(HABER: EBRU BUKET EKE) - 11 ayın sultanı Ramazan geldi, vatandaşlar ilk iftar için alışverişini yaptı. Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi olan hurmayı almayı da ihmal etmedi. Ancak hurmanın fiyatı cep yaktı.

Ramazan ayının vazgeçilmezi hurma, tezgahlarda yerini aldı. Hurma, Ramazan alışverişinde ilk sırada yer aldı. Faydası saymakla bitmeyen, onlarca çeşidi olan hurma iftar sofralarında oruç açarken tercih edilen besinlerden. Sebebi ise oruç tutarken yaşanan halsizliğe iyi gelmesi. Peki, hurma alırken nelere dikkat edilmeli, fiyatlar nasıl?

“PARLATILMIŞ HURMALARDAN UZAK DURULMALI”
Bolu Pazarında hurma satışı yapan Muzaffer Menteş, hurmaların çeşidi ve fiyatına dair bilgi verdi;

“İran, Cezayir, Tunus, Bağdat, Irak, Medine meşruk ile mebrub ve Kudüs hurmalarımız var. Fiyatlarımız 50 liradan başlıyor 450 liraya kadar yükseliyor. Vatandaşlar, dışı parlatılmış hurmalardan uzak durmalı. Dışı parlatılmamış hurmayı ise şöyle ayırt edebilirler, mesela Tunus hurmalarında glikoza, şerbete batırılma işlemi var. Elinize aldığınızda zaten yapışır. Doğalında da herhangi bir görsel yok ama tadı daha güzeldir. Biz hem parlatılmışını satıyoruz hem doğalını. Müşterilere de bunu ifade ediyoruz. Ama bazı müşteriler görsele önem verdiği için parlatılmış hurmaları tercih ediyorlar.”

HURMA 800 LİRAYI GÖRDÜ

“Pahalı hurmalarımız var, evet. Tabi, bazı vatandaşların bütçesi bunları almaya elvermeyebiliyor. Adet olarak alıyorlar, 5-10 tane.  Daha pahalı hurmalar da var 700-800 bandında. Ama ben tezgahımda bulundurmuyorum.”

Hurma çeşitlerine göre fiyatlar şu şekilde;

Bağdat Hurması 80 lira,

Cezayir Hurması 100 lira,

İran Natural ve Tunus Hurması 150 lira,

Dallı Tunus Hurması 200 lira,

Medine Meşruk Hurması 250-350 lira,

Medine Mebrub Hurması 250 300 lira,

Kudüs Hurması 300-450 lira,

Medine Yaş Hurmanın 500 gramı 80 lira,

Ekonomik olarak ise ağırlığı 500-600 gram gelen paket halinde İran hurması satılıyor, fiyatı ise 50 lira.

Editör: Ebru Buket EKE