Karaciğer; vücudun en büyük iç organlarından biri. Hayati fonksiyonların yerine getirilmesi için gerekli olan enzimlerin üretilmesine de yardımcı oluyor. Bu kadar önemli işleve sahip olan karaciğerin temizlenmesi olarak bilinen karaciğer detoksifiyesi ile organlar kendi kendine yenileniyor.

Haber: Burhan Yeşiltaş

Karaciğerin temizlenmesine yardımcı olan en faydalı besinleri greyfurt ve limon olarak belirten uzmanlara göre belirli gıdaların tüketimi organlar üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. Özellikle sebze-meyvelerin karaciğer sağlığı için faydalı olduğunu belirten uzmanlar, narenciye grubunda yer alan greyfurtun, karaciğeri temizleme etkisine sahip bir besin olduğuna dikkat çekiyor. Greyfurtun yanı sıra limon ve diğer turunçgiller de karaciğer enzimlerinizi harekete geçirdikleri ve yüksek C vitamini içerdikleri için bağışıklık sistemini güçlendirip karaciğer hasarlarının en aza indirilmesine yardımcı oluyor.

SEBZELER DE ÇOK ETKİLİ

Sebzelerin lif, vitamin ve mineraller açısından zengin olduğunu ve özellikle brokoli, turp, enginar, kuşkonmaz, domates, biber gibi sebzelerin karaciğerde detoksifiye edici özellikler uyguladığını belirten uzmanlara göre, tüm turpgiller karaciğerdeki hücre yapılarının onarımı için oldukça önemli. Ayrıca, alkali olan bu sebzeler toksinleri yok etmeye yardımcı olurken detoksifiye edici özellikler ile karaciğerde dengeli bir asit-baz dengesine katkıda bulunuyor.

KARACİĞER İÇİN OLMAZSA OLMAZLAR

Ceviz, avokado, zeytinyağı, chia tohumu ve badem de karaciğer temizliği için olmazsa olmaz. İçerisindeki amino asit ve L-arginin sayesinde temizleyici etkileri bulunuyor. Zerdeçal ve zencefil de karaciğer kanseri riskini düşürüyor. Sarımsak, zerdeçal ve zencefil gibi baharatların içerdiği bileşenler sayesinde karaciğer enzimleri harekete geçerek karaciğerdeki kanser hücrelerinin büyümesini engelliyor.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ