(Haber: Oğuzhan Eke) - Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde Sepiyolit madeni işletme ruhsatı verildi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 26 Mart tarihli ETKB Bağlı İlgili ve İlişkili Kuruluşlar Taşınmaz Komisyonu Kararları açıklandı. Kararlar kapsamında uygun bulunan işletme ruhsatları kamuoyuna açıklandı. Bu kapsamda Kıbrıscık’ta sepiyolit madeni işletmesi için NB Global şirketine izin verildi. İşletme ruhsatı, Karagöl Tabiat Parkı ile Kıbrıscık’ın Kızık köyleri arasında kalan 240 hektar büyüklüğündeki bölge için verildi. Bölge 29 Kasım 2022’de ihaleye açılmıştı.

“İSPANYA VE TÜRKİYE İLE SINIRLI”

Sepiyolit madenine dair Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından verilen bilgide, “Sepiyolit, diğer endüstri minerallerine kıyasla dünyadaki kaynakları son derece kısıtlı olan ve ekonomik yatakları sadece İspanya ve Türkiye ile sınırlı bulunan bir hammaddedir” denildi.

Kullanım amaçları olarak; koku giderici olarak çiftlik ve ahırlarda, tarım ve böcek ilaçları taşıyıcısı olarak, madeni esaslı yağlar, nebati yağlar ve parafinlerin rafinasyonunda, atık su arıtma sistemlerinde, deterjan ve temizlik maddelerinde, sıvı yakıtların hidrojenasyonu, kağıt, mukavva, filtre ve duvar kağıdı ve kauçuk sanayiilerinde dolgu maddesi olarak, tuğla ve seramik ürünlerde, tarımda toprak düzenleyicisi olarak, bağlayıcı özelliğinden dolayı eczacılıkta ve katalizör taşıyıcı pelet ve tablet olarak kullanılabiliyor.

Editör: Oğuzhan EKE