(Özel Haber: Ebru Buket EKE) - Yeni yılın gelmesiyle beraber, sosyal medyada popüler hale gelen kokina Bolu’da 200 liradan satılıyor. Kokinanın ev sahibi yaptığına inanılıyor.

Yılbaşının gelmesiyle, çiçekseverlerin tercihi kokina oldu. Uğur ve şans getirdiği, hatta ev sahibi yaptığına inanılan kokina, çiçekçilerde son dönemde revaçta. Sosyal medyada da sık sık paylaşılan kokinaya dair detaylı bilgiyi 33 yıldır Bolu’da çiçekçilik yapan Hakan Koç verdi. Yoğun talep olduğuna dikkat çeken Koç, “Kokina, özellikle yılbaşlarında meydana gelen, 2 farklı bitkinin bir araya gelmesiyle oluşan, bir işçilikle yapılan güzel bir hem görünümüyle hem de uğur ve şans getirdiğine inanıldığı için değişik bir ürünümüz. Her yılbaşında da hemen hemen yok satıyoruz. Bu sıralar, sosyal medyanın da büyük etkileri oluyor” dedi.

“ÇOK BÜYÜK TALEPLER ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ”

Çiçeğin işçilik ile hazırlandığını aktaran Koç, “Normalinde Yunancada ‘kokino’dan gelen kırmızı anlamında bir bitki. Halk dilinde bu kırmızlar tavşanmemesi diye geçer. Altındaki farklı bitki de ikisinin kırmızı bir iple bir araya gelmesiyle oluşan bir bitkidir. Tabi işçiliği olan bir bitki... Revaçta olmasından kaynaklanan çok büyük talepler üzerine çalışıyoruz. Normalinde kokinanın kendi alt demetleriyle üstteki bitkililerin arasındaki birleşimini kırmızı bir iple bağlıyoruz ve işçilik yapıyoruz” diye konuştu.

“EV SAHİBİ OLACAĞINIZ SÖYLENİYOR”

Kokinaya dair inanışlar olduğunu aktaran Koç, “Bunu yılbaşında alanların evlerinde şans, uğur ve mutluluk huzur getirdiği söyleniyor. Bu sene bir şey daha çıkardılar. Eğer kokinanın üzerindeki kırmızı bitkiler 1 sene evinizde hiç bozulmadan durursa ev sahibi olacağınız söyleniyor” ifadelerini kullandı.

“HEMEN HEMEN HİÇ BAKIMSIZ GİBİ”

Kokinanın bakımının kolay olduğunu aktaran Koç, “Kokina normalinde doğadan toplanan bir bitki olduğu için çok fazla bakım istemeyen, hatta ve hatta kendi vazonuza koyduğunuzda su bile istemeyen bir bitki. Alttaki ve üsteki bitki farklı olduğu için çok sıcak ortamlarda değil, çok da soğuk değil… Ilık ortamlarda bakımları çok ama çok basit olan bir bitki. Hemen hemen hiç bakımsız gibi…” şeklinde konuştu.

“DEMETİ 200 TL”

Koç, çiçeğin fiyatını söyledi:

“Fiyatı bu sene demeti 200 TL’den satıyoruz. Normalinde yanlarına limon kabukları ve cipsofilla dediğimiz bizim yan ürünümüzle beraber, craft kâğıtlarla süsleyip, müşterilerimize sunuyoruz.”

Editör: Oğuzhan EKE