(HABER: SERVET GÖKÇEK)- Kuruyemiş fiyatlarındaki artış yüzde 100'ü aştı. Fındık, fıstık, kaju, badem ve çekirdek yılbaşında en çok tercih edilen kuruyemişler arasında yer alırken bu sene fiyatlardaki artış tüketicileri zorluyor.

Yeni yıla girerken yılbaşı gecelerinin vazgeçilmez ürünlerinden kuruyemiş fiyatları bu yıl cep yaktı. Yılbaşı öncesi kuruyemiş satışlarında ciddi bir hareketlilik görmeyen ve umduğunu bulamayan kuruyemiş esnafı, yüksek fiyatlar nedeniyle piyasanın daraldığını vurguluyor. Kuruyemişçilerde vatandaşın en çok tercih ettiği ürün ise ay çekirdeği.

Bolu'da geçtiğimiz yıllarda 60 liradan satışa sunulan sohbetlerin vazgeçilmezi ay çekirdeği, şimdilerde kilosu 120 liradan alıcı buluyor.

Kabak çekirdeği kilosu 250 lira, soslu fıstık 150 lira, soslu mısır 149 lira, beyaz leblebi 120 lira, fındık 389 lira, Antep fıstığı 599 lira, kaju 320 lira, leblebi ise 130 liradan satışa sunuluyor. Karışık çerezler ise 139 liradan başlıyor 493 liraya kadar değişkenlik gösteriyor.  Her bütçeye uygun çeşit olsa da fiyatlar esnafın da vatandaşın da gündeminde.

 “TÜRK HALKININ EN BÜYÜK EĞLENCESİ ÇEKİRDEK”

Dövizdeki hareketliliğin fiyatları etkilediğine işaret eden kuruyemişçi Haluk Acar; “Türk halkının en büyük eğlencesi çekirdek. Bizim kuruyemişçilerin ana kalemi çekirdektir. Fındık, leblebi ve üzüm gibi birtakım karışık kuruyemişler de tercih ediliyor. Çekirdeğin fiyatını belirleyen unsurlar var. Bu ürün yurt dışından, Çin'den geliyor. Fiyatı da 2 dolar civarı. Genelde bu baz alınıyor. Türkiye'de de genelde bu çerçevede gidiyor. Fiyatların oluşmasında bir önceki yılın ürününün yokluğu veya bolluğuyla alakalı olabiliyor. Bazen de bahsettiğim gibi dövizdeki hareketlilik de bizim fiyatlarımızı etkileyebiliyor” şeklinde konuştu.

“HAREKETLİLİK BAŞLADI”

Yılbaşı öncesi kuruyemişçilerde hareketlilik olduğunu vurgulayan Acar, “Bizim en yoğun günümüz yılbaşında oluyor. Onun haricinde bayramlarda hareketlilik olur” ifadelerine yer verdi.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ