(HABER: YASİN CELAL TORUN) - İYİ Parti Bolu Merkez İlçe Başkanı Murat Güler, son yıllarda büyük artış gösteren kira fiyatlarına tepki göstererek; “Kira fiyatları öyle bir seviyeye ulaştı ki önceden ev almak zor zannederdik artık ev kiralamak bile zor. En son verilere göre ülkemizdeki konut fiyat artışında yüzde 95 ile ilk sıradayız” dedi.

 İYİ Parti Bolu Merkez İlçe Başkanı Murat Güler, Bolu’da ve ülke genelinde adeta bir kriz haline dönen kira fiyatlarını eleştirdi. Barınma krizine ilişkin mevcut iktidara da seslenen Güler, acil çözüm üretilmesi gerektiğini dile getirdi.

“KONUT FİYAT ARTIŞINDA YÜZDE 95 İLE İLK SIRADAYIZ”

Güler, enflasyon ve hayat pahalılığının yanında barınma krizi de kendisini derinden hissettirdiğine dikkat çekerek; “Kira fiyatları öyle bir seviyeye ulaştı ki önceden ev almak zor zannederdik artık ev kiralamak bile zor. Kira sorunu yüzünden mahkemeler doldu taştı. Her hafta ev sahipleriyle kiracılar arasında bir cinayet haberi duyar olduk. Eski kiracılarına yüksek zam yapmak isteyenler, kirada fahiş fiyat uygulayanlar, kiracı bulamayanlar, kiraya vermek istemeyenler derken ne ev sahipleri memnun ne de kiracılar. İlimizde asgari ücretin altında kiralık ev bulmak imkânsız hale geldi. En son verilere göre ülkemizdeki konut fiyat artışında yüzde 95 ile ilk sıradayız. Bizden sonraki en yüksek artışa sahip ülke ise yüzde 14 ile Hırvatistan” şeklinde konuştu.

GÜLER, ÇÖZÜM YOLLARINI SIRALADI

Mevcut iktidarın barınma krizi karşısında ciddi adımlar atması gerektiğini ifade eden Güler, “İktidardan çözüm bekliyoruz ama İktidar mensupları sadece vatandaşı avutuyor. Her şeyden önce ivedilikle yabancılara konut satışı durdurulmalı. Kriz ortamını gayrimenkul yatırım fırsatı olarak görenlerden gelen ekstra taleplerin kesilmesini sağlayın. İnşaatı bitmiş, yönetmeliğe uygun ve 6 aydan fazla süredir boş duran konutlara vergi getirin. Belirli bir sayının üzerinde konut sahibi olan kişi ve şirketleri kademeli olarak vergilendirin. Bu vergilendirmeyi yaparken mülkün değerine veya beklenen yıllık kira gelirine oranlı olarak belirleyin. Bir an önce uygun fiyatlı konut projesi başlatın. Evini piyasa fiyatının altında kiralamayı kabul eden ev sahibine emlak vergisi indirimi sunun.” İfadelerini kullandı.