Başkomutanlık Meydan Muharebesi'yle düşmanın ana kuvvetlerini yok eden Türk ordusu, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in tarihi ''Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri'' emriyle 9 Eylül 1922'de İzmir'in 3 yıl 3 ay 24 gün süren işgaline son verdiği Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin simgesi olmuş çok önemli bir tarihi olay; İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılı…

30 Ağustos Meydan Muharebesinin ardından Başkomutanımız Mustafa Kemal Paşanın ''Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri'' emriyle Türk ulusunun bağrından çıkan kahraman Türk ordusu bozguna uğrayan yunan ordularına karşı takip harekatını güçlendirerek 9 Eylül 1922 günü İzmir’e girdi.

İzmir 15 Mayıs 1919da başlayan ve yaklaşık 3,5 yıl süren işgalin ardından yeniden Türk egemenliğine geçti. Yüzbaşı şeref bey komutasındaki süvari birliği hükümet konağı önüne gelerek Türk bayrağını göndere çeker.

Canını zor kurtaran yunan askerleri kaçarken birçok yerleşim yerinde yaptığı gibi güzel İzmir’i de yakıp yıkmış harabeye çevirmiştir. Yunan ordusunun denize dökülmeyesiyle İzmir halkı ve onunla birlikte bütün Türk milleti sevinç gözyaşları içinde kahraman ordumuzun İzmir’e girişini kutlamaktaydı.

Gazi Mustafa Kemal Paşa 10 Eylül günü İzmir’e gelerek hükümet konağına gider. İzmir halkı atasının büyük bir coşku ve sevinç gösterisi ile karşılar. Tarihin şanlı sayfalarına kanlarıyla, çalarıyla sonsuz kahramanlık destanları yazan Mehmetçik bu destanların binlercesinden birini de 9 Eylül’de tarihin altın sayfalarına nakşetmişti.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi, düşmanı denize döken kurtuluş mücadelemizin kahramanlarını saygı, rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

Editör: TE Bilisim