SES Bolu Şube Yönetim Kurulu Adına, Şube Eş Başkanı Serdar Koçyiğit Sağlık Bakanlığına yönelik TİS talepleri ile ilgili yazılı basın açıklamasında bulundu.

Haber: Selda Selin Özbay

Şube Eş Başkanı Serdar Koçyiğit, 21 Temmuz 2023 tarihinde genel merkezlerinde gerçekleşen basın toplantısı ile duyurmuş oldukları TİS mücadele programına tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini destek vermeye çağırdıklarını belirtti. Koçyiğit, “Haklar yasalardan önce gelir! Haklarımız için fiili ve meşru mücadele” dedi.

Koçyiğit, sağlık hizmetlerinin sorunlarına değinerek, “Bugün sağlık emekçileri ve halkın sağlık alanı ile ilgili yaşadığı sorunların temelinde uygulamaya konulan ‘sağlıkta dönüşüm’ programları yatmaktadır. Devrim diye nitelendirilen ve eczane kuyruklarını, muayene kuyruklarını bitirdik diye övündükleri sistemde sanal kuyruklarda muayene sırası için aylarca bekliyoruz. Çeşitli görüntüleme vb tetkikler için yıllarca bekliyoruz. Birçok ilaca erişim yok. Katkı, katılım payı, ilave ücretler gibi birçok kalemde verdiğimiz vergiler dışında ekstra ücretler ödüyoruz. Artık sağlık hizmetleri alınır satılır bir metaya dönüşmüş durumda. Sağlık hizmetleri kamusal ve ücretsiz niteliğini yitirmiş artı değer yaratılan, kar edilen alan konuma getirilmiştir” ifadelerine yer verdi.

“MEZARDA EMEKLİLİK DAYATMASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Güvencesizlikten, geleceksizlikten kaygılanan sağlık çalışanlarının farklı arayışlara girdiğini belirten Koçyiğit, “Hizmeti üreten sağlık emekçileri açısından da kışkırtılan sağlık talebi ile birlikte eksik personel nedeniyle uzun çalışma süreleri, angarya çalışma dayatılmıştır. Döner sermaye, performans, teşvik, taban gibi ücret rejimine yapılan müdahaleler ile temel ücretlerimiz yıllar içinde düşmüş gelirlerimizi arttırmak için fazla mesai ve sürekli nöbet tutmak zorunda bırakıldığımız bir dönemi yaşıyoruz. Üstelik almış olduğumuz ücretlerin yarısından fazlası emekliliğe yansımadığı içinde mezarda emeklilik dayatmasıyla karşı karşıyayız. Sağlık emekçileri büyükşehirlerden, tatil bölgelerinden başka yerlere tayin çıkarmak için torpil arayışına girmek zorunda kalmıştır.  Çünkü buralarda kiralarını dahi ödeyecek durumları ortadan kalkmıştır. Birkaç kişi aynı evi paylaşmak zorunda kalmaktadırlar. Güvencesizlikten, geleceksizlikten kaygılanan sağlık emekçileri yurt dışına gitmek için çaba içine girmişlerdir” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK EMEKÇİLERİNE YÖNELİK ŞİDDET ARTARAK DEVAM EDİYOR”

Koçyiğit, sağlıkta şiddet konusu ile ilgili şunları kaydetti: “Yine sağlık emekçilerinin kanayan yarası şiddet artarak devam etmektedir. ‘Dönüşüm’ öncesi hastanelerde sadece bir polis memuru adli işleri takip etmek için bulunurdu ve bu kadar şiddet yoktu. Bugün her hastanede yüzlerce güvenlik görevlisi var fakat sağlık emekçilerine yönelik şiddet artarak devam ediyor. Biz artan şiddetin sebebinin bu sağlık sistemi olduğunu biliyoruz. Yine yöneticilerin mesleklerimizi değersizleştiren yaklaşımları, halka karşı halkın bir parçası olan bizleri kötüleme yaklaşımları şiddetin artmasındaki en büyük nedenler arasında. Tek başına buda değil elbette ki siyasilerin toplumda yarattığı kutuplaşma, gittikçe otoriterleşen yönetim biçimi nedeni ile kültür haline gelen şiddetinde etkisi var. Bu nedenle de biz şiddet üretmeyen bir sağlık sistemi inşa etmek zorundayız. Aynı zamanda demokratik bir ülke yaratma mücadelemizi de yükseltmek zorundayız. SES’in sağlıkta şiddete yaklaşımını diğerlerinden ayıran en büyük özellik güvenlik politikaları ekseninde yaklaşmak değil; iş yerlerinden, toplumun tüm hücrelerine ve bütün bir ülkeye demokratik, şiddetsiz yaşanılır bir sistem yaratma mücadelesidir.”

“TEMEL MÜCADELEMİZ YENİ BİR SİSTEM İNŞA ETMEKTİR”

Mücadelelerinin yeni bir sistem inşa etmek olduğunu ifade eden Koçyiğit, “Şiddetsiz, liyakat ve bilimsel kriterlere uygun, güvenceli çalışma, insanca yaşamaya yetecek ücret, angarya ve mobingin olmadığı, hizmetin planlanmasından sunulmasına kadar emekçilerin ve halkın örgütlü yapıları ile karar alma mekanizmasına katıldığı sağlık sistemi inşa etmeyi başardığımızda sağlık emekçilerinin de halkın sağlık hakkı önündeki engeller de son bulacaktır. Temel mücadelemiz yeni bir sistem inşa etmektir. Bunu gerçekleştirinceye kadar TİS süreci boyunca ve sonrasında da taleplerimize ilişkin mücadeleye devam edeceğiz. TİS taleplerimizin tamamı kitapçık halinde basılmış olup işyerlerinde emekçilerle paylaşıyoruz. Taleplerimiz ayrıca konfederasyonumuz KESK tarafından 24 Ağustos 2023 tarihinde Çalışma Bakanlığına iletilmiş olup 1 Ağustos’ta başlayacak TİS görüşmelerinde masaya götürülecektir. Burada bazı temel taleplerimizi ifade edeceğiz” kelimelerini kullandı.

TEMEL TALEPLER ŞU ŞEKİLDE:

Koçyiğit, temel talepleri sıraladı: “Performans, ek ödeme, taban, teşvik değil, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret istiyoruz. Bunun üzerine yapılan işin niteliği ve riski, eğitim durumu, hizmet yılı gibi kriterler eklenerek giydirilmiş ücretler belirlensin. Grevli toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasası çıkarılsın, sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak tüm emekçilere ödensin ve geçmiş yılları da kapsasın, nöbet, icap ve fazla çalışma ücretleri 2 kat arttırılsın, sağlık alanında çalışan tüm emekçiler ‘sağlık hizmetleri sınıfı’na alınsın. Üniversite hastanelerinde de çalışanlara tayin hakkı verilsin, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin son bulması için ‘şiddet üreten sağlık sistemi’ değişsin, sağlık ve sosyal hizmetler alanında OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdam edilerek, sözleşmeli tüm çalışanlar 657 4/a kapsamına alınsın. Kamu sağlık hizmeti verilen ASM’lerde her türlü giderler devlet tarafından karşılansın, Covid-19 gibi meslekle ilgili hastalıklar, illiyet bağı aranmadan sağlık kurumlarında çalışan tüm personel için meslek hastalığı sayılsın, haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın, muayene, tedavide ve ilaçta hiçbir ad altında;  katkı, katılım payı, ilave ücret alınmasın. Sağlık hizmetleri ücretsiz olsun” açıklamasında bulundu.