Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bilboardlardaki “Bolu Belediyesi'nden geçici sığınmacılara son çağrı” yazılı ilanla sığınmacılara, ‘ülkenize dönün' çağrısı yaptı. Türkiye kamuoyuna bir anda düşen gelişme sonrasında, afişler hızla kaldırıldı. Bolu’nun farklı noktalarına asılan afişlerin kaldırılmasına ilişkin Başkan Özcan, “AK Parti milletvekilinin şikâyeti üzerine bir soruşturma başlatılmış. Bu ülke karışacak yakında” dedi.

 HABER: ASLI AKIŞ

 Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, şehrin farklı noktalarındaki tabelalara, üzerinde Arapça ve Türkçe, “Geçici sığınmacılara sesleniyorum; 11 yıl önce ülkemize misafir olarak geldiğinizi söylediniz. Türk milleti de kıt kaynakları ile yılardır size sahip çıkıyor. Artık bu misafirlik fazla uzadı. Ülkemizdeki ekonomik buhranı görüyorsunuz. Gençlerimiz işsiz, aileler açlık sınırının altında yaşıyor. Bu şartlarda artık sizinle paylaşacak ekmeğimiz ve suyumuz kalmadı. Geldiğiniz gibi gitme zamanınız geldi. Artık istenmiyorsunuz, dönün ülkenize.” yazılı afişler astırdı.

AFİŞLER "NEFRET VE AYRIMCILIK" GEREKÇESİYLE KALDIRILDI

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Belediyenin sığınmacılarla ilgili afişine soruşturma başlattı. Şehir merkezinin en işlek noktalarında bulunan billboardlara dün hem Türkçe hem de Arapça "Bolu Belediyesinden geçici sığınmacılara son çağrı" başlıklı afişle ilgili Başsavcılığa şikayette bulunuldu. Başsavcılık, olayla ilgili "nefret ve ayrımcılık" suçundan soruşturma başlattı. Başsavcılığın talimatıyla afişler kaldırıldı.

Afişlerin kaldırmasının ardından ilk kez konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, sığınmacılar ile ilgili tavrını net olarak belirtti, ülkenin karışacağına işaret ederek “sığınmacı politikasını bu hale getirenler tarih önünde de yargı önünde de hesap verecek” dedi.

“DÖNÜN ÜLKENİZE DEMEK Mİ SUÇ?”

Konuyla ilgili AK Parti Milletvekillerinin bir şikâyeti olabileceğini işaret eden Özcan, “Hakkımızda muhtemelen AK Parti milletvekilinin şikâyeti üzerine bir soruşturma başlatılmış. Savcılık afişleri toplatma kararı vermiş. ‘Sığınmacılar ülkemizde kalsın, sığınmacılara beslemeye devam edelim, yenilerini de buraya davet edelim gerekirse onlara da bakalım’ demek suç olmuyor da ‘Dönün ülkenize’ demek mi suç oluyor? Ben bu tavrımın arkasındayım. Bu konunun Türkiye gündemine gelmesini sağladığım için nasıl geri gönderilecek konusu tartışıldığı için bu konu ben şahsen tarih önünde kötü anılacağımı düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

“SIĞINMACILAR KONUSUNDA TAVRIM NET”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili net bir tavrının olmadığına dikkat çeken Özcan, “Sayın Cumhurbaşkanı sürekli fikir değiştiriyor bu konuda. Dün ayrı konuşuyor bugün ayrı konuşuyor. Bir ‘Göndereceğiz’ diyor, bir ‘Göndermeyeceğiz’ diyor. ‘Diğerlerine de ev sahipliği yapmaya hazırız’ diyor. Alsın o zaman sarayda baksın sığınmacılara. Artık bu konu hakkında tavrım net” diye konuştu.

“BU ÜLKE YAKINDA KARIŞACAK”

Türkiye’de karışıklık çıkabileceğinin altını çizen Özcan, “Bakın bu ülke karışacak yakında. Birileri bana diyor ki ‘Bu ülke karışırsa seni sorumlu tutarlar.’ Perşembenin gelişi çarşambadan belli… Bu insanları Türk toplumuna karıştırmak mümkün değil. Bu karışıklık zaten bu kafayla yaşanacak. Ben sadece bu günden uyarı görevimi yapıyorum. Yarın bir karışıklık çıkarsa bundan dolayı kimsenin beni suçlaması haddi de değil, hakkı da değil. Hala sınırlarımız açık, bu sığınmacı politikasını bu hale getirenler tarih önünde de yargı önünde de hesap verecek” ifadelerini kullandı.

“NEFRET SUÇUNU İŞLEMEYE DEVAM EDECEĞİM”

Özcan, Ülke menfaati için çalışmalar yaptığını belirterek; “Türk milletinin menfaatini korumaya çalışmak, gençlerimizin sorunlarını dile getirmek nefret suçu oluşturuyorsa, Türk milletini çok sevmek nefret suçu oluşturuyorsa, ben bu nefret suçunu, ayrımcılık suçunu işlemeye devam edeceğim. ‘Sığınmacıları çok seviyorum’ diyenler de samimiyetini göstersin evlerine alsın evinde baksın. Şunu yapmayın, geçici sığınmacıları göndermek vatandaş olarak sizin göreviniz değil. Devlet gönderir…” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim