Valisi Erkan Kılıç ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederek, “İnşallah 3 gün sürecek sempozyumda ilçemizin ve Bolumuzun değerleri öne çıkacak; bunlar kitap haline gelecek ve gelecek nesillere bu kültürü taşımış olacağız. Bizler son 20 yıl içerisinde bu yaşadığımız toprakların kültürünü geleceğe taşımak için Belediye Başkanının da altını çizdiği 3 önemli başlıkta, çalışmalarımızı ve katkılarımızı sürdürdük ve sürdürmeye devam edeceğiz. Bolu’nun en büyük ilçesi olan Gerede’miz, birçok sektörde Türkiye’nin en önde gelen ilçesidir.” diye konuştu ve çevreci dericiliğin önemine dikkat çekti.

“YENİ TÜRKİYE YÜZYILINDA DAHA GÜÇLÜ OLMAK İÇİN KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Bolu Valisi Erkan Kılıç ise, Gerede’nin tarihi, stratejik ve kültürel önemini hatırlatarak, “Dolayısıyla bu ilçedeki kültürel değerlerin ortaya çıkarılması, bunların yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması son derece önem arz ediyor. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, başta Rektörümüz ve üniversite bünyesinde kurulmuş olan BAMER olmak üzere, diğer ilçelerde olduğu gibi Gerede ilçemizde de bu alandaki çalışmaları ortaya koymak için büyük bir gayretin içerisinde olduğunu görüyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Üniversitelerin bu tür çalışmalarının hem bilimsel gelişmelere hem de halkla kaynaşmaya katkı sunduğunu belirten Vali Kılıç, “Geçmişten koptuğunuz anda ülkeniz geleceğe taşıma olanağınız yoktur. Dolayısıyla bu kültür, bu kaynaşma, bu yardımlaşma ve dayanışma bizleri geleceğe taşıyor. Yeni Türkiye Yüzyılında daha güçlü olmamız için kültürel değerlerimize, milli değerlerimize daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Üniversitemizin yaptığı çalışma da bu ve bu nedenle çok kıymetli. Bu faaliyetlerin yaygınlaşması son derece önemli.

GEREDE’DEN ESİNTİLER DEFİLESİ

Açılış ve protokol konuşmalarının ardından programda, modernizasyon defilesi sunuldu. Gerede Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlileri Zeynep Tuba Balcıoğlu, Hatice Horoz, Semra Bozdoğan, Ayhan Milli, Çağdaş Özdoğan ve Ali Ayyarkın tarafından hazırlanan ve Gerede’nin bakırcılık ve demircilik mesleklerine dikkat çeken “BaDe” Gerede’den Esintiler defilesi, Tekstil Teknolojisi Programı ve Moda Tasarımı Programı öğrencileri tarafından sunuldu.

GEREDE FERFENE GELENEĞİ

Yönetmenliğini Fatih Peker’in yaptığı ve Gerede’nin Yeşil Vadi köyünde 3 asırlık ferfene geleneğinin anlatıldığı belgesel film gösterildi. Filmin ardından aynı zamanda Üniversitemiz İletişim Koordinatörlüğü’nde görev yapan Fatih Peker’e Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

GEREDE SERGİLERİ VE CANLI PERFORMANSLAR GÖZ DOLDURDU

Sempozyum kapsamında; Öğretim Görevlisi Semra Bozdoğan’ın “Dokumadan Deriye Motiflerin Göçü” sergisi ile Semra Bozdoğan ve Nergiz Paşu Öztürk Atölyesi Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Programı öğrencilerinin çalışmalarından oluşan sergi açıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa ve Fatih Peker’in objektifinden “Gerede’den Haneler ve Hamiler” fotoğraf sergisi ve Bolu Fotoğraf Sanatçıları Derneği (BOFSAT) üyesi Hamza Canbaş’ın objektifinden “Bizim Gerede” fotoğraf sergisi açıldı.

Gerede Belediyesi’nce hazırlanan “1 Şubat 1944 Gerede Depreminin Gazetelerdeki Yansıması” dönem gazeteleri sergisi, “Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde Belgelerle Gerede” ve “Geçmişten Günümüze Gerede Fotoğrafları” sergileri ile “Arkut Dağı Kayak Merkezi” dijital fotoğraf sergisi açıldı.

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası’nca hazırlanan “Geçmişte Gerede” ve Gerede Halk Eğitim Merkezi’nce hazırlanan “Deriden San’ata” sergileri açıldı.

Gerede Meslek Yüksekokulu’ndan Ahmet Çetinkaya, gova model (stiletto) ayakkabı üretim aşamaları; Kemer Ustası Süleyman Tok, kemer yapımı; Mes Ustası Salih Eser, mes yapımı ve Bakırcı Ustası Mustafa Bulut, bakır süsleme performansları sergiledi.

ÇALIŞTAY PROGRAMI

Sempozyumun ilk günü, 3 oturumun yapıldığı çalıştay programı düzenlendi. Sempozyum kapsamında “Gerede’de Dericiliğin Tarihi Seyri ve Geleceğe Bir Bakış”, “Turistik Destinasyon Bakış Açısından Gerede” ve “Arkut Dağı ve Kış Sporları” başlıklı oturumların yer aldığı çalıştay yapıldı.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ