MÜLAKAT, ADALETİN KATİLİDİR!

TÜRK Eğitim Sen Bolu Şubesi Başkanı Mehmet Tuncay, öğretmen atamasında ki mülakat süreciyle ilgili açıklamada bulundu. Tuncay, yazılı olarak yaptığı açıklamada mülakat sürecini eleştirdi.

Türk Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Mehmet Tuncay, mülakat süreçlerinde yıllarca çekirdek çitler gibi çatır çatır kul hakkı yenildiğini söyleyerek, mülakatın adaletin katili olduğunu söyledi.

“çatır çatır  kul hakkı yendi!”

Mülakat konusunda endişelerini dile getiren Mehmet Tuncay, “Bu ülkede kamu çalışanlarının ya da adayların mülakat tecrübesi büyük acılarla doludur. Yıllarca mülakat süreçlerinde çekirdek çitler gibi çatır çatır kul hakkı yendi! İşe alım, görevde yükselme ve yönetici atama mülakatları öncesinde adaylar, parti/sendika/vakıf/dernek merkezlerinde hizaya sokuldu, listeler havada uçuştu! Bu çirkin gerçekliği yaşamış olan endişeli insanlarımızı, peşin peşin niyet okuyuculuğuyla itham etmek büyük haksızlıktır.”

 

“MEB’de noter onaylı torpil listesi"

Bir diğer önemli husus da mülakat komisyonlarının teşkilidir. Daha önceki tecrübelerimiz gösteriyor ki, önemli kısmı referansla tayin edilmiş olan komisyon üyelerinin “vicdanlarının mı yoksa referanslarının mı” süreci tayin edeceği önemli bir kaygı unsurudur. Nitekim geçmişte “MEB’de noter onaylı torpil listesi” gibi haberlere bile konu olan o kadar rezalete şahit olundu ki! Bu bakımdan geçmişte yaşananlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarihi için AYIPLI bir dönemdir.  Merkezi idare, iyi niyet ve hedeflerle masa başında kurguladığı planlamaların, sahaya yansımasını kestirebilmelidir. Süreci sahada yürütecek kadronun niyet ve yetkinliğini iyi değerlendirmelidir. Yıllardır şahit olunmuştur ki, sahayı domine eden, devletten başka dışarıdan yapılara ve anlayışlara sadakat gösteren ve hala etkinliğini sürdüren unsurlar söz konusudur. Hal böyle iken, söylem ve tasarruflarımızın sonuçlarını bir değil bin kez hesap etmemiz gerekir.

“Vicdanlı olan, bu vebalden korkmalıdır"

Yapılması gerekenlerle ilgili olarak şunları söyleyen Tuncay, “Aksaklıklara daha temelden yaklaşmak daha doğru değil midir? Öğretmen yetiştirme sürecini orta öğrenimden başlatır, eğitim fakültesi aşamasını da milli eğitimin programlarıyla tam uyumlu hale getirir ve öğretmen adaylarımızı daha eğitim sürecinde yeterince okullarla buluşturduğumuzda öğretmen yeterliliğine katkıda bulunmuş oluruz. Bu gereklilikleri sağlamadan, 45 dakikalık mülakatlarda öğretmen adaylarımızın yetkinliğini ölçebilmemiz biraz fantezi gibi kalacaktır. Velhasıl, inançlı her insanın tedirgin olması gereken tehlike kul hakkı yemektir. Vicdanlı olan, bu vebalden korkmalıdır. Son söz: Mülakat, adaletin katilidir!” dedi.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ