Medyanın Tecrübeli İsimlerinden Faruk Demirel, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde ‘Dijital Çağda Televizyon Haberciliği’ konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Haber: CANSU GÜRZ

BAİBÜ Medya ve Kariyer Topluluğu Başkanı Hakan Yavuz’un konuşmasıyla başlayan söyleşide Faruk Demirel’in kariyer hayatı anlatıldı.

Medya ve gazeteciliğe dair önemli bilgilere yer verilen söyleşiye ilgi ve katılım büyüktü.

Show TV Haber Ankara Temsilcisi Faruk Demirel üniversiteli gençlerin medya ve iş hayatına dair sorularını yanıtladı.

 “DİJİTAL ÇAĞDA EKİPLEŞME DEĞİL DE BİRAZ DAHA BİREYSELLEŞMEYE GEÇTİK”

Show TV Ankara Temsilcisi Demirel dijital çağın habercilik sektörüne etkisinden bahsederek, “Bizde genelde bir ekip mantığı vardır. Muhabirdir, kameramandır, şoförümüzdür, ulaştırmadan görevli arkadaşımızdır, editörümüz var işte kamera editörümüz var, montajcımız vardır yazdığımız haberi montajlayan, bir ekip halinde hareket ediyoruz fakat dijital çağda bu ekip mantığı kalmadı. Elinizde akıllı bir telefonunuz varsa bu akıllı telefonunuz aynı zamanda not aldığınız bir not defteri, kâğıt hem kamerası varsa güzel görüntü çekebiliyorsunuz ki birçok sahada dikkat etmişsinizdir bizim arkadaşlarımız Afganistan’a gitti. Afganistan’da cep telefonuyla yayın yapıyorlar. Kamera kalitesi çok iyi eskiye göre şimdiki akıllı telefonların, hal böyle olunca dijital çağda ekipleşme değil de biraz daha bireyselleşmeye geçtik biz” dedi.

“CEP TELEFONU OLAN HERKES ASLINDA BİR KAMERAMAN, BİR MUHABİR”

Demirel, dijital çağda medyanın önemli bir araç olduğunu ve akıllı telefon ve internete erişimi olan herkesin haberci olabildiğini vurgulayarak “İnanlar bireysel olarak kendi üretimlerini milyonlarla bir anda buluşturabiliyorlar. Bir Youtube videosu çekiyor insanlar o görüntü farkında olmadan, kendi sosyal medya mecrasında paylaştığı görüntü, akşam bakıyorsunuz TV ana haberinde izleyebiliyorsunuz. Ya da aradan biraz zaman geçiyor bakıyorsunuz, biri alıp haber yapmış. Yeni dönem de elinde cep telefonu olan herkes aslında bir kameraman, bir muhabir” şeklinde konuştu.

“REKABET ÇOK FAZLA”

Yıllardır iletişimin her alanında faaliyet gösteren Faruk Demirel, “Önünüz çok açık aynı zamanda rekabet çok fazla. Bizim zamanımızda akıllı telefonlar olmadığı için ve biz sadece muhabirlik yaptığımız için bizim belli kriterlerimiz vardı, sayımız nispeten daha azdı, sizin rakiplerinizi belki şu an yüz binlerle çarpıyoruz, bizim zamanımızda onlarla çarpıyorduk. Arada çok büyük bir fark var ama bir avantajınız da var, o da şu eğer iyi içerik üretirseniz, insanların merak ettiği konulara parmak basabilirseniz önünüz korkunç açık” ifadelerine yer verdi.

“DİJİTAL ÇAĞ HABERCİLERİ DE SIKIŞTIRIYOR”

İzleyici alışkanlıklarının da değiştiğini aktaran Faruk Demirel, “Biz daha önceden bir haber bülteninde diyelim ki 17-18 haber veriyorduk. Şimdi 27 haber veriyoruz. Hem süreleri kısaltmışız hem de haber sayılarını çok arttırmışız. Hal böyle olunca dijital çağ bizi de sıkıştırıyor yani habercileri de sıkıştırıyor.” İfadelerini kullandı.

SENARYO YAZDI

Günümüzde Show TV Haber Ankara Temsilciliği yapan tecrübeli Gazeteci Demirel, senaryosunu yazdığı ‘Sipahi’ isimli dizinin ilk bölümden reyting listesine güçlü bir giriş yaptığından bahsetti.

Konuşmasının ardından Faruk Demirel’e çiçek ve plaket takdim edildi.

Fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

 

Editör: TE Bilisim