Apartman ve sitelerde balkonunu binanın dış görünümünden farklı bir renge boyayan kat maliklerini ilgilendiren önemli bir hukuki ayrıntı gündeme geldi. Binanın mimari bütünlüğünü bozan ve gerekli onay alınmadan yapılan değişikliklerin eski hâline getirilmesi istenebiliyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında binanın dış görünümünü oluşturan bölümler ortak alan düzenlemeleri açısından korunuyor. Dışarıdan görülen balkon yüzeylerinde binanın mevcut renginden farklı uygulamalar yapılması da uyuşmazlığa neden olabiliyor.

5’TE 4 YAZILI ONAY GEREKİYOR
Binanın dış görünümünde değişiklik yapılabilmesi için, yönetim planındaki hükümler de dikkate alınarak kat maliklerinin 5’te 4’ünün yazılı onayı gerekiyor. Gerekli izin alınmadan yapılan ve mimari bütünlüğü bozan değişiklikler için diğer kat malikleri mahkemeye başvurabiliyor.
Mahkeme kararıyla balkonun eski rengine döndürülmesine hükmedilmesi hâlinde, eski hâle getirme masrafı ile yargılama giderleri değişikliği yapan kat malikine yüklenebiliyor.

AYNI RENGE BOYAMADA DURUM FARKLI
Balkonun boyası dökülmüş veya yıpranmışsa, mevcut ve orijinal renk korunarak yapılan işlemler bakım ve onarım kapsamında değerlendirilebiliyor. Bu nedenle her balkon boyama işlemi için aynı izin süreci söz konusu değil.





