Vegan Derneği Türkiye tarafından Bolu’daki kızıl geyiklerin av ihalesine karşı açılan dava sona ererken, davada kararın 15 gün içerisinde açıklanacağı dile getirildi.

 Bolu’da 15 kızıl geyiğin avlanmasına ilişkin ihaleye çıkılacağı açıklandı. Açıklamanın kamuoyunda yer almasının ardından Vegan Derneği Türkiye tarafından ihalenin iptaline ilişkin dava açıldı. Ara karar olarak yürütmenin durdurulmasına karar verilirken, davanın son duruşması da Bolu İdare Mahkemesinde görüldü. Geyikler için beklenen kararın 15 gün içerisinde açıklanacağı dile getirildi.

BAROLAR VE HAYVAN HAKLARI DERNEĞİ DURUŞMADAYDI

Duruşmaya destek amacıyla, davaya müdahillik başvuruları kabul edilen Hayvanlara Adalet Derneği ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nin temsilcileriyle, Bolu Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’ndan avukatlar, Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi’nden ve Bolpati Derneği’nden hayvan hakları savunucuları katıldı.

“AVLANMAYI GEÇİCİ OLARAK DURDURMASI ÖNEMLİYDİ”

Duruşma sonrasında Türkiye Vegan Derneği tarafından basın açıklaması yapıldı. Vegan Derneği Türkiye (TVD) adına basın açıklamasını okuyan yönetim kurulu üyesi Güzide Erden, “Yaklaşık beş ay süren dava boyunca Bolu İdare Mahkemesi’nin hızla hayvanlar lehine karar alarak yürütmeyi durdurması, yani avlanmayı bu süre içinde geçici olarak durdurması son derece önemliydi. Bugün mahkemeden almayı beklediğimiz nihai karar olan ihalenin iptali ise çok daha mühim. Çünkü bu karar bir kez daha şunu gösterecek: Her şeyden önce etik dışı bir uygulama olan avcılık, aynı zamanda hukuk dışıdır. Nitekim; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın av katliamına devam edilebilmesi için mahkemelere sunduğu sözde uzman raporları ve savunmalar, Türkiye’nin dört bir yanındaki mahkemeler tarafından her seferinde yetersiz ve eksik bulunmaktadır” dedi.

“YABAN HAYATI SATILIK DEĞİLDİR”

İhalenin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini dile getiren Erden, “Burada bir kez daha yineliyoruz: ‘Yaban hayatı satılık değildir’. Hayvanlar kimsenin malı değildir. 15 kızıl geyiğin yaşamının satılığa çıkarıldığı ‘av turizmi’ ihalesi daha fazla beklemeden iptal edilmelidir. İnsan harici hayvanların yaşam hakkı; ‘hasat raporu, kırsal kalkınma, katkı payı, ekonomik kazanç, turizm potansiyeli ve hatta koruyucu veterinerlik’ adı altında, av şirketleri ve bakanlık işbirliğiyle yurtdışından ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen avcılara pazarlanamaz” ifadelerini kullandı.

“KIZIL GEYİKLER İÇİN İPTAL KARARI BEKLİYORUZ”

Av karşıtı davalarda TVD’nin de vekilliğini üstlenen Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nden avukat Hacer Gizem Karataş ise, duruşmayı şöyle değerlendirdi: "Bugün yine Tarım ve Orman Bakanlığı ve davaya müdahil olan av şirketi vekilinden kabul edilemez savunmalar dinledik. Kaçak avcılığı engellemek bizzat Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluğunda iken, kaçak avcılığın başka bir yöntemle engellenemeyeceği, mecburen av ihalelerinin açılması gerektiği savunmaları yapıldı. Bu savunmaların hepsinin geçersiz olduğu açıktır. Bu sebeple Bolu İdare Mahkemesi'nden iptal kararı bekliyoruz.”

Editör: TE Bilisim