12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası nedeniyle Bolu İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Bolu İl Hemşirelik Komitesi tarafından tören gerçekleştirildi.

HABER: ASLI AKIŞ

Anıt parkta düzenlenen törene, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hakan Alpaslan, ,İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Kunuk, Bolu Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, BAİBÜ tıp fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu,BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım,  BAİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Muhammed Nur Öğün,Hastane Başhekimleri, Hastane Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürleri, BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı, öğretim görevlileri, İl sağlık yöneticileri, hastane başhekimleri, hemşireler ve hemşirelik bölümü öğrencileri katıldı.

Hemşireler haftası kapsamında Anıtpark’ta Atatürk anıtına çelenk sunuldu. İlk olarak Saygı Duruşunda bulunuldu akabinde İstiklal Marşı okundu.

Törende günün anlam ve önemine ilişkin Bolu İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Hemşire Nihal Davarcı konuşma yaptı.

TOPLUM SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYEN TÜM OLAYLARDA HEMŞİRELERİMİZ ÖN SAFTA YER ALIR”

Davarcı, hemşireliğin meslek tanımını yaparak;  “Sağlık bireyde zorunlu ve vazgeçilmez hayatın her döneminde aynı önemi taşıyan koruyan temel ihtiyaçlardan biridir ve bu ihtiyaca cevap veren meslekler içinde en önemlilerden biride hemşirelik mesleğidir. Dünyada 1954 yılında ülkemizde ise 1964 yılında itibaren 12 Mayıs hemşireler günü 12-18 Mayıs ise hemşirelik haftası kapsamında etkinlikler düzenlenerek geçirilmektedir. Bu özel gün ve hafta hemşirelerin toplum sağlığına verdiği katkıları herkese anımsatmak, hemşirelik mesleğini toplum yararına gelişimin önündeki engellere, toplumun ve ilgililerin dikkatine çekmek için yapılmaktadır. Hemşirelik birey ve aile toplum sağlığı korunmasında geliştirilmesinde ve rehabilite edilmesinde vazgeçilmez yeri olan profesyonel bir meslektir. Toplum sağlığını olumsuz etkileyen tüm olay ve afetlerde hemşirelerimiz ön safta yer almış, özveri ve görevlerini yürütmüşlerdir.” şeklinde konuştu.

“AFET BÖLGESİNDE İVEDİLİKLE GİDEREK YARALARIN SARILMASINA DESTEK OLDULAR”

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve Pazarcık merkezli 11 ili etkileyen depremlerin herkesi derinden sarstığını anımsatan Davarcı fedakârca bölgede görev yapan hemşireleri de unutmadı. Nihal Davarcı, “Deprem felaketi nedeniyle içeresinde hemşire ve hemşirelik öğrencisinin de olduğu on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Uluslararası hemşirelik birliğinin de belirttiği gibi hemşirelerin afete hazırlık afet bakımını planlama, müdahale ve rehabilitasyon süreçleri ile ilgili bilgi ve becerilere sahip olması gerekmektedir. Toplum olarak kenetlendiğimiz bugünlerde hemşire meslektaşlarımızın bu bilgi ve becerilerle kahramanlık öyküleri hep birlikte tanık olduk.  Kendi canlarını hiçe sayarak bebeği kurtarmaya çalışan hemşirelerimizi hep birlikte izledik. Sadece deprem bölgesinde değil, yurt genelinde hemşerilerde afet bölgesinde ivedilikle giderek yaraların sarılmasına destek oldular. Hemşerilik haftası vesilesi ile depremden etkilenen herkesin acısını paylaşıyor, deprem nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımızı ve tüm vatandaşlarımızı saygı ile anıyor ve Allahtan rahmet diliyorum” ifadelerine yer verdi.

“HEMŞİRELERİMİZ, GELECEĞİMİZ”

Hemşirelerin sağlık politikalarının geliştirilmesinde de aktif rol alması gerektiğini değinen Davarcı, hemşireler için dileklerini ifade ederek, “Uluslararası Hemşireler Birliği 2023 yılı hemşireler günü için yeni temasını “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz” olarak belirlemiştir. Bu temayla hemşirelerin saygınlığını ve değerini arttıracak eylemlerin ortaya konulmasını hedeflemiş, bunun yanı sıra hemşireleri desteklemek ve artan küresel sağlık taleplerini karşılamak için sağlık sistemlerimizi güçlendirmemiz gerektiğine vurgu yapmıştır. Son yıllarda karşılaştığımız afetler, hemşirelerin hasta bakımı ile birlikte sağlık politikalarının geliştirilmesinde de aktif rol alması gerektiğini göstermektedir.

İş yükünün azaltılması, çalışma koşullarının düzeltilmesi, çeşitli iyileştirilmelerin yapılması tabi ki dileğimizdir. Ancak bu sorunların üstesinden gelebilecek güce ve mesleki birikime de sahibiz. Yeter ki gücümüzün farkında olalım. Bizlerin toplum sağlığına verdiğimiz emekle, ülkemizin güçlü ve güçlenmeye devam eden sağlık sisteminde daha da önemli bir konuma geleceğimize olan inancım tamdır” açıklamalarında bulundu.

“HEMŞİRE EN ZOR ZAMANDA UMUT DEMEKTİR”

Davarcı, tarihin ilk hemşiresi Safiye Hüseyin Elbi’ni sözlerini hatırlatarak şunu ifade etti; “Biliyorsunuz Hemşire en zor zamanda umut demektir. Hemşire acıya şefkat demektir. Hemşire her şeyden önce fedakarlık demektir. Pandemide, selde, depremde yani her koşulda insanımızın milletimizin yaralarını saran bizlerin tek gayesi yaşama umut olmaktır. Tarihimizin ilk hemşiresi Safiye Hüseyin Elbi’ nin gayesi de umut olmaktı. Ve bize ‘Bizim mesleğimiz aşk ister. Bakımımızla iyileşen, gözleri parlayan hastalar görmek dünyalara bedeldir. Hastalara yardım etmek, acılarını dindirmek sevinciyle doluyorduk, gözümüz başka bir şey görmüyordu artık.’ demektedir.”

“HEMŞİRELERİMİZ, BİZİM GELECEĞİMİZDİR”

Hemşirelik mesleğinin sonsuz sabır ve özveri gerektirdiğini vurgulayan Davarcı meslektaşlarına yönelik; “Sevgili meslektaşlarım; ülkemizin her köşesinde, acıları dindirmenin sevincini hep birlikte görmek için çalışan, insan hayatının kutsallığından ödün vermeyen, sonsuz sabır, her türlü özveri, gayret ve sevgi ile liderlik ve yaratıcılık yönleri gelişmiş, mesleki ilkelere bağlı olarak mesleğini icra eden değerli meslektaşlarımın Hemşireler haftasını kutlar. Hepinize Sağlıklı ve mutlu günler dilerim. Bizim Hemşirelerimiz, bizim geleceğimizdir.” şeklinde konuştu.

Sağlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol, kentte bulunan hastanelerin yöneticileri, hemşireler ve hemşire adaylarının katıldığı törenin sonunda hatıra fotoğrafı çekildi.

H8H9H6H2H3H1