İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, İzzet Baysal Vakfı’nın harcamalarına ilişkin, “Hukuk fakültesine o sene başlamayıp, 2023 yılında başlamış olsaydık, 90 milyona mal olacaktı. Bu elbette iki yıl boyunca öz varlıktan yaklaşık 19 milyon harcamış olmamızı fazlasıyla telafi etmiş olmaktaydı. Amcamın arzusu hilafına öz varlıktan harcama yapmış olmamızın mecburiyetini onunda memnuniyetle karşılayacağını ve bizi affedeceğini umuyorum” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Vefatının 23’üncü yıl dönümünde İzzet Baysal’ı Anma Programı düzenlendi. Mezarı başında gerçekleştirilen törenin ardından, İzzet Baysal Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu’nda, salon programı gerçekleştirildi. İzzet Baysal Vakfı, 2022 yılı faaliyet raporunun sunulduğu programda, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal’ın, faaliyet raporuna ilişkin ön yazısı okundu. Ahmet Baysal, yazısında, yapımı yakın zaman içinde bitmesi beklenen hukuk fakültesinin maliyetine ve Vakfın, öz gelirlerinden harcanan 18 milyon 673 bin liraya ilişkin bilgi verdi. Ahmet Baysal’ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

“18 MİLYON 673 BİN TÜRK LİRASI İLAVE ÖZ VARLIĞIMIZDAN HARCAMAK MECBURİYETİNDE KALDIK”

 “Ben yalnızca 2022 yılının, hiçte beklediğimiz gibi olmadığını vurgulamak istiyorum. Zira önceki 2021 yılı da dahil senelerden bu yana ilk defa vakfımızın kurucusu rahmetli amcam İzzet Baysal’ın beklentisi, vakfımızın amaçlarını yerine getirirken ilave öz varlığımızdan harcamak mecburiyetinde kaldık. 2020 senesi sonlarında ilave öz varlığımız 39 milyon 237 bin Türk lirası mertebesindeyken, 2023 yılı başında ilave öz varlığımız 20 milyon 563 bin Türk lirası mertebesine düşmüştür. Böylece 2021 ve 2022 yıllarında 18 milyon 673 bin Türk lirası ilave öz varlığımızdan harcamak mecburiyetinde kaldık.”

“BİRİNİ BİTİRİP DİĞERİNE ONDAN SONRA BAŞLAMAMIZ GEREKİRDİ”

“Sebebi 2017 yılında ciddi bir yatırım olarak Mengen İzzet Baysal kampüsün inşaatına başlamışken 2018 yılında aynı derecede ciddi ve mühim olan hukuk fakültesi inşaatına başlamış olmamızdır. Oysa bütçelerimize göre birini bitirip diğerine ondan sonra başlamamız gerekirdi. Bu aceleye sebep amcamın vaktiyle vefatından önce bana yaptığı şifahi vasiyeti yerine getirme fırsatının seneler sonra gelmiş olmasındandır. Kısaca bilinmesini isterim sene 1998 aylardan Kasım günlerden 28’idi. Amcam o gün Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel ile birlikte sabahtan önce İzzet Baysal Kadın ve Çocuk Ünitesinin açılışını yapmış ardından Canip Baysal Lisesinin açılışında bulunmuş orada fötr şapkasını çıkararak avluya girmiş öğrencileri selamlamış ve cumhurbaşkanı ile üniversite yerleşkesine çıkarak birlikte İzzet Baysal Tıp Fakültesi Araştırma ve Eğitim hastanesinin temelini atmışlardır.”

“BU İSTEĞİ BENDE ŞİFAHİ BİR VASİYET OLARAK KALDI”

“Ayrılırken amcam o gün çok mutlu idi. Onu Mercedes arabasıyla İstanbul’a uğurlarken birden bana döndü ve gözlerimin içine bakarak ‘Oğlum, sıra hukuk fakültesine geldi değil mi?’ dedi. Vakfın kuruluşundan bu yana ondan ilk defa hukuk fakültesi ihtiyacını düşündüğünü duyuyordum. O günden bu yana onun bu isteği bende şifahi bir vasiyet olarak kaldı hatta rektörlüğe inşaatın vakıfça yapılacağına dair söz verildi ancak seneler geçiyor rektörlük gereken girişimi yapmıyordu. Nihayet sanırım Rektör Atilla Kılıç zamanında olacak rektörlük konuyu senato kararı olarak yerleşkenin bir hukuk fakültesine ihtiyacı olduğunu zapta geçirdi. Bundan sonra da yıllar geçti senato kararı arz edilen YÖK’ten beklenilen onay alınamadı. Hatta hangi rektör zamanında hatırlamıyorum onunla birlikte zamanın YÖK başkanına çıkarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bir hukuk fakültesi tahsis edilirse inşaatın vakıf tarafından yapılacağını bizzat vurguladım. Hukuk fakültesini her üniversite istiyor zamanı gelince üniversitenizde düşünülecektir cevabıyla boynu bükük döndük.”

“BEKLENEN KARAR HİÇ UMMADIĞIMIZ BİR ZAMANDA GELDİ”

“Beklenen karar hiç ummadığımız bir zamanda 2019 yılında biz Mengen inşaatına başladıktan sonra geldi. Bizde rahmetlinin şifahi vasiyetini bir an evvel yerine getirilmenin sevinciyle aynı yıl hukuk fakültesini de ihale ettik böylece her iki inşaatta anlaşmalar gereğince dört yılda bitirilip üniversiteye teslim edilmiş oldu. Acele etmemiz ilahi öz varlığımızdan 19 milyona yakın bir azalma yapmamızı gerektirmesine rağmen büyük bir memnuniyetle belirtmek isterim ki hukuk fakültesini geciktirmeyip inşaata erken başlamamız hukuk fakültesi inşaatında bize büyük maliyet farkı kazandırmıştır.”

“ONUN DA MEMNUNİYETLE KARŞILAYACAĞINI VE BİZİ AFFEDECEĞİNİ UMUYORUM”

“Mengen İzzet Baysal Aşçılık Yüksekokulu ve Gastronomi inşaatın maliyeti 28 milyon 537 bin Türk lirası olmuş, hukuk fakültesi maliyetinin de 30 milyon 919 bin Türk lirası olacağı varsayılmaktadır. Hukuk fakültesine o sene başlamayıp diğerinin bittiği tarihten sonra yani 2023 yılında başlamış olsaydık bize 31 milyona değil de en az bunun faslıyla 90 milyona mal olacaktı. Bu elbette iki yıl boyunca öz varlıktan yaklaşık 19 milyon harcamış olmamızı fazlasıyla telafi etmiş olmaktaydı. Amcamın arzusu hilafına öz varlıktan harcama yapmış olmamızın mecburiyetini onun da memnuniyetle karşılayacağını ve bizi affedeceğini umuyorum.”

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ