İzzet Baysal Vakfı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (BAİBÜ) kurucusu merhum İzzet Baysal için Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı, BAİBÜ ve Bolu Kent Konseyi tarafından düzenlenen geleneksel 34. “İzzet Baysal Şükran Günleri” dolayısıyla İzzet Baysal Anıtı önünde program düzenlendi.

Haber: Aslı Akış

Programa, Bolu Valisi Erkan Kılıç, AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Bolu Belediye Başkanvekili Hüseyin Ekrem Serin, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Haluk Saygılı, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ve ablası Mebrure Bağışgil, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri,  siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, kent konseyi üyeleri, STK’lar, okul müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İzzet Baysal Anıtı önünde düzenlenen programa ilk olarak Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Belediye Başkanvekili Hüseyin Ekrem Serin, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ile Bolu Barosu Avukat Perihan Bengü Akşemsettinoğlu İzzet Baysal Heykeline çelenk koydular. Akabinde Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

İzzet Baysal’ın en çok sevdiği türkü olan Drama Köprüsü, Bolu Belediyesi Bandosu eşliğinde söylendi.

Törende ilk konuşmayı gençlik adına BAİBÜ Tıp Fakültesi 2.sınıf öğrencisi Müge Alkan yaparak, kendi gözünden İzzet Baysal’ı anlattı.

“AİLEMDEN İZZET BAYSALI DİNLEYEREK BÜYÜDÜM”

Bolu’da ilkokula İzzet Baysal adını taşıyan bir okulda başlayıp, üniversite eğitimini yine İzzet Baysal adını taşıyan bir kurumda bitirebileceğine dikkat çeken BAİBÜ Tıp Fakültesi öğrencisi Müge Alkan; “Ben, Bolu’da doğdum. 16 yaşıma kadar üniversite lojmanlarında büyüdüm. 50. Yıl İzzet Baysal Ortaöğretim Okulunda ve İzzet Baysal Anadolu Lisesinde okudum. Eğitim-Öğretim hayatım boyuna İzzet Baysalın bizlere bıraktığı yüzlerce fırsatla karşılaştım. Ailemden İzzet Baysalı dinleyerek büyüdüm. İzzet Baysal sadece Bolu için değil tüm ülkemiz için çalışmış önde gelen hayırseverlerden biriydi. Bir insan düşünün ki bir bebeğin doğumundan tüm eğitimin sırtlanıp son nefesini huzur içinde vermesini görev bilmiş kendine. Bizler için yaptığı sayısız iyilik karşısında memleketimize kazandırılan gençler olabilmek için çok çalışıyoruz. Bizlere kazandırdığı farkındalıklarla bizde dünyaya çok daha farklı bakıyoruz. İzzet Baysal hala geleceğimize ışık tutan, hala bizlere yol açan ölümsüz bir insandır. Doğduğu topraklarda yaptırdığı her bir eserle her gün hayır duamızı duyduğuna, onun uğruna çalışan tüm insanlarla gururlandığına eminiz.” dedi.

İZZET BAYSAL’IN MİRASINI YAŞATMAYA GENÇLİ ADINA SÖZ VERDİ

Gençlik adına söz veren Alkan; “Babam hep İzzet Baysal hakkında en önemli sorumluluğumuz “onu anlamak, mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere anlatmaktır” derdi. Şuan bulunduğum konumda onu anlamak için elimizden geleni yapacağımıza, mirasını yaşatmaya kendimizi adayacağımıza ve gelecek nesillere aktarmak için sabırsızlanacağımıza, gençlik adına söz veriyorum. Bolu’nun babasını her zaman kalplerimizde sevgiyle, bastığımız her adımımızda her nefes, gördüğümüz her eserinde yüreklerimizde minnetle, saygı sevgi ve rahmetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

AHMET BAYSAL DUYGULARINA HAKİM OLAMADI

İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal'ın amcası İzzet Baysal'a yazdığı 23. mektup, vakfın yönetim kurulu üyesi Nejat Eratalar tarafından okundu. Baysal, amcası merhum İzzet Baysal’a duyduğu sevgiyi ve özlemi göstermek için kaleme aldığı 23. Mektubu okunurken gözyaşlarını tutamadı.

“İZZET BAYSAL YAPTIĞI HAYIR İŞLERİYLE ÖRNEK OLMUŞTUR”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Ülkemizin öncü sanayicileri arasında ismi geçen Merhum İzzet Baysal’ın, ülkemize ve şehrimizin insanlarına katkı sunmak amacıyla üstün bir hayırseverlik felsefesine, insanı yücelten ve değerli kılan müstesna hasletlere sahip olduğuna işaret ederek; “Peygamberimiz (sav); “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” buyurmaktadır. Bu manada Merhum hayırsever İzzet Baysal yardım severliğiyle insanlara faydalı olmuş; yaptığı hayırlarla insanlığa faydalı olacak nesiller yetiştirmeye vesile olacak sadaka-i cariye bırakmıştır. Ayrıca Merhum İzzet Baysal yaptığı hayır işleriyle birçok hayır severe örnek olmuş, Bolu’muzda ve ülkemizin dört bir yanında özellikle eğitim kurumlarına yatırım yapan hayırseverleri, eserleriyle teşvik etmiştir” ifadelerini kullandı.  

“ÜLKEMİZİN EKONOMİSİNE, İSTİHDAMINA BÜYÜK BİR KATKI SUNMUŞTUR”

İzzet Baysal örnek kişi olma hüviyetini Cumhuriyetimizin ilk sanayi kuruluşlarından olan entegre döküm fabrikasını açarak gösterdiğini belirten Rektör Alişarlı; “Büyük bir çaba ile kurduğu fabrikası ülkemizin ekonomisine, istihdamına büyük bir katkı sunmuştur.  Kendisi yoğun bir biçimde, durmadan çalışarak fabrikasını, alanında ülkemizin en büyük kuruluşu haline getirmişti. İstihdam ettiği insanların da kendisinden ve babacan tavırlarından çok memnun olduğu Üniversitemiz tarafından yapılan “Çalışanlarının Dilinden İzzet Baysal” belgeseline konuşan bir çalışanı tarafından aktarılan dikkat çekici bir konudur. Bu konuşmadan anlıyoruz ki Merhum İzzet Baysal, yenilikçi bir anlayışa sahipti. O dönemde fabrikasında ülkemizde ilk olarak uygulanan pirim sistemi ile hem üretim verimliğini artırmış hem de çalışanlarına, maaşlarının haricinde hatırı sayılır gelir elde etme imkânı sağlamıştı” diye konuştu.

“MERHUM İZZET BAYSAL, ALİCENAP BİR ŞAHSİYETTİ”

Rektör Alişarlı, “İzzet Baysal; evi olmayan, kirada oturan işçilerine herhangi bir karşılık beklemeden alacağı evin parası kadar borç veriyor, evlerini almalarını sağlıyor, borçlarının tahsilatını kazandığı bu pirimlerden, nemasız olarak, peyder pey, uzun vadede tahsil ederek birçok işçisinin ev sahibi olmasına vesile oluyordu. İşte, burada geniş bir katılımla hatırasına vefa gösterilen Merhum İzzet Baysal, böylesine alicenap bir şahsiyetti. Kendisinin belge niteliğindeki bu özelliklerini üniversitemizin belgesel çalışmasıyla ortaya çıkarmış bulunmaktan mutluluk duymaktayız.” dedi.

DEVİR TESLİM VE AÇILIŞ TÖRENİNE DAVET ETTİ

İzzet Baysal’ın bir ömür boyu çalışıp kazandığı varlığını, kurduğu vakıf ile yine memleketi Bolu’ya, Bolululara bıraktığın altını çizen Alişarlı; “İşte İzzet Baysal’ın bu emanetinden iki tanesini daha Vakfımız, Üniversitemize kazandırdı. Bu bağlamda, Mengen Gastronomi ve Aşçılık Meslek Yüksekokulu Kampüsü ile İzzet Baysal’ın en büyük hayali olan Hukuk Fakültesi binasını Üniversitemize, oldukça önemli bir katkı olarak teslim almaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu kapsamda sizleri yarın düzenlenecek olan Hukuk Fakültemizin devir teslim ve açılış törenine davet ediyorum.”  şeklinde konuştu.

“BOLULULARIN BABASI, EŞSİZ İNSAN, BÜYÜK HAYIRSEVER”

Bolu Belediye Başkanvekili Hüseyin Ekrem Serin, İzzet Baysal’ı ömrünü Bolu’ya adayan ve kazandırdığı sayısız eserle Bolu’yu Bolu yapan, Boluluların Babası, eşsiz insan, büyük hayırsever olarak tanımlayarak sözlerine başladı.

“SOLMAZ ABLAMIZIN ADI ÖMÜR BOYU YAŞATILACAKTIR”

Serin, merhume Solmaz Baysal’ın adının Aşevi’nde ömür boyu yaşatılacağını ifade ederek; “Biz Bolulular, yine bir Şükran Günleri’nde daha sizi şükranla, minnetle ve rahmetle yâd etmek için bir aradayız. Ancak bu yıl bir kişi eksiğiz… Ahmet Amcamızla birlikte sizlerin izinden gelen Solmaz ablamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Solmaz ablamıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Ahmet Amcamızın ve tüm Bolumuzun başı sağ olsun. Bundan sonra Solmaz Ablamızın adı, her gün binlerce kişinin karnının doyduğu T.C. Bolu Belediyesi Solmaz Ana Aşevi’nde ömür boyu yaşatılacaktır” şeklinde konuştu.

“İZZET BAYSAL SEVGİSİ” HER GEÇEN GÜN KATLANARAK, DAHA DA BÜYÜYECEK”

“İzzet Baysal sevgisi”nin her geçen gün katlanarak, daha da büyüyeceğine işaret eden Serin; “Evet, Sevgili İzzet Babamız; Türkiye’de Bolu denilince akla ilk siz geliyorsunuz.  Vakfınızın kazandırdığı okullar, üniversiteler, hastaneler, sağlık ocakları ve sayısız eserler geliyor... Yurdun dört bir yanında üniversitenizde okuyan, mezun olan öğrenciler, hastanelerinizde şifa bulan hastalar sizleri şükranla, minnetle yâd ediyor. Bizlere bu onuru, bu gururu yaşattığınız için size ne kadar teşekkür etsek azdır. Şundan emin olunuz ki; biz Bolulular yüz yıllar geçse de sizi asla unutmayacağız. “En büyük eserim” dediğiniz İzzet Baysal Vakfı’na ilelebet sahip çıkacağız. Ve en önemlisi içimizdeki “İzzet Baysal sevgisi” her geçen gün katlanarak, daha da büyüyecek.  Bu duygu ve düşüncelerle, sizlere Bolu’ya kazandırdığınız sayısız eser ve hizmetler için bir kez daha şükranlarımı sunuyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyorum.” ifadelerini kullandı.

“BOLULULARIN GÖNLÜNDE MÜSTESNA BİR YER EDİNMİŞTİR”

İzzet Baysal'ın ömrünü hayra vakfettiğini belirten Vali Erkan Kılıç, “İzzet Baysal ömrünü hayra vakfetmiş, bıraktığı büyük eserlerle sağlıktan eğitime, sosyal hizmetlerden kültüre kadar geniş bir yelpazede bir şehrin imarında ve gelişmesinde büyük katkılar sağlamış nadir ve örnek şahsiyetlerden biridir.  Sadece ilimiz için değil ülkemiz için de büyük öneme sahip bizlere emaneti olan kurucusu olduğu üniversite başta olmak üzere birçok emanetiyle yediden yetmişe tüm Boluluların gönlünde müstesna bir yer edinmiştir.” dedi.

“BÜYÜK HİZMETLERE VE YATIRIMLARA İMZA ATMAYI SÜRDÜRÜYOR”

Vali Kılıç, İzzet Baysal, örnek kişiliğiyle halka hizmet edecek kurumları miras bıraktığını anımsatarak; “Devletimizin âli menfaatlerini gözetmiş, bu üstün hizmetleri neticesinde Devletimiz tarafından 1994 yılında “Devlet Üstün Madalyası” ile şereflendirilmiştir. Ayrıca kendi adıyla kurduğu İzzet Baysal Vakfı da 2006 yılında “TBMM Üstün Hizmet” ödülü ile ödüllendirilen ilk vakıf olmuştur. Bugün de halen; İzzet Baysal Vakfı eliyle merhum hayırsever İzzet Baysal’ın adı yaşatılmaya devam etmektedir. Vakıf Başkanı Ahmet Baysal başta olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerimiz, İzzet Baysal’dan teslim aldığı bayrağı layıkıyla taşıyarak karşılık beklemeksizin büyük hizmetlere ve yatırımlara imza atmayı sürdürmektedirler.” İfadelerini kullandı.

“DÜŞÜNCE YAPISIYLA TEVAZU SAHİBİ”

İzzet Baysal Vakfı hem vakıf olarak hem de kurucusu büyük hayırsever İzzet Baysal’ın adının ülkemizde bir marka olduğunu, ülkemizi derinden üzen 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremler sonrasında bir kez daha gösterdiğine dikkat çeken Kılıç; “Asrın felaketinde yaraların sarılması için Valiliğimizin öncülüğünde Adıyaman’da kurulan Bolu Mahallesi’nde İzzet Baysal Vakfımız tarafından temin edilen 26 adet konteyner ve maliyeti 4 milyonu bulan yardımlarla; İzzet Baysal Vakfı Bolu’dan kilometrelerce uzakta olan vatandaşlarımızın da gönüllerine dokunmuştur. Düşünce yapısıyla tevazu sahibi olmasıyla hepimize örnek bir yaşam süren İzzet Baysal’a ve eserlerine sahip çıkan, onun izinden giderek hayırda yarışan Ahmet Baysal Beyefendi ve Esin Avunduk Hanımefendi başta olmak üzere İzzet Baysal Vakfı’nın değerli üyelerine şahsım ve Bolulu Hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“BOLU İZZET BAYSAL’I ASLA UNUTMAYACAKTIR”

Vali Kılıç, Boluluların izzet Baysal’ı asla unutmayacağını vurgulayarak; “İzzet Baysal’ın izinden giden ve vefatının üzerinden uzun yıllar geçse bile gönüllerinde yaşatmaya devam eden Bolulu Hemşehrilerimin ve geleceğimizin teminatı evlatlarımızın Bolu’yu Bolu yapan eserlerine sahip çıkarak yenilerini eklemek için gayret göstereceğine yürekten inanıyorum. Bolu İzzet Baysal’ı asla unutmayacaktır. Bu anlamlı günde; Bolumuzun babası İzzet Baysal’ı vefatının 23’üncü yılında rahmet ve şükranla yâd ederken, yakın zamanda kaybettiğimiz Solmaz Baysal Hanımefendi’ye de Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum. Makamları cennet, ruhları şâd olsun” diye konuştu.

KILIÇASLAN İZZET BAYSAL AİLE SAĞLIK MERKEZİ'NİN PROTOKOLÜ İMZALANDI

Protokol konuşmalarının sonunda İzzet Baysal Vakfınca yaptırılacak Kılıçaslan İzzet Baysal Aile Sağlık Merkezi'nin protokolü, Vali Kılıç, AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, İl Sağlık Müdürü Muhammet Demirkol, Bolu Belediye Başkan Vekili Hüseyin Ekrem Serin ve İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal tarafından imzalandı.

HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ BEĞENİ TOPLADI

Protokol konuşmalarının ardından düzenlenen Bolu yöresel halk oyunları gösterisiyle program sona erdi.

34. İzzet Baysal Şükran Günleri etkinlikleri, 4 Haziran Pazar günü sona erecek.

izzet-baysal (9)izzet-baysal (8)izzet-baysal (7)izzet-baysal (5)izzet-baysal (6)izzet-baysal (4)izzet-baysal (3)izzet-baysal (2)izzet-baysal (1)-1izzet-baysal (1)

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ