(Özel Haber: Oğuzhan Eke) – Köroğlu TV’de yayımlanan “Pişşt” programının konuğu olan Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “Seben Kaya Evleri mesela, Muslarkaya Evleri bunlar milattan önce 3 binlere, 4 binlere dayanan Orta Çağa dayanan tarihler. Seben’e çok güzel bir yol yapılıyor, inşallah bu bittikten sonra buralara daha çok turist gidecektir. Köroğlu Rotası, Türkiye’nin en çok tutulan rotalarından birisi olacak” dedi.

Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Köroğlu TV’de yayımlanan Ebru Buket Eke’nin hazırladığı “Pişşt” isimli programa konuk oldu. İl Müdürü Doğanay, Bolu’nun turizm potansiyeline ve yürütülen çalışmalara dair bilgiler verdi.

“ŞU ANDA SEBEN’E ÇOK GÜZEL BİR YOL YAPILIYOR”

Doğanay, Seben ve Kıbrıscık çevresinde büyük bir tarih hazinesi olduğunu dile getirdi. Yeni açılacak Otobana işaret ederek, “Geçmişte bir tarihten de bahsettik, Bolu’yu anlatırken. İşte o tarih, Bolu’nun biraz Ankara tarafına düşüyor. Burası neydi? İşte Seben, Seben Kaya Evleri mesela, Muslarkaya Evleri bunlar milattan önce 3 binlere, 4 binlere dayanan Orta Çağa dayanan tarihler bunlar. Bunları değerlendirmek lazım. Buraları değerlendirmenin yolu da yolla oluyor. Önce yol olacak çünkü. Gidebilmek için yol lazım. Şu anda Seben’e çok güzel bir yol yapılıyor, inşallah bu bittikten sonra buralara daha çok turist gidecektir. Bir de Kuzey Anadolu Otoyolu’na bağlanacak, 270 kilometrelik Mudurnu – Nallıhan- Beypazarı Otobanı açılacak. O otoban aynı zamanda İpek Yolu. Eski İpek Yolu. Mudurnu, Göynük, yukarıdan Taraklı, Seben, Kıbrıscık, Beypazarı, Nallıhan, Ankara’yı bağlayan eski ipek yolu. Burayı da Kuzey Anadolu Otoyolu’na bağlayacak olan 270 kilometrelik yol, bizim o aks dediğimiz, kültür rotası, tarih rotası dediğimiz Seben Kaya Evlerini, Muslarkaya Evlerini…” dedi.

“FOSİL ORMANIMIZ VAR BİZİM SEBEN’DE”

Seben’in Hoçaş Köyü’nde bulunan fosil ormanı için de çalışma yürütüldüğünü belirten Doğanay, “Aynı zamanda bakın Türkiye’de hiç bilinmeyen, belki de Dünya’da tek olan bir fosil ormanımız var. Bakın 13 milyon yıldan bahsediyoruz. Söylerken bile zorlanıyoruz. 13 milyon yıl. Fosil ormanımız var bizim Seben’de.  13 milyon, telaffuz etmekte bile zorlandığımız yıl öncesine götürebileceğimiz fosillerimiz var. Sayın Valimizin oraya bir yol çalışması var, o da biterse bir tanıtım merkezi oluşturulursa, o fosil ormanı da turistlerin ziyaretine açılırsa Bolu tabiatın ve doğaseverlerin yanında tarih ve kültür severlerin de merkezi olacak” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN EN ÇOK TUTULAN ROTALARINDAN BİRİSİ OLACAK”

Doğanay, Köroğlu Rotası’nı da tanıtarak, “Köroğlu Rotası denilen bir çalışma yaptık. Şimdi inşallah Sayın Valimizin talimatıyla bitirdik. Şimdi basım aşamasında bu rota. Şehirlerin en önemli şansları hikâyeleri. Bolu çok şanslı. Kednine has br hikâyesi var. Köroğlu’su var. Yani bazı şeyler kendini satacağı zaman hikâye bulamazlar. Ama Bolu şanslı, doğuştan bir hikayesi var. Biz bu Köroğlu hikâyesini bu rotaya işleyebilirsek, o rotada bazı destinasyonlar yani turistlerin gittiği zaman konaklayabilecekleri, bir şeyler atıştırabilecekleri, günü birlik ihtiyaçlarını karşılayacak noktalar yapabilirsek, Köroğlu Rotası, Türkiye’nin en çok tutulan rotalarından birisi olacak. Bolu Merkez, buradan Seben, Seben’den Kıbrıscık. Yani o Solaklar Kaya Evleri, Muslarkaya Evleri, yani Köroğlu’nun atıyla geçtiği bütün rotaları aldık. Seben, Dörtdivan, Gerede’nin bir kısmını açıp, Yeniçağa’dan tekrar döndürüp Bolu’ya getirdik. Yani bir ring yaptık” şeklinde konuştu.

Editör: Oğuzhan EKE