Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Ayşegül Gürdal Pamuklu, "Hava Bedava" vurgusuyla ilginç bir sergi açtı. Ressam Mehmet Yücetürk Kültür Sanat Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulan sergide, grafik ve illüstrasyon teknikleriyle hazırlanan 17 eser sergilendi. Sergide insanların doğaya verdiği zararlar ve yaşanılan hayatın değerinin bilinmediği konusu vurgulandı.

İllüstrasyon çizimlerinde toplumsal mesajlar verdiğini ifade eden Ayşegül Gürdal Pamuklu, "Bilimsel illüstrasyon, bilimsel dinleme alanında hem yazılı makalelerim var hem de eserlerim var, resim olarak. Onları doğaya bir vurgu olarak, doğanın sürdürülebilirliği açısından insanların eksik kaldığı üzere bir vurguydu. Üç aşamadan oluşuyor sergi konseptlerim aslında. Birincisi sudan gelenler. İkincisi bugünkü izlemiş olduğunuz sergi havadan gelenler. Üçüncüsü de topraktan gelenler olarak bir üçleme halinde bir konsepti var. Sudan gelenler daha çok bilimsel ağırlıklıydı. Onun sergisini birinci kişisel sergi olarak açmıştım zaten. Bu ikincisi havadan gelenler, biraz daha grafik tasarıma ağırlıkla bilimsel niteliği, bazı çizimlerim de var ama daha çok toplumsal mesajlar içeriyor. Kelime anlamı olarak hem tipografik düzenlemeler var hem de görsellerin işlenişi bakımından Anadolu'nun içerisinde bulunan, yani Anadolu'da yaşayan kuşların, onların illüstrasyonları ve tipografiyle düzenlemelerinden oluşuyor” diye konuştu.

“ŞİMDİLİK ALDIĞIMIZ NEFES BEDAVA VE BUNUN DEĞERİNİ BİLMELİYİZ”

İnsanların hayata değer vermediğini vurgulayan konuları eserlerinde işlediğini ifade eden Pamuklu, “ ‘Hava Bedava’ kelimesinden oluşan bir serim var içerisinde. İki türlü bedava kelimesine vurgu yaptım. Birincisi aslında aldığımız nefes, bedava şimdilik, karbonat ayak izinden sonra onun da belirli bir karşılığı olacak tabii ki, haklı olarak. Şimdilik aldığımız nefes bedava ve bunun değerini bilmeliyiz vurgusu. İkincisi olarak da artık bedavadan yaşar olduk, yani bir yere gelirken çabalamıyoruz, doğaya karşı saygımız yok, insan haklarına karşı saygımız yok. Bunun bir bedavasıydı. İki türlü de düşünebilirsiniz. İzlemeye gelen sanatseverlerin bir yorumu olacak. Sergide eserlerim 17 eserden oluşuyor. 3 tane eserimi de çocukların sergisi için hazırladım. Çocukların anlayabilmesi için onların boyuna göre ışıklandırmasına göre hazırladım. Daha onların tarzına uygun eserlerden oluşuyor” dedi.