BAİBÜ İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizyoterapisti Poyraz Selim Yüzkolar, 340 yatak kapasiteli FTR Hastanesinde robotik yürüme cihazı ile hastaların tedavisine yönelik açıklamada bulundu. Yüzkolar; “Robotik Yürüme Cihazı Türkiye’de sayılı birkaç hastanede bulunuyor. Karacasu fizik tedavi hastanesi bünyesinde iki adet robotik yürüme cihazımız var. Hastalarda yürüyüş algısını gerçekleştirmek için tedaviye alıyoruz” dedi.

 Haber: Aslı Akış

 Karacasu beldesinde bulunan ve Türkiye'nin birçok yerinden tedavi için gelen hastalara hizmet veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Hastanesinde, kimi doğuştan kimi ise geçirdiği hastalıklar nedeniyle tek başına yürüyemeyen, dengede durmakta sıkıntı yaşayan, Nörolojik, Omurilik yaralanması ya da felç geçiren hastalar uzman fizyoterapistler eşliğinde şifa buluyor. Ayrıca Robotik Yürüme Cihazı ile günde 8-10 hastaya bakılıyor.

“TEDAVİ SÜREMİZ GENELDE YARIM SAAT SÜRÜYOR”

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizyoterapisti Poyraz Selim Yüzkolar, iki adet Robotik Yürüme Cihazı olduğunun altını çizerek; “Türkiye’de sayılı birkaç hastanede bulunur. Şehrimizde Karacasu Fizik Tedavi Hastanesi bünyende iki adet Robotik Yürüme Cihazımız var. Biri bu binada diğeri kaplıcadaki, eski binada olmak üzere. İkisinde de hastalarda yürüyüş algısını gerçekleştirmek ve yatalak halde ayağa kalkış süresini hazırlamak adına onları bu yürüyüş sürecine alıştırmak için burada tedaviye alıyoruz. Tedavi süremiz genelde yarım saat sürüyor. Hastalarımız ekran üzerinden de görsel bir algı oluşturarak tedavi oluyor.  Hastaların robota girebilmeleri açısından öncelikle ayakta kendi başına durabiliyor olması ve kendi ağırlığını tartabiliyor oluşunu istiyoruz ki; cihazında yük taşıma kapasitesi belli. Aparatları giydirebilmek adına belli bir kilonun altını alabiliyoruz” şeklinde konuştu.

“ROBOT TEDAVİYE DESTEK OLAN BİR CİHAZ”

Hastaların kendi başına yürüyene kadar Robotik Yürüme Cihazının destek sağlığını belirten Yüzkolar; “Genelde Nörolojik hastalar üzerinden çalışmalar yürütülüyor. Omurilik yaralanması ya da felç geçiren hasta gurupları daha ziyade bu cihazda tedavi alıyorlar. Hastaların robotu tedavi sürecinde kullanmalarını istemiyoruz. Robot tedaviye destek olan bir cihaz. Yürüyüşe alışıp kendi başına bağımsız yürüme aktivitesini gerçekleştirene kadar robot destekli olarak egzersizlerimize devam ediyoruz. Fakat kendi başına yürüyen bir hastanın robota girmesi çokta makul bir şey değil haliyle kendi başına yürüyene kadar Robotik Yürüme Cihazı ona destek oluyor” ifadelerini kullandı.

2018 yılı Ağustos ayında yüksek tansiyona bağlı geçirdiği felç nedeniyle, desteksiz yürüyemeyen 63 yaşındaki Mehmet Merdivan, Zonguldak Devrek’ten gelerek Karacasu beldesinde bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde uzman fizyoterapistler eşliğinde Robotik Yürüme Cihazı ile üç ay süren kapsamlı tedavi sayesinde yeniden yürüyebiliyor.

Editör: TE Bilisim