(ÖZEL HABER: NİLAY ÇELİK)- Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklarından korunmak isteyen vatandaşlar soluğu aktarlarda alıyor. Satışların yükseldiği aktarlarda en çok tercih edilen ürünler ıhlamur, kış çayı, zencefil ve zerdeçal…

Kış döneminin gelmesiyle birlikte aktarlarda hareketlilik başladı. Bitkisel ürünlerle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak isteyen vatandaşlar, aktarların yolunu tutuyor.

Hava sıcaklıklarının düşmesi ve sonbahardan kış mevsimine geçtiğimiz bugünlerde üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarında artış yaşanıyor. Vücut direncini artırmak ve hastalıklardan korunma isteyen vatandaşlar aktarlara koşuyor.

Kış çaylarının, hastalanmadan önce bağışıklık sistemini güçlendirmek için içilmesi gerektiğini vurguluyor aktarlar.

Kış çayı karışımı ise çok büyük bir koruyucu. İçinde yirmiden fazla doğal bitki bulunuyor. Bu dönemde ise en çok kış çayı, ıhlamur, adaçayı, zencefil ve zerdeçal gibi bitkisel ürünler tercih ediliyor.

Tezgâhlarda çeşitli baharat ve bitkiler yerini aldı. Biraz ıhlamur, kuşburnu, alıç, zencefil, biraz tarçın, karanfil, ada çayı en güzel içecek.

Yukarı çarşıda aktarcılık yapan esnaf Ömer Uzunöz, en çok tercih edelin bitki ve baharatlardan bahsederek; “Kış sezonunda klasik en çok bilinen şeyler ıhlamur, zencefil, zerdeçal türü ürünler. Ayrıca 2-3 yıldır da bu zencefil, zerdeçalın hazır karışım hali, kesme şeker gibi direk sıcak suya da kullanılan atom çayı diye bir ürün var o kullanılıyor en fazla. Kış çayı dediklerimiz de genelde faydalı olacak olan hatmi çayı, ıhlamur, papatya, adaçayı bunun gibi bir takım karışımların olduğu kış çayları var hazır. Biz karıştırmıyoruz, normalde yasa gereği yetki belgesi gerekiyor. Biz hazır alıp satıyoruz. Baharatlar durum en çok öksürük için kullanılan zencefil. Bunun yanına zerdeçal da diğer hastalıklara faydası olduğu için en çok tercih ediyorlar” açıklamasında bulundu.

Havlıcan üst solunum yolları için tercih edilirken, macunlardan da zencefilli ve kozalak olan öksürük için en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.