(HABER MERKEZİ)- Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekanı uzman isim Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Bolu'da 4.2 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye depremlerle yatıyor, depremlerle kalkıyor. Son olarak saat 01.03'te Bolu'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Daha büyük depremi tetikler mi?" sorusuna yanıt verdi

“ALTINDA DA ÖNEMLİ BİR FAY GÖRÜNMÜYOR”

Depremin ardından gece saatlerinde CNN TÜRK'e bağlanan ve bilgi aktaran Prof. Dr. Şükrü Ersoy; “Deprem sayılarında çok artış var. Türkiye'nin sadece deprem bölgesinde değil de 6 Şubat'ın etkilediği bölgenin dışında da depremler olmaya başladı. Bolu civarındaki depreme baktım. Tam Kuzey Anadolu fayının üzerine düşmüyor. Altında da önemli bir fay görünmüyor. Orada büyük bir deprem beklemem. Bolu'ya doğru gerginlik 99'dan sonra vardı. Doğu'ya doğru bir gerginlik vardı ama 4.2'nin büyük deprem olacağını düşünmüyorum. Diri faylar üzerine denk gelmiyor” ifadelerine yer verdi.

“BU DEPREM HASAR VEREBİLECEK BİR DEPREM DEĞİL”

Ersoy,  binaların zemine uygun olarak yapılması gerektiği uyarısı yaparak; “Zemin faktörünün en az fay kadar önemi olduğunu belirtmek gerekiyor. Kentsel dönüşüm projelerinde binaları zemine uygun yapmak gerekiyor. Bu deprem hasar verebilecek bir deprem değil. Artçı da diyemeyiz. Büyük deprem oluşturabilecek fay çizgileri üzerine düşmüyor depremin merkez üssü. Türkiye'nin yüzde yüzünün deprem bölgesi olduğunu düşünüp buna göre hazırlık yapmak gerekiyor. Zeminden kaynaklı olarak çok uzak depremlerden bile etkilenebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ