Geçtiğimiz yıl düzenlenen, İNERMA zirvesinde Bolu’nun Göynük İlçesinde bitümlü şeyl (shale) gazının birkaç milyar tonluk rezervi olduğu gündeme gelmişti.

Türkiye Petrolleri tarafından şeyl gazı ve petrolünün üretimi için mutabakat zaptı imzalandı.

Kamuoyunda kayagazı olarak bilinen şeyl gazı için girişimler yapıldı. Türkiye Petrolleri tarafından atılan imza ile ilgili sosyal medya hesabından bilgilendirme yapıldı.

Türkiye Petrolleri’nin sosyal medya üzerinden yaptığı bilgilendirme şöyle: “TP, Eesti Energia AS ve TKİ arasında, Bolu Göynük sahalarında yüzeyde retortlama yöntemiyle şeyl petrolü ve retort gazı üretilmesi, kurulacak santral ile elektrik enerjisi üretimi imkanları etüdü, araştırılması ve yatırıma dönüştürülmesi hususlarında Mutabakat Zaptı imzalandı.”

Öte yandan, Şeyl petrolü ve gazı geçtiğimiz yıl düzenlenen İNERMA zirvesinde gündeme gelmişti. İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Enerji Hammaddeleri ve Enerji Zirvesi ile Sergisi’nde (INERMA) konuşan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal, Bolu’nun 15 bin 371 nüfuslu ilçesi Göynük’te birkaç milyar tonluk kaya gazı rezervi bulunduğunu söylemişti.

Amerika Birleşik Devletlerinde önemli rezervleri keşfedilen şeyl gazı için Türkiye’de de araştırmalar başladı. Önümüzdeki 10 yıl içinde kayagazının Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Şeyl gazı ısıtıldığında petrol ve gaz üreten organik bir kayaç türü olan shale gas ya da bitümlü shale olarak da adlandırılıyor. Kaya gazının üretimi Lüksemburg, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda’da yasaklı, Türkiye’de ise üretim izni var.

Editör: TE Bilisim