Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Bolu'da Kurban Bayramı'nda ilimizde kesilen kurban sayılarını açıkladı. Murat; “İlimizde bu yıl TÜRKVET’ten (Veteriner Bilgi Sistemi) aldığımız verilere göre Merkez ilçe ve ilçelerde 10 bin 380 büyükbaş, 11 bin 450 küçükbaş kurbanlık hayvan kesimi yapılmıştır” dedi.

4 günlük Kurban Bayramı’nın ardından Bolu’da kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayıları açıklandı. Bolu il ve ilçelerde toplamda 21 bin 830 hayvanın kesildiği belirtildi.

Her yıl Valilik bünyesinde kurulan İl Kurban Hizmetleri Komisyonu kararları çerçevesinde, bu yılda kurban hizmetleri ilgili İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde yoğun bir çalışma yapıldı. Gerek kurban bayramından önceki 15 günlük dönemde, gerek bayram süresinde ve sonrasında İl/İlçe Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler nöbet usulü ruhsatlı hayvan pazarı ve mezbahanelerde görevlendirildi.

Konu hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat;

“Kurban bayramı ülkemizde olduğu gibi ilimizde de genel olarak sorunsuz bir şekilde geçirdik. İlimizde Kurban Bayramı boyunca belediyemizin hayvan satış yerinde hayvan pazarında kurban satış yeri olarak kullanıldı. Aldığımız veriler ve tespitlere göre kurban bayramında belediye mezbahanesi ve diğer kesim yerleri diyeceğimiz hayvan besleyen besicilerimizin, vatandaşlarımızın kendi bireysel evleri, bahçeleri, köylerinde kestiği rakamları dikkate aldığımızda geçmiş yıllar ile orantılı olduğunu gördük. Önceki yıllarda tahmini olarak ilimizde 9 bin büyükbaş, 10 -12 bin civarlarında küçükbaşın kesildiği bilgileri vardı.

Bu yıl yine mezbahanedeki kesim rakamları hem diğer vatandaşları kendi yerlerinde kestikleri yerler,  ilçe müdürlüklerinden aldığımız verileri de dikkate aldığımız zaman yaklaşık 10 bin’e yakın bir büyükbaş hayvanın kesildiğinin 11 bin civarında da küçükbaş hayvanın kesiminin yapıldığının bilgisini almış olduk. Bu verileri de vatandaşlardan topladıkça sistemimizden düşüyoruz. Mezbahanedeki sistemden zaten otomatik olarak düşülüyor.

Kurban süresi içerisinde ilimizde çevre illere yaklaşık 400 civarında büyükbaş, 750-800 küçükbaş kurbanlık olarak hayvan sevki yapıldı. Genel olarak kurban öncesi ve sonrası ciddi bir sorun ile karşılaşmadık. Denetimlerimiz de kurban boyunca devam etti. Kurban bayramını sorunsuz bir şekilde Bolu olarak atlatmış olduk.

Görevli elemanlarımızca hayvan pazarlarına gelen hayvanların küpe numaraları pasaport ve sevk raporları kontrol edilmiş dini hükümlere göre sağlık şartları uygun olmayan hayvanlar, fiziksel olarak muayene edilerek pazara alınmamıştır. Özellikle damızlık dişi hayvan sıkıntısı yaşayan ülkemizde Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda damızlık değeri olan dişi hayvanların pazarda satılmasına ve kurban bayramında kesilmesine engel olunmuştur.

Ortalama her yıl İl Merkezi ve İlçelerimizde 8 bin Büyükbaş, 12 bin Küçükbaş kurbanlık hayvan kesimi yapılan ilimizde bu yıl da şuana kadar TÜRKVET’ten (Veteriner Bilgi Sistemi) aldığımız verilere göre Merkez ilçe ve ilçelerde 10 bin 380 büyükbaş, 11 bin 450 küçükbaş kurbanlık hayvan kesimi yapılmıştır. Bu veriler resmi mezbaha ve beyan esaslı olarak TÜRKVET’ten düşülen hayvan adedimizdir.

Kurban Bayramında kesilen hayvanların % 5’i kurban hizmetleri komisyonun belirlediği mezbahanelerde kesilmiş olup diğerleri geçici kurban kesim yerleri köy ve ev bahçelerinde kesilmiştir. Şimdiye kadar elde ettiğimiz kesim rakamlara göre bu yıl Büyükbaş hayvan kesiminde sınırlı bir artış olup Küçükbaş adedi değişmemiştir. Fiyatlarda da geçen seneye oranla önemli bir artış olmamıştır. Bu yıl Büyükbaş canlı kilo 18 TL-25 TL Küçükbaş 22 TL-27 TL arasında kurbanlıklar İlimizde satılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim