(ÖZEL HABER: SERVET GÖKÇEK) - Motosiklet eğitmeni Levent Arar, Bolu’da trafiğin artmasından kaynaklı motosiklet kullanımının artmaya başladığını aktararak, ileri sürüş eğitimi hakkında bilgiler verdi.

Motosiklet sürücülerinin trafikte kör noktalarda görünmüyor olma durumuna karşı daha dikkatli bir şekilde, özellikle sürücülerin, araçlarının kör noktalarında daha fazla kontrol yapmaları gerektiğini vurgulayan Motosiklet Eğitmeni Levent Arar, sadece ehliyet alarak bu süreci bırakmamak ve ehliyet sonrasında da mutlaka motosiklet ya da diğer araçlar olsun, kendilerini geliştirmek anlamında sürücü kurslarından, eğitim merkezlerinden destek almaları gerektiğini belirtti.

“MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİNİN BİR KAPORTASI YOK”

Motosiklet eğitmeni Levent Arar, 2023 yılında motosiklet satışlarının araç satışlarında üzerine ve motosiklet kazalarının da daha görünür hale geldiğini söyleyerek, “Sürücülerin, özellikle motosiklet sürücülerinin bilmesi gereken en önemli şey, trafikte görünmüyoruz. Yani diğer araçlardan ufak olduğumuz için ve diğer sürücüler de daha büyük araçları aradıkları için trafikte görünmüyoruz. Bu noktada motosiklet sürücülerine en çok tavsiye edeceğim şey, görünür olmak ve görünmediğinin farkında olmak. Bu çok önemli bir unsur. Bu, motosiklet sürücülerinin belki en önemli yapması gereken şeylerden biri. Aynı zamanda diğer araç sürücülerinde, motosiklet sürücülerinin bu görünmüyor olma durumuna karşı daha dikkatli bir şekilde, özellikle araçlarının kör noktalarında daha fazla kontrol yapmaları ve bu konuya dikkat etmeleri çok önemli. Çünkü motosiklet sürücülerinin bir kaportası yok. O yüzden trafikte böyle bir durumda çok fazlasıyla incinebiliyorlar. Bunun önüne geçmek mümkün. Bununla ilgili olarak kişilerin kendilerini geliştirmesi, motosiklet sürücülerinin kendilerini geliştirmesi aynı zamanda da diğer araç sürücülerinin trafikteki diğer iki tekerli olan bisiklet, motosiklet ve bunun benzeri araçlara daha fazla dikkat ve özen göstermeleri gerekir diye düşünüyorum.” dedi.

“BECERİLERİ KAZANMALARI GEREKİYOR”

Arar, motosiklet sürücülerinin ve diğer araç sürücülerinin ehliyet aldıktan sonra kendilerini geliştirmek için eğitim almaya devam etmeleri gerektiği belirterek, “Motosiklet sürücülerinin trafikte, bütün bu kalabalık atmosferde korunabilmeleri için bir takım becerilerini geliştirmeleri gerekiyor. Bunların en önemlisi defansif sürüş dediğimiz, ileri sürüş dediğimiz becerileri kazanmaları gerekiyor. Bunlar belki motosikletin temel hakimiyetlerine  daha iyi yapabilmek ve aynı zamanda da güvenli sürüş nedir? bu konuda bir takım bilgilere sahip olmaları gerekiyor. Bu sadece motosiklet için de değil, diğer araç sürücüleri için de çok geçerli bir kavram. Sadece ehliyet alarak bu süreci bırakmamak ve ehliyet sonrasında da mutlaka motosiklet olsun diğer araçlar olsun, kendilerini geliştirmek anlamında sürücü kurslarından, eğitim merkezlerinden bu konuda çok ciddi destekler alabilirler ve bu bence de çok önemli bir durum. Çünkü sadece ehliyetle kalıp ondan sonrasında trafikte biraz kendi kendimize hayatı bulmaya çalışmak yerine bunun bir bilimi var, bir ilmi var ve bu noktada kendimizi çok fazlasıyla geliştirebiliriz.  İleri sürüş kişiye trafikte yaşayacağı olumsuz bir duruma düşmeden önce neler yapabileceğini kazandırır ve aynı zamanda da olaylara tepki verecek bir zaman ve mesafe kazanmasına yardımcı olur. Çok önemlidir.” şeklinde konuştu.

Editör: Servet GÖKÇEK