Tarım İl Müdürü İzzet Murat, anız yakılmasının toprağı verimsizleştirdiğini belirterek, anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olduğunu söyledi.

 HABER: ASLI AKIŞ

 Ülkemizde ve ilimizde hububat hasatları devam ederken artan hava sıcaklıklarıyla yeşil vatanımız için orman yangınları önemli bir tehdit unsuru haline gelmiştir. Tarımsal yönden baktığımızda bu yangınların sebeplerinden biri olan anız yakmak önemli bir etkendir.

 Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat, anız yakmanın hiçbir faydası olmadığının altını çizerek;  “İçerisinde bulunduğumuz hasat döneminde ülkemiz orman yangınları ile mücadele etmektedir. İlimizde de yaklaşık 70 bin Hektar Hububat ekim alanı bulunmakla birlikte,  maalesef üreticilerimizin bir kısmı eskiden gelen alışkanlıklarla anız yakma eğilimindedir. Anız yakmanın herhangi bir faydası olmamakla birlikte özellikle toprağımız ve yeşil vatanımız için önemli bir tehdit unsuru oluşturmaktadır.

Anız yakarak topraklarımızı fakirleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda çevreyi ve atmosferi de kirleterek birçok yönden olumsuzlukların önünü açıyoruz.  Atmosfer salınan sera gazları toplum sağlı kadar hepimizin geleceğini etkileyecek olan iklim değişimlerine yol açacak düzeylere ulaşabilmektedir. Bu bilinçle üreticilerimizin özellikle bu dönemde anız yakmamaları ‘YEŞİL VATAN SAVUNMAMIZDA’ önemli bir rol üstlenmektedir.

Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında İlgili Kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu kanunda değişiklik öngören 5491 sayılı Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır.

Ayrıca 11.07.2023 tarihli valilik kararıyla ilimizde bulunan ormanlık alanlara geçici olarak girişler, ateşli piknik yapımı ve anız yakmanın yasaklandığını usulüne göre alınan ve ilan edilen bu kararlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32'inci maddesi gereğince idari yaptırım uygulanacağını belirtmiştir.

Üretici ve vatandaşlarımızın duyarlı davranmaları, herhangi bir olumsuzluğu 112 ACİL ve 177 ORMAN YANGINI hattı üzerinden ivedilikle ihbar etmeleri önem arz etmektedir" dedi.