Bolu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından, 10 bin TL ödüllü serbest konulu şiir yarışması düzenlenecek. Son başvuru tarihi 29 Eylül olarak açıklandı. 

HABER: HURİ AFACAN

Bolu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet’in 100.Yılı Ödüllü Serbest Konulu Şiir Yarışması düzenlenecek.  Yarışma için başvuruların bitiş tarihi 29 Eylül 2023 olarak açıklanırken her yarışmacının sadece 1 şiir ile katılabileceği belirtildi. 1. Olan kişiye 10 bin TL ödül verilecek. Katılım şartları ve yarışma takvimi de açıklandı. Detaylı bilgilere bolu.ktb.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.

KATILIM ŞARTLARI

1-Yarışmanın son başvuru tarihi 30 Eylül 2023 olup, bu tarihten sonra gelecek olan eser dosyaları kabul edilmeyecektir.

2-Yarışmaya, yayınlanmamış bir şiir ile yurt içi ve yurt dışından 18 yaşını doldurmuş amatör ve profesyonel herkes katılabilir. (Düzenlenen yarışmaya seçici kurul düzenleme kurulu üyelerinin kendileri, eşleri, çocukları ve birinci dereceden yakınları katılamazlar) bunun yanı sıra 18 yaş üzeri herkes katılabilir.

3-Yarışma eserlerinde konu serbesttir. Eserlerin içeriği milli ve manevi değerlerimize aykırı olmayacaktır. Eserlerde kullanılan dil, Türkiye Türkçesi olacaktır.

4- Her yarışmacı, eser dosyasını, bilgisayarla 12 punto ile A4 kağıdına 5 nüsha olarak gönderecektir. Ayrıca eser dosyası, Word formatında hazırlanmış kâğıt baskı ve CD ye yüklenmiş olarak gönderilecektir. Eserler, Türk Dili ve imla kurallarına uygun olacaktır. Yarışmacılar esere ait dosya metnini belirtilen iletişim adresine göndermelidir ya da elden teslim etmelidir.

5-Eserin üzerinde (herhangi bir sayfasında) kimlik bilgileri yer almayacaktır. Bunun yerine rumuz yazılacaktır.

6- Yarışmacılar; kullandıkları rumuzu, fotoğraflı özgeçmişlerini, adres, e-posta ve telefon bilgilerini içeren bir belgeyi üzerine sadece rumuzlarını yazdıkları kapalı zarf içinde göndereceklerdir.

7-Yarışmaya gönderilen hiçbir eser dosyası iade edilmeyecektir.

8-Yarışmada derece alan şiirler, yazarın ismi belirtilerek kitap haline getirilebilir, tanıtım amaçlı olarak takvim, ajanda, ilan afiş ve broşürlerde kullanılabilir. Şiir ve Öykü sahibi bu durumda herhangi bir hak iddia edemez.

9-Seçici Kurul üyelerinden birisi değerlendirme toplantısına katılmadığı durumda, yedek üyeler sırasıyla davet edilir asıl üye gelince yedek üyenin görevi biter.

10-Şartnamede belirtilmeyen konularda Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Seçici Kurul'un ortak kararı geçerlidir.

11-Yarışmada ön elemeye kalan eserler 20 Ekim 2023 tarihinde açıklanacaktır.

12- Yarışmaya eser dosyası ile katılanlar eserin bütünüyle kendilerine ait olduğunu ve bugüne kadar düzenlenen hiçbir yarışmaya göndermediklerini, eser dosyalarına hiçbir şekilde basılması için muvafakat vermediklerini, hiçbir kuruma kayıt ettirmediklerini; Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi işbirliğinde düzenlenen yarışma şartnamesini aynen kabul ettiklerini belirten yazılı ve imzalı EK-I belgeyi Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne göndermekle /vermekle yükümlüdür.

13-Yarışmaya gönderilen eserlerin, bu şartnamenin herhangi bir maddesine aykırılığının tespit edilmesi durumunda, söz konusu eserler yarışma dışı bırakılır.

14- Şiirlerin ve öykülerin sorumluluğu yazarlarına aittir.

GENEL ŞARTLAR

Yarışma şiir alanında yapılacaktır. Yarışmaya amatör ve profesyonel her şair (bir) eserle başvurabilir. Katılımcılar yarışmaya bir eser ile katılabilirler.

Konu "serbest" olup, eserler, Türk dili ve imla kurallarına uygun olacaktır.

Yarışmaya katılan eser (şiir) kişiye ait, kısmen dahi olsa herhangi bir yerden alıntılanmamış, daha önce hiçbir yerde (internet ortamı da dahil) yayınlanmamış olmalıdır.

Yarışmaya katılanlar, eserin bütünüyle kendilerine ait olduğunu ve bugüne kadar düzenlenen hiçbir yarışmaya göndermediklerini, eserlere hiçbir şekilde basılması için muvafakat vermediklerini, hiçbir kuruma kayıt ettirmediklerini belirten yazılı ve imzalı Ek- V deki belgeyi ve eseri ([email protected])’ye posta ile göndermek veya şahsen elden teslim etmekle yükümlüdürler. Katılım şartlarının herhangi bir maddesine aykırılığın tespit edilmesi durumunda, söz konusu eser yarışma dışı bırakılır ve dağıtılmış ödüller geri alınır.

Eserler, bilgisayarla A4 kâğıdına 12 punto ile tek satır aralıklı yazılacak ve 5 nüsha olarak gönderilecektir. Eserin Word formatında hazırlanmış CD' ye yüklenmiş haliyle de gönderilmesi gerekmektedir. Yarışmacılar eserlerini belirtilen iletişim adresine iadeli taahhütlü PTT/Kargo posta ile göndermek ve şahsen elden teslim etmekle yükümlüdürler. (Belirtilen süreden sonra gelen PTT/Kargo postaların gecikmelerinden katılımcı sorumludur ve geciken postalar yarışmaya kabul edilmeyecektir.)

Yarışmaya gönderilecek eserlerin üzerinde veya herhangi bir sayfasında eserin kime ait olduğunu gösteren herhangi bir bilgi olmayacaktır. Metnin üzerinde ve CD'nin üzerinde sadece rumuz yazılacaktır.

Bu şekilde hazırlanan eser bir zarfın içine konulacak ve zarfın üzerine sadece rumuz yazılacaktır. Daha sonra başka bir zarfın içine CD ve Ek-1 belgesi konulacak ve bu iki zarf başka bir zarfın içine konulup üzerine katılımcının rumuzu yazılıp yazışma adresine gönderilecektir ya da elden teslim edilecektir. Şiir dalında yarışmaya katılacak olan yarışmacılar, bu işlemi zarflara koyup gönderecek, ya da elden teslim edeceklerdir.

Yarışma için teslim edilen veya posta ile gönderilen şiir metinleri eser sahiplerine iade edilmeyecektir.

Yarışmacılar bütün genel ve özel şartları kabul etmiş sayılır.

Seçici kurulun verdiği kararlar kesin olup tüm katılımcılar seçici kurulun kararlarını kabul etmeyi taahhüt ederler.

Düzenlenen yarışmaya seçici kurul ve düzenleme kurulu üyelerinin kendileri, eşleri, çocukları ve birinci dereceden yakınları katılamaz.

ÖZEL ŞARTLAR:

Şiir yarışması için Özel Şartlar

Yarışmacılar 1 (Bir) şiirle katılabileceklerdir.

Şiirlerde biçim olarak bir sınırlama yoktur. Yarışmacı şiirini istediği vezin türünde ya da serbest tarzda yazabilecektir.

Şiir serbest konulu ve en fazla 2 (iki) A4 sayfası (12 punto) standart bir yazı karakteriyle ile sınırlandırılmıştır.

Seçici Kurul'un uygun bulması hâlinde ödül sahibi yarışmacı eserini okuyabilecektir.

YARIŞMA TAKVİMİ

1-Bu şartnamenin yayınlandığı, yarışmaya davet niteliğindeki afiş, billboard, haber, vs. gibi unsurların kamuoyuna duyurulduğu 28.08.2023 tarihten itibaren yarışma başlayacaktır.

2- Başvuruların bitiş zamanı: 29.09.2023 saat:17.30’dur.

3-Sonuçların açıklanması ve ödül törenleri:

Yarışmaya gönderilen eserler arasında seçici kurul tarafından ön elemeyi geçen eserler 20.10.2023 günü basın ve internet yoluyla duyurularak, derece alan eserler ise 29.10.2023 tarihinde basın ve internet yoluyla duyurulacak, aynı gün ödül töreni yeri ve tarihi kazanan eser sahipleri kamuoyuna duyurulacaktır.

ŞİİR YARIŞMASI ÖDÜLLERİ

1’inciye 10.000 TL

2'nciye 5.000 TL

3’ncüye 2.500 TL

1 Mansiyon Ödülü (Kol Saati)

SEÇİCİ KURUL

Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi kadrolarından İstifade edilecektir.

Her yarışmacının imzalaması ve yarışmaya göndermesi zorunludur.

Her eser dosyası için bir tane hazırlanması yeterlidir. 

ESERLERİN TESLİMİ

Yarışmaya katılacak dosya sahipleri eserlerini, kendileri veya bir yakınları aracılığıyla Büyük Cami Mahallesi Stadyum Caddesi Kültür Sitesi No:2 Merkez/ BOLU adresine elden teslim edecekler veya postayla göndereceklerdir. Ancak postayla ya da başka yollarla gönderilen eserlerde evrakların korunması ve yarışma şartlarına uygun olarak ulaştırılması hususunda Müdürlüğümüz sorumluluk kabul etmez.

Editör: Ebru Buket EKE