Mudurnu’da bulunan Samsa Çavuş Türbesi ilgi bekliyor.

Mudurnu’nun Samsa Çavuş köyünde bulunan; bakımsızlık nedeniyle sıvaları dökülen ve mezarın sandukası ve yeşil örtüsü bulunmayan Samsa Çavuş Türbesi’nin bakım ve onarımdan geçirilmesi isteniyor.

Türbeyi ziyaret edenler bakımsızlık ve ilgisizlikten şikâyet ediyor. Tarihe sahip çıkılması gerektiğini belirten ziyaretçiler, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda hizmeti olan Samsa Çavuş’un türbesinin bu durumda olmaması gerektiğini ifade ediyor.

Samsa Çavuş kimdir?

Osmanlı devletinin kuruluşuna çokça hizmeti bulunan ve Ertuğrul Gazi ile Osman Gazi’nin gazalardaki arkadaşıdır. Çavuş unvanını ilk kullanan gazidir. Kardeşi Sülemiş ile birlikte maiyetindeki insanlarla beraber önce Bursa – İnegöl civarına sonra da Mudurnu’ya yerleşti.

Samsa Çavuş birçok gazada yararlılık göstermiştir. Aşıkpaşaoğlu’na göre 1304’lü yıllarda Osman Gazi kendisine Lefke’nin (Osmaneli) yanında Yenişehir suyu civarında bir kaleyi tımar olarak vermiştir. Bu köyün ismi halen çavuşlardır.

Orhan Gazi zamanında Kara Tegin kalesinin muhafızlığına getirilmiştir. Bu kalenin İznik’e yakınlığından dolayı, Samsa Çavuş sık sık İznik ve civarına akınlar düzenlemiş ve bu bölgenin fethinde önemli bir rol oynamıştır.

 

Editör: TE Bilisim