Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, baklavacıları da tatlı telaş sardı. Bayrama ikramlık baklava düşünenlerin tepsi tepsi siparişleri gelirken, baklava ustaları ise merdiven altı diye tabir edilen ucuz baklavadaki oyunlara dikkat çekiyor.

Özel Haber: Aslı Akış-Yasin Celal Torun

İyi bir baklavanın en püf noktası hamurun inceliği, iyi bir yağ kullanmak ve kaliteli Antep fıstığı kullanmaktır. Hileli baklava yoktur. Malzemeden çalınan baklava vardır.

Vatandaşlar tatlıyı bildikleri, beğendikleri yerden almalı; çünkü, şerbetiyle birlikte fokurdayan baklavalar insanın iştahını kabartırken, merdiven altı diye tabir edilen ucuz baklavalardaki hileler ağzınızın tadını kaçırabilir.

Baklava fiyatları da belli. 150 liralık baklavada var, 500 liralık baklava. Gaziantepli baklavacı Müslüm Kutlu ucuz baklavalara konulan katkı maddeli ve gıda boyalı yer fıstığına karşı vatandaşları uyardı.

“MALZEMELERİMİZ GAZİANTEP’TEN GELİYOR”

Hakgül işletme sahibi Müslüm Kurt, 10 farklı baklava çeşidi ile hizmet verdiklerine işaret ederek; “Hamurundan fıstığına, tereyağından buğday ununa kadar kaliteli baklava için malzemelerimiz Gaziantep’ten geliyor. Lezzetli bir baklava için şekeri, fıstığı, hamuru birbirine zincirlemedir. Bir tanesi koptuğu zaman lezzet illaki değişiyor. Piyasada tatlı yapımında glikoz kullananlar var fakat biz yüzde yüz şeker kullanıyoruz. Antep fıstığımızda özeldir. Kuru baklava, fıstıklı –cevizli baklava, Antep sarması şeklinde 10 farklı çeşidimiz mevcut.” şeklinde konuştu.

“YOĞUN MESAİ YAPIYORUZ”

Bayram öncesi onlarca tepsi tatlı siparişi aldıklarını söyleyen Hakgül işletme sahibi Müslüm Kurt; “Kurban bayramı öncesinde hem üretim hem satış kısmında yoğun mesai başladı. Çok güzel siparişler alıyoruz. Bu bayram çok güzel geçecek” dedi.

FISTIKLI BAKLAVANIN KİLOSUNU 300 TL”

Piyasada malzemeden çalınarak yapılan baklavalara dikkat çeken Müslüm Kurt; “Bir tepsi baklava normal şartlarda 450 minimum fıstık koyuyoruz. Ama bazı firmalar bunu 200 grama kadar düşürüyor buda kaliteyi bozuyor. Tabi fiyatı da daha düşük veriyorlar. Kaliteli bir baklavada 450 gramdan aşağı fıstık kullanılmaz. Hatta bazı ürünlerimizde 800-900 gram fıstık kullanıyoruz. O ürüne göre değişiyor. Misal kuru baklava ve fıstıklı sarmada fazla. Biz uygun fiyata daha az kar ile her eve tatlı girsin diyerek kampanya yapıyoruz. Şu an Fıstıklı baklavanın kilosunu 300 TL, Cevizli baklavayı ise 200 TL’den satışa sunduk.” ifadelerini kullandı.      

“BİLİNDİK, KALİTELİ YERLERDEN BAKLAVA ALMAK GEREKİR”

Kurt, en çok talep edilenin fıstıklı baklava olduğunu belirterek; “Zaten baklava genelde fıstıkla yapılır. Ama bu bölgede cevizi de çok seviyorlar. Cevizli ürünler de çok güzel. Ben de çok beğeniyorum da tabii isteklere göre değişiyor. Bayram öncesi en çok talep edilen fıstıklı baklava oluyor. Daha çok bilindik firmalardan tatlı alınmasını öneriyoruz. Baklava zaten lükse giriyor. Yani 50 TL’ye baklava alacağına 100 TL’ye bir baklava alın 1 kilo değil de yarım kilo tercih edin en azından kaliteli bir baklava yiyin. Fiyat gerçekten önemli. Neden? Çünkü malzemeden çalıp fiyatları çok geriye çekiyorlar. Glikoz ya da farklı tatlandırıcı ürünler kullanmak zorunda kalıyorlar, yoksa zarar ederler. Hiç kimse zararına da tatlı satmaz.” şeklinde konuştu.

BOLU'NUN EN İYİSİYİZ ALLAH'IN İZNİYLE”

Bolu'da yedi yıldır Bolu'da hizmet verdiklerine işaret eden Müslüm Kurt, “baklavanın dışında, Antep sarma, katmer, künefe çeşitleri sunuyoruz müşterilerimize. Boluluları çok seviyoruz. Onlar da bizi çok seviyor. Yani kaliteden 7 yıldan beri hiçbir şekilde taviz vermedik. Hiçbir şekilde de vermeyeceğiz. Yani Bolu'nun en iyisiyiz Allah'ın izniyle. Bu şekilde de bu bayrağı gideceğiz. Normal şartlarda cevizli baklavanın tepsisi 750 TL’ye denk geliyor ama her eve tatlı girsin diye bayramda kampanya yaparak biz 600 TL’den satışa sunuyoruz. Fıstıklı baklava ise 900TL’den satılıyor. Hala sipariş almaya devam ediyoruz.”  Dedi.

Editör: Ebru Buket EKE